Girişimcinin yatırımcıyla ilişkisi nasıl olmalıdır?
Üzerinde uzun zamandır çalıştığınız bir girişim var. Bu girişimin artık başarılı olacağını gidişattan anlıyorsunuz. Bu durumda yatırımcılardan yardım talep etmeniz ve danışıklı bir fayda içersine girmeniz doğru olabilir. Hem girişime yeni bir finans kaynağı bulmuş olursunuz hem de iyi bir destekçiyle prestij kazanmış olursunuz. Peki ama girişiminizi anlatırken yatırımcıyla ilişkinizin nasıl olması gerektiği hususunda bazı noktalara dikkat etmenizde fayda var. İşte o noktalar…
- Yatırımcı her ne kadar size destek sağlayacak olsa da, sizin zaten ayakta duran bir girişiminiz var. Bu nedenle yatırımcıyı gözünüzde asla büyütmeyin.
- Yatırımcının ayağına gitmeden önce ilk olarak email üzerinden kendisiyle görüşme talep edeceksiniz. Bu durumda yazı dilinize dikkat etmeniz ve düzgün cümleler kurmanız önemli bir durum.
- Eğer görüşme ayarladıysanız, o zaman belirlenen saatte görüşmeye gidin. Ne erken ne de geç kalın.
- İlk görüşmenizde olmasa bile sonraki görüşmenizde mutlaka finansal döngünüzün anlatılması istenecek. Bu durumda doğru bir finansman modelinin ayarlanması için doğru çalışın.
- Finansal bakımdan çalışma yapmaya başladığınız asla genel hatlarıyla açıklamalar yapmayın. Ayrıntılara kadar inerseniz, ne kadar işe hakim olduğunuz anlaşılacaktır.
- Ekibinizin ne kadar sağlam olduğunu da anlatın. Daha önceki başarılarınızdan ve girişimlerinizden bahsedin.
- Bunun yanında sadece güçlü yönlerin yatırımcıya anlatılması inandırıcı olmaz. Zayıf yönlerinizin de olduğundan bahsedin. Onlarda iyi birer girişimci olduklarından her şeyin dört dörtlük olduklarını veya olabileceklerini asla düşünmezler.
- Zayıf yönleriniz hakkında nasıl bir çalışma içerisinde olduğunuz ve avantaja nasıl dönüştürmeye çalıştığınızı da yazın.
- Yatırımcıyla yapacağınız anlaşmanın avukat nezaretinde olmasına dikkat edin. Hukuk bir destek mutlaka alın. Anlaşma metinlerinin hepsini okumadan imzalamayın. Anlamadığınızı sorun.