Girişimler neden batıyor?
Ülkemiz girişimcilik cenneti ancak, açılan girişimlerinin ömürlerini devam ettirebilme ortalaması çok düşük. Bunun nedenlerini yıllarca girişimcilere koçluk yapmış olan bir uzaman çok iyi bir şekilde anlatıyor. Sizleri bu açıklamalardan haberdar etmek isterim.
- İşi kişisele fazla bağlamak: Girişim insanın çok büyük bir hayali. Tutkusudur. Bu şekilde bağlı olursanız zaten başarılı olabilirsiniz. Ancak bir de iş hayatının acımasız karakteri var. Bu karakterin size birçok zaman zarar vereceğini bilmelisiniz. İşinize karşı yapılan bir olumsuz yorum, kötüleme filan sizin de ruh halinizi etkileyebilir. Bunun nedeni iş=ben ruhuna sahip olmanız. Bu durumun birinin işten çıkmasına bile tahammül edememenize ve işlere odaklanmak yerine, ruhsal çöküntülerle uğraşmanıza neden oluyor.
- Gelir gider dengesine dikkat etmemek: En çok yapılan hatalardan birisi belki de bu. Yani giderlerle gelirler arasındaki rakamların ne ifade ettiğini girişimcinin anlamaması. Bu ise, firmanın iyice finansal açıdan zayıflamasına sebep oluyor. Girişim yapıyorsanız, elinizde var olan paranın iki katı ihtiyaç belireceğini hesap etmelisiniz ve harcamalarınızı iyi yönetmek durumundasınız aksi halde, işler iyice sarpa sarar.
- Girişimci olarak rolünüzü anlamak: ürün ve hizmetinizin sınırlarını geliştirmek babında neden bunu yapmak istediğinizi iyi anlamanız gerekir. Büyümek ve geniş kitlelere ulaşmak amacındaysanız, koltuğunuz CEO kadar yükselebilir. İşinizin gelişmesi ve büyümesi için yatırım almanız, ortaklıklar kurmanız gerektiğini unutmayın. Birçok girişimci iş ve kişiselliği abarttığından bunu yapamıyor.
- Müşterileri önemsememek: Eğer müşterilerinizin hizmetinizden ne derece memnun olduğunu veya olmadığını merak etmiyor, sorma yarışı içerisinde olmuyorsanız, girişiminiz batabilir. Birçok girişiminin erkenden batmasının altında bunlar yatıyor. Yani müşterinin duygularını önemsememe.
- Rekabeti takıntı yapmak: Birçok girişimci rakiplerinin kendilerinden çok üstün olduklarına ve onlara yetişemediklerine bakarak, piyasada müşteri kazanmayı da unutuyorlar. Halbuki odaklanılması gereken kendi iş pazarıdır. Elbette rakipler takip edilmeli ama onların bu işe çok önceden girdikleri ve kendilerini geliştirdikleri de unutulmamalı.