Gliserin nedir?
Gliserol olarak da bilinen gliserin, sıvı halde bulunan ve trihidroksi yapılı bir organik alkoldür. Çoğu zaman tatlı olduğu için çocuklar tarafından yenen ve ailelerin korkmasına neden olan gliserin, sanılanın aksine zehirli olmayan bir maddedir. Bazı şeker hastalığı türlerinde yapay şeker olarak vücuda alınan ve hastanın kan şekerinin kontrol altına alınmasını da sağlayan gliserin, şeker hastalığının tedavisinde kullanıldığı için bilim adamlarının da hala üzerinde araştırma yaptığı bir maddedir. Ülkemizde halk arasında daha çok vazelin olarak bilinen gliserin, birçok farklı türde merhem yapımında da kullanılır.
Gliserin çeşitli merhemlerin içerisine karıştırıldığında merhemin deri tarafından çok daha kolay bir şekilde emilmesini sağladığı gibi, ayrıca cildin kuru bölgelerinin nemlenerek yumuşamasını sağlar. Bu özelliği gliserinin tıp alanında çok yaygın ve farklı deri sorunlarının tedavisinde kullanılmasını sağlamıştır. Bazı bağırsak problemlerinde de harici olarak kullanılabilen gliserin, ayrıca kabızlık problemi yaşayanların tedavi edilmesi için fitil olarak kullanılmaktadır.
Gliserin tıp alanında yaygın bir biçimde kullanıldığı kadar pek çok inanı şaşırtacak olsa da, dinamit yapımında da etken bir madde olarak kullanılmaktadır. Nitrik asit ile reaksiyona sokulan trinigliserin, dinamit haline dönüşür ki bu şekilde hazırlanan dinamitin de oldukça yüksek bir tahrip gücü vardır. Gliserin dinamit üretiminde nitrik asit haricinde birçok farklı maddeyle daha karıştırılır ancak trinigliserinin “sadece” nitrik asitle birleştirilmesi, çok güçlü bir yapıya sahip olan “Nitro Gliserin”in oluşmasını sağlar.
Şuruba benzer bir kıvama sahip olan ve renksiz bir biçimde saydam özelliği olan gliserol, suda tamamen çözülebilme özelliğine de sahiptir. Hayvanlardan ve bitkilerden elde edilen yağların içerisinde de bulunan gliserol, deriye sürüldüğünde doğrudan emilir ve yağların yapısına katılır. Gliserin ayrıca endüstriyel üretimde hammadde olarak da geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bilhassa sabun üretiminde kullanılan gliserin, ayrıca özel dokulara sahip kumaşların da üretimine katılmaktadır.
Gliserol ya da diğer adıyla gliserin, tüm bunlar haricinde gıda endüstrisinde de kullanılan bir maddedir. Endüstriyel üretim bandından çıkan besinlerin daha uzun raf ömürlerine sahip olabilmesi için kullanılan gliserin, gıdanın sulanma oranını düşürmektedir. Sanayide ayrıca çözücü olarak da kullanılan gliserin, sanılandan çok daha önemli ve geniş kullanım alanı olan bir maddedir.