Göbek düşmesi nedir?
Göbek düşmesi insanlarda belirli dönemlerde ortaya çıkan göbek şikâyetlerini içerir. Bunların olması sırsında en fazla oluşan yakınmalar göbekte oluşan ağrı, sızlama, kızarma, şişkinlik, hassasiyet, göbeğin sadece bir tarafa doğru kayması, göbeğin başka bir tarafta atması gibi etkilerdir. Göbek düşmesi gerçekte anne karnındaki bebekte oluşan bir sorundur. Bebek ve annesini arasındaki bağlantısı sadece göbektir. Canlı kalması için bebeğin göbekle annesine bağlı olması gerekir. Bu yüzden bu bölge çok önemlidir. Bu sorun halk arasındaki tabiriyle göbek düşmesi, göbek kaçması ya da göbek kayması olarak adlandırılır. Bunun sağlık kuruluşlarında yeteri kadar önemsenmemesi yüzünden, hastalar yaşam boyunca bu yakınmalara katlanmak zorunda kalır. Çünkü hastalarda göbekle ilgili yakınması olmasına rağmen, yapılan tetkiklerin sonunda, ultrason, MR gibi incelemelerin neticesinde herhangi bir bulguya rastlanmaz. Bunun nedeni göbek düşmesine sadece detaylı olarak elle yapılan klinik bulgularla teşhis konacak olmasıdır.
Göbek düşmesi karın içinde olan bir organın ya da bir oluşumun bulunduğu yerden dışarıya doğru çıkması, düşmesi, kayması ya da yer değiştirmesiyle oluşmaktadır. Karın boşluğunda olan organların bir kısmının göbek deliğinden ve karın iç zarından dışarıya doğru çıkması sonucunda göbek hizasında nohut kadar yada daha büyük boyda ağrılı bir şişlik oluşmaktadır.
Göbek düşmesi belirtileri nelerdir?
- Göbek ve çevresinde ağrıların olması ya da ağırlık hissedilmesi
- Göbek ve çevresinde şişkinlik, ödem ve hassasiyetin oluşması
- Kişide halsizlik, hazımsızlık, bitkinlik, yorgunluk gibi hislerinin olması
- Karın bölgesindeki gaz sıkışması ve şişkinlik olması
- Yemekten sonra şişkinlik, bulantı, midede ekşime, sıcak ve ter basması, baş ağrısı ve terleme gibi etkilerin oluşması
- Konsantrasyon bozukluğu, uykusuzluk ve tembellik hissedilmesi
- Boğulmuş göbek düşmesi olması durumunda, karın ağrısı, ateş, kusma ve ishal gibi acil müdahaleyi gerektirecek etkilerin görülmesi
Göbek düşmesi halk arasında bazı yöntemlerin uygulanmasıyla yerine getirilmeye çalışılır. Bu işlem yapılırken göbekteki su kesesinin yerine yani karındaki yerine yerleştirilmesi işlemi tıpta redüksiyon olarak tanımlanır. Fakat bu durumda boğulma etkisi ya da bağırsaklarda sorun bulunuyorsa, oldukça tehlikeli olacak bir durum oluşabilir. Hatta kişiyi ölüme kadar götürecek bir uygulama yapılmış olabilir. Bu yüzden redüksiyon işleminin bir doktor tarafından yapılması gerekmektedir.
Göbek düşmesi sonrasında yapılan yanlış uygulamalar
- Sıcak su tulumu uygulanması
- Masaj uygulaması
- Bardak tutmak ve çekme gibi yöntemlerin yapılması
- Göbeğe hamur, çiğ yumurta akı, yumurta, soğan, tereyağı ve kına gibi besinlerin konulması
Göbek düşmesinin nedenleri
Bu sorunun en temel nedeni karın içi basıncının çeşitli eylemler yüzünden artması, karın zarında zayıf yerlerin ve deliklerin oluşmasıdır. Bunlar hamilelik sırasında, ağır eşya taşırken, aşırı kilolarda olabilir. İlk başta göbekte meydana gelen şişlik kaybolmuş olsa da, zamanla göbek çapı genişledikçe bu şişkinlikler kalıcı bir hale gelebilir. Bazı durumlarda kese içinde olan oluşumlar boğulur ve çürümeler meydana gelebilir. Bunların acil cerrahi müdahale edilerek giderilmesi gerektirir.
Göbek düşmesinin tedavi yolları
Bu rahatsızlık gizli bir patolojik durum olarak kabul edilmektedir. Yapılan tetkikler sırasında görünmediğinden, deneyimli bir doktorun yaptığı küçük bir girişimle belirlenir ve çözülür. Göbek kesesindeki bağırsak ya da zarlara zarar vermeden tedavi edilir. Tedavide dışarıya çıkmış olan kese yeniden karın zarına yerleştirilerek, zardaki yırtık bölge onarılır.