Golden finch (gökkuşağı ispinozu) nasıl bakılır?
Golden finch kuş türlerinin anavatanı Avustralya’dır. Gökkuşağı ispinozu olarak ta tanınan kuşlar Avustralya’da doğal hayatın tahrip edilmesi ve iklim koşullarının etkisiyle nesilleri tehlikeye girdiğinden, ülkede bunun için çalışmalar yapılmaktadır. Kuşlar kafeslerde üretilmeye çalışılıp, neslinin devamı için yoğun bir çaba harcanmaktadır. Doğal yaşamları Avustralya’nın kuzeybatı kısmında koloniler halindedir. Yaşamlarını ihtiyaçlarını daha rahat karşılamak için süpürge darısı ve üreme döneminde yuvaları olarak tercih ettikleri okaliptüs ağaçlarının yakınında devam ettirirler. İlkbahar ve sonbaharda üreme içgüdüleri yüzünden okaliptüs ağaçlarının kovuklarını seçerler. Ardından yavruların bakımı için, alçak yerlere inerler. Doğadaki yaşamları 20-30 derecededir.
Golden finch türleri ve renkleri
Kuşlar birbirinden kafa, göğüs ve sırt renklerine göre ayrılmaktadır. Kuşlar türlerine göre kırmızı kafalı (RH), yeşil sırtlı (GB) ve beyaz göğüslü (WB) olarak tanımlanır. Mutasyon golden finch türleri de klasik türlerine göre, farklı renklere sahiptir. Bu kuşlar nadir bulundukları için, oldukça değerlidir. Bu türler kafa, göğüs ve sırt renkleri farklı olsa da, üreme, barınma ve sıcaklık gibi alışkanlıkları diğerleri gibidir.
Golden finch kafes seçimi ve malzemeler
Sosyal yönleri çok iyi olan kuşlar, hem kendi türleri içinde, hem de diğer kuş türleriyle birlikte yaşayabilir. Üreme dönemlerinde kafeslerde koloni halindeyken, dönemsel olarak agresif tavırlar gösterirler. Bu sürede hemcinslerine karşı gagasıyla küçük darbeler atarlar. Bunlar fazla rahatsızlık vermez, ancak davranışlarını devam ettirecek kuşların bir süre ayrılması iyi olur. Golden finch tek başına ya da çift şeklinde beslenebilir. Fakat genellikle çift beslemek daha yaygındır. Üreme dönemlerinde yavrular büyüyünceye kadar aile kurgusuyla yaşarlar. Kuşlar ispinoz türü olduğundan, bakımlarında uygulananlar ispinoz türleri içinde geçerlidir. Kuşların bakılacağı kafeslerin büyük olmasında fayda vardır. Evinizde olabilecek büyüklükte bir kafes tercih etmelisiniz. Tercih ettiğiniz en az 60X50X40 ölçülerinde olan bir kafes olsun. Bu büyüklükteki kafeste çift golden finch bakabilirsiniz. Küçük kafeslerin içinde özellikle tüy döküm dönemlerinde sorun yaşanabilir. Üretim yapmayı düşünenler, kafesin içini şerit ledle aydınlatabilir. Böylece yavruların gece beslenmesini kolaylaştırırsınız. Kafes telleri saka ve kanarya türlerindeki gibi dik telli olsun. Paralel telli kafeslerde suluklar sığ olacağı için, kuşların su içmesi zor olur. Golden finchleri bakılırken hava akımına dikkat edin. Çift taraflı akımlar kuşlar için zararlıdır. Bu yüzden kafesler uygun bir yere yerleştirilmelidir.
Bu tür kuşlar kafeste oyuncak tarzı aksesuarlara ihtiyaç duymaz. Kafeslerinde doğal yaşama uygun şekilde ağaç tünekler tercih edilmeli. Bunlar kuşların ayaklarındaki deformasyona engel olacak, mantar oluşumlarını önleyecektir. Sivri gagalı oldukları için su kaplarını en az 1 cm derinlikte seçmelisiniz. Geniş ağızlıklı olan muhabbet kuşu suluklarını sadece banyo amaçlı kullanın. Bu sulukları kullandığınızda, golden finchler sıkça banyo yapacağından kuşunuz hastalanabilir. Kafeste olan yem kapları onların rahatlıkla tünediği, açık yem kabından olmalı. Bunları kafesin içinde tünek altları dışına koyun. Böylece kirlenmelerini önleyebilirsiniz. Kafesin altına koyduğunuz taban malzemesi olarak mısır koçanı granülü, çam talaşı veya emiş gücü yüksek olacak gazete kâğıdı kullanabilirsiniz. Gazete kâğıdı koyduğunuzda, bunu sıkça değiştirin. Diğer kuşlardaki gibi kafeste bulunduracağınız mürekkep balığı kemiği kuşların kalsiyum ihtiyacını karşılar. Kuş kumu da kafeste sindirimleri için her zaman olmalıdır. Kuşların kafes temizliğine önem vermeniz gerekir. Kuşları ürkütmeden taban temizliğini sıkça yapın. Bu kuşlar strese girmemelidir. Çünkü bağışıklık sistemleri çok zayıf olur.
Golden finch beslenme
Bu kuşların diğer kafes kuşları gibi tohumlarla beslendiğini söyleyelim. Golden finchler için hazırlanan karışık yemleri rahatlıkla satın alabilirsiniz. Fakat muhabbet kuşları ve paraketler için kullanılan hazır yemler kuşlara uygun değildir. Finchlerin yiyebileceği tohumlar olgunluğa eriştikleri zaman hasat edilir. Bu nedenle bu tohumların ebatları daha küçük olur. Bu tohumlar çok daha kolay kırılır. Gagaları düz olduğu için, diğer tohumları kırmak için zorlanır ve beslenemezler. Tohumların içerisinde sarı darı, kırmızı darı, kenevir, Nijer tohumu, keten tohumu ve çim tohumu gibi tohumlar bulunur. Bu tohumların dışında golden finchler için lahana, muz, elma dilimi, havuç, böğürtlen, üzüm, haşlanmış yumurta, kavun, çilek, bezelye ve haşlanmış patates gibi yiyecekler verebilirsiniz. Bu besinleri yemeye alıştığı zaman, kuşunuz daha uzun ömürlü olur. Bunun yanı sıra kuşlar çimlendirilmiş tohumları da çok sever. Bunun için darı tohumlarını çimlendirerek verebilirsiniz.