Gömlek nasıl ütülenir?
Genel olarak ütü yapmak pek çokları tarafından zahmetli ve sevimsiz bulunan bir iştir. Uzun süreler boyunca ayakta kalmak ve ütünün buharıyla bunalmak, terlemek çok da hoş olmuyor tabii. Bu nedenle en akıllıca davranış ütü süresini kısaltmak için ütülenecekleri biriktirmekten mümkün olduğunca sakınmaktır. Aksi halde dağları dümdüz yapmak gerekir ki bu insan da ne moral ne enerji bırakır.
Ütülenmesi en zor ve en çok zaman alan kıyafetlerden biri gömlektir. Bunu, ütü izini ayarlama zorluğu, çift iz yapma riski nedeniyle pantolon takip etmektedir. Ancak, zorluk çoğu zaman nasıl ütü yapılacağını bilmemekten ileri gelir. Evet, herkes ütü yapar ama herkes bilerek yapmaz.
Gömlek ütüsünü başarıyla ve kısa sürede yapabilmenin püf noktası sıralamadır. Nasıl mı? Şimdi bir gömlek nasıl ütülenirmiş adım adım yazalım.
- Öncelikle ütünüzü saf su ile doldurun ve fişe taktıktan sonra ısı derecesini ayarlayın.
- Gömlek kumaşı pamuklu ise ütüyü yüksek, pamuk karışımlı ise orta, sentetik ise düşük ısıya ayarlayın.
- Ütülenecek gömleği ütü masasına alın.
- Gömlek ütüsüne yaka kısmından başlanır. Ütü ısındıktan sonra yakanın önce arkasını sonra da önünü ütüleyin. Katladıktan sonra da ütüyü iz yerinin üzerinde hafifçe kaydırarak yakanın sağlam durmasını sağlayın.
- Gömleğin omuz kısımlarını ütü masasın geçirin ve ütüleyin.
- Üçüncü sırada kolların ütülenmesi vardır. Kol ütüsüne ağızlardan başlanır. Kol ağzını ütüledikten sonra kolu masaya yatırın ve kat izini ayarlayıp baştan sona ütüleyin. Diğer kolda da aynı işlemi tekrarlayın.
- Kollardan sonra gömleğin iki tarafını sırayla masaya yatırın ve düğme aralarına özen göstererek gömleğin ön yüzünü tamamen ütüleyin.
- Son olarak gömleğin arkasını ütü masasına serin ve iki hamlede sırt kısmının ütüsünü bitirin.
Bu sıralamaya uyarsanız ütünün ortasında, ütülediğiniz kısımların tekrar kırışmasıyla sinirleriniz bozulmaz ve aynı işi iki kere yapmanız gerekmez. Hem zamandan hem enerjiden tasarruf etmek için her işi kurallarına uygun olarak yapmak önemlidir.