Görücü usulü evlilik mi, tanışarak evlilik mi?

görücü usulü evlilikGörücü usulüyle yapılan evlilikler, genellikle aile büyüklerinin ya da dünür adı verilen kişilerin aracılığıyla yapılan evliliklerdir. Tanışarak evlilikler de ise evlilik yapacak çiftler, eşlerini kendileri seçerler. Her ikisinin amacı evlilik olsa da, görücü usulünde ilk tanışma evlilik amaçlı olmaktadır. Gençler anlaşacaklarına karar verirse evlilik gerçekleşmektedir. Tanışarak evlenme de ise, gençler birbirleri ile okul, iş, arkadaşlık gibi çevrelerde tesadüfen tanıyıp, ilerleyen dönemlerde oluşan evlilik kararı söz konusudur.

Peki, doğru olan nedir? Görücü usulüyle evliliğin, özellikle batı yörelerimizde terk edilmeye başlandığı bu dönem de, boşanma sayısı giderek artan çiftlerin olması, tanışarak evliliğin pek te sağlıklı sonuçlar vermediğini mi gösteriyor dersiniz. Tanışma dönemi uzun yıllara dayanan çiftlerin bile, evlilikten bir süre sonra boşanabildiklerine tanık oluyoruz.

Son yıllarda modernize edilmiş görücü usulüyle evliliklere de şahit olmaktayız. Bu evliliklerde tanışmaya aracılık edenler aile büyükleri olmasına rağmen, evlilik kararını alanlar gençlerdir. Evlilik kararı üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konudur. Çiftlerin anlaşması, hem birbirleri ile hem de ailelerin uyumu ile sağlanacağından, örf ve adetlerin uyum içerisinde olduğu çiftlerin bir araya gelerek yaptığı evlilikler uzun soluklu olacaktır. Yapılan araştırmalar da, uzun süren evliliklerin bu özellikleri taşıdığı belirlenmiştir. Tanışarak evlenenler de, aşk duygusu gençlerin gözünü boyayarak, kişiliklerin analiz edilmesine engel olmakta. Görücü usulüyle evlenenler de ise, çiftler zorluklara karşı daha metanetli olarak, evliliklerin çatırdaması önlenebiliyor. Çiftlerle yüz yüze, karşılıklı konuşularak yapılan bu tespitlerin, boşanan çiftlerin daha çok tanışarak evlenen çiftler arasından olması sebebiyle, doğruluğunu gösterebilir.

Birbirleriyle tanıştırılan çiftler, ilk andan itibaren birbirlerini tanımak, tepkilerini ölçmek ve tanımak için daha fazla çaba sarf etmektedir. Tanışarak evlenme kararı alan çiftler ise, birbirlerini tanıma fırsatı bulamadan, âşık olmakta, uyumsuzlukların göz ardı edilmesine zemin hazırlamaktadır. Evlilik aşamasına gelindiğinde, aile büyükleri tarafından görülebilen bu olumsuzlukları dikkate alamayan çiftler, evlilikten sonra anlaşamadıklarını anlayarak, boşanmaktadır.

Her ne kadar, ülkemizde görücü usulüyle evlilikler azalsa da, gençlerimize tanışarak evlenme konusunda dikkatli olmalarını, modernize edilmiş görücü usulünü dikkate almalarını ve uzun sürecek evliliklere adım atıp, mutlu olmalarını diliyoruz.

Bir Cevap Yazın