Göz anjiyosu neden yapılır?
Göz anjiyosu gözün anjiyografik olarak görüntülenmesi diyabet hastalığı, hiper tansiyon, göz tümörü, gece körüğü ve retina bozukluklarının teşhisini yapmaya yardımcı olan bir tetkiktir. Göz anjiyosu gözün arka kısmında yer alan retina ve koroid denen sinir tabakasını incelemeye ve bunun destek dokusunu değerlendirmeye yarayan bir yöntemdir. Hastalara kasık damarından ya da el bileğindeki damardan girilerek, fluoresein denilen ilaç enjekte edilir. Bu ilaç damarlardan ilerleyip kalbe, tüm vücuda oradan retina ve koroid damarlarına kadar ilerler. Bu yapıldığı sırada dışarıda özel bir kamerayla damarlarda görüntüleme yapılır. Turuncu renkteki ilacın üzerine mavi ışık tutulduğunda yeşil renkte bir yansıma yapar. Bu yüzden ilacın ilerlediği damarlarda net bir görüntü alınır, tıkanıklıklar ve daralmalar tespit edilir, sıvı kaçaklarının belirlenmesi ve kanlanma bozukluğunun olduğu yerlerin tespit edilmesi oldukça kolay olur.
Bu uygulamayla gözdeki sorunların tespit edilmesi durumunda, gözlere uygulanacak doğru tedaviden daha kısa sürede sonuç almak kolaylaşır. Hastanın optik sinir kanaması ya da serum sızıntısı gibi sorunlarının olması halinde mutlaka göz anjiyosu yapılmalıdır. Diyabet hastalarında glikoz metabolizması bozulduğu zaman, gözlerle ilgili olan sorunlar daha fazla yaşanır. Bu yüzden bazı riskli hastalarda göz anjiyosu yapılarak gözdeki sorunlar tespit edilmeye çalışılır.
Göz anjiyosu nasıl yapılır?
Göz anjiyosu gözün arka odasında olan damarları özel boyayla boyayıp, gözle görülmeyen sorunların tespit edilmesini, tanı konulmasını, uygun tedaviye karar verilmesini ve tedavinin nasıl etki ettiğini izlenmesi gibi önemli görevler üstlenmiştir. Uygulamanın başında göz bebekleri özel bir damlayla büyütülür, hastanın kolundan ya da kasığından atardamardan girilerek damarlara özel bir boya verilir. Göz anjiyosu günümüzde daha çok koldan bilekten yapılır. İlacın damardan dolaşarak göze kadar ulaşmasının ardından, gözü arkasında bulunan damarlar daha belirgin olarak görülür. Damarlar bu şekilde göründüğünde, özel bir mikroskopla göz içinin fotoğrafları çekilir. Bu fotoğraflar hastalardaki sorunlara tanı konmak için kullanılır. Yapılan anjiyo yaklaşık olarak yarım saat süren bir uygulamadır ve gözlere zararı yoktur.
Göz anjiyosu neden yapılmaktadır?
- Göz anjiyosu dışarıdan gözle görülmeyen damarların görünür hale getirilmesi için ve var olan sorunların belirlenmesi için
- Göz sinirlerinde olan hastalıkların tespitinde
- Göz içindeki herhangi bir kitlenin varlığının araştırılmasında
- Göz damarlarında olan kaçakların belirlenmesi için
- Göz damarlarının çıplak gözle tespit edilemeyen kanamalarının belirlenmesinde
- Göz damarlarında olan tıkanıklıkların belirlenmesinde
- Göz iltihaplarının belirlenmesi ve müdahale edilmesi için
- Lazer tedavisi kararının verilmesi ve lazer tedavisi yapılacak bölgelerin belirlenmesi
- Gözde yapılacak tedavinin teyit edilmesi için göz anjiyosu yapılır.