Göz dalması neden olur?
Göz dalması, pek çok insanın yaşamış olduğu durumlardan biridir. Bu durum kişinin farkına varmadan uzun süre belli belirsiz bir noktaya bakmasıyla gelişir. Kişi genellikle bunu farkına bile varmaz. Gözü dalan kişiler için halk arasında düşünceli, dalmış gibi benzetmeler yapılır. Bazen de gözü dalan kişilerin evine misafir bile geleceği söylenir. Hatta gözü dalan kişinin beyin hücrelerinde bir zarar olduğu bile konuşulur. Ancak böyle bir durum söz konusu olmaz. Beyin hücrelerinde böyle bir hasarın olması için, bir darbe alınması, travmaya maruz kalınması, beyne giden oksijenin azalması gibi nedenlerin olması gerekir. Göz dalmasının ise bilimsel olarak başka bir nedeni vardır.
Göz dalması neden olur?
Her iki göze gelen bilgilerle görüntü oluşmaktadır. Bu görüntünün oluşması sırasında iki göze gelen bilgiler birbiriyle karşılaştırılır. Bunun doğru şekilde yapılması için, iki gözün birden optik eksenleri aynı maddeye doğru yöneltilmelidir. Gözlerdeki refleks bu işi genellikle kendi başına yapar. Yapılan işlem bazen bilinçli olarak yapılsa da, bazen bilinçsiz şekilde gerçekleşir. Gözde bulunan optik eksen bir cisme odaklanır, ancak bu işin bilincinde olmaz. Bu yüzden farkında olmadan yapılan eylemle, cismin iki ayrık şekilde görünümü oluşur. Bu nedenle göz dalması sırasında görülen cisim bulanık olur, aynı zamanda cismin uzaklığı daha fazla şekilde algılanır.
Göz dalmasına neler sebep olur?
Bu olaya neden olabilecek en önemli unsur, yoğun bir çalışma temposu nedeniyle yorgun bir kişinin gün içinde gözleri dalabilir. Yorgunluk yaşandığından, kişi baktığı yere ya da yaptığı işe odaklanmada zorluk çeker.
Çok yoğun meselelerle uğraşan, birden fazla işi düşünmek zorunda olan kişileri genellikle bulundukları ortamdan kopar, yarı bilinçli şekilde düşüncelerine dalar ve göz dalması sorunu yaşanır.
Yaşı ilerlemiş kişilerde, özellikle nörolojik sorunları olan kişilerde göz dalması sorunuyla sıkça karşılaşabilir.
Epilepsi nöbetleri sırasında göz dalması sıkça görülebilir. Bu durum epilepsi belirtileri arasındadır. Hastaların çoğunluğu kısa göz dalması sorunu yaşamakta ve kısa süre devam eden bilinç kaybı oluşmaktadır.
Yaşamının içinde yoğun bir stres altında olan kişiler ve depresyon sorunu olan kişilerde göz dalmasıyla sıkça karşılaşırlar.
Göz dalması sırasında gözde biraz rahatsız edici batma şeklinde rahatsızlık olursa, bu gözdeki ciddi hastalıkların işaretçisi olabilir. Bu durum dikkate alınmalı ve zaman geçirmeden doktora gidilmelidir.
Göz dalmasına neden olan etken tespit edildiğinde, bunun ortadan kaldırılması gerekir. Stres, yorgunluk, yoğunluk gibi unsurlar kişinin genel sağlığı içinde iyi değildir. Göz dalmasının uygunsuz bir durumda olması da, ciddi sorunların yaşanmasına neden olabilir.