Göz kararması neden olur?
>Gün içinde bazı insanların aniden gözlerinin kararması halk arasında çoğunlukla açlık ile bağdaştırılır. Tıbbi olarak oldukça fazla nedenden ötürü gözlerde kararma yaşanabileceğinden, sıkça yaşanan göz kararması durumunda vakit kaybetmemek ve mümkün olan en kısa süre içinde uzman bir hekime başvurarak gerekli testlerin yaptırılması gerekmektedir. Göz kararması yaygın olarak tansiyonun düşmesinden ötürü gelişen bir durumdur ancak kandaki şeker oranının düşmesi de gözlerde kararma şikayetinin yaşanmasına neden olabilir. Kan şekerinin düşmesi nedeniyle gelişen göz kararması toplum genelinde açlık nedenli olarak gelişen bir bulgu olarak yorumlanır ve çoğu zaman üzerinde fazla durulmaz. İnsanlar bu şekilde gelişen göz kararmalarının üzerinde fazla durmasa da, göz kararması ile beden kişiye bir şeylerin ters gittiğini haber vermeye çalışıyor da olabilir.
Tansiyon düzensizlikleri de göz kararmasına neden olan başlıca sebeplerdendir. Ortostatik Hipotansiyon olarak isimlendirilen tansiyon şikayetleri, genel olarak kişinin otururken tansiyonunun normal olduğu halde ayağa kalktığında düşük tansiyon şikayetlerinin başlamasıdır. Göz kararması şikayetlerinin en yaygın görülen durumlarından biri olan Ortastatik Hipotansiyon, kişinin tansiyonunun ayağa kalkarak hareketlendiği anda çok ani bir şekilde düşmesine neden olur. Çoğu insan farkında olmasa da, başta mide kanaması olmak üzere bazı ciddi mide rahatsızlıkları da göz kararmasına neden olabilir. Çünkü mide kanaması kişi otururken oldukça yavaş bir şekilde gelişirken, kişinin ayağa kalkarak hareketlenmesi sonucu artar ve böylece göz kararması şikayeti oluşur.
Vücudun mineral dengesindeki ani değişimler de göz kararmasına neden olabilir. Özellikle yaz aylarında havanın çok sıcak olması insanların fazla miktarda terlemesine ve böylece vücuttan yüksek oranda tuz atılmasına neden olur. Sıcak ortam nedeniyle aşırı oranda terleyen kişilerde görülen göz kararmaları büyük oranda vücudun terleme ile ani ve yüksek miktarda mineral kaybetmesinden kaynaklanır. Bazı bağırsak hastalıkları da göz kararması şikayetlerinin gelişmesine neden olur ki, bu durumun en yaygın örneği ishal hastalığıdır. Tıpkı ishal hastalığında olduğu gibi kronik hale gelen kusma şikayetlerinde de hastalarda göz kararması görülebilir. Aşırı terleme, ishal ve kusma gibi durumların tamamı vücuttan bir anda ve aşırı miktarda mineral atılmasına neden olduğundan metabolizmanın tepki vermesine neden olan sorunlardır.
Mineral dengesinde yaşanan ani değişimlerde olduğu gibi insan bedeninin yaşamsal faaliyetleri sürdürmek için muhtaç olduğu suyun düşük seviyelere ulaşması da göz kararmalarına neden olabilir. Vücuttan ani sıvı ve mineral atılmasına neden olan durumlar dışında farklı durumlarda da göz kararması şikayetleri gözlemlenebilir. Göz kararmasının kronik hale geldiği durumlarda vücuttaki sorunun “doğru şekilde belirlenmesi için mutlaka uzman bir hekime başvurulması” ve soruna hekim gözetiminde çözüm aranması gerekir.