Göz kızarıklığının nedenleri nelerdir?

Göz kızarıklığı diğer ifadeyle kanlanması göz rahatsızlığı gözün beyaz olan bölgesinde meydana gelen kanlanma yani kızarıklıktır. Konjontiva adı verilen gözün beyaz kısmını kaplayan kılcal damarlarda oluşan genişlemenin sonucunda meydana gelmektedir. Yalnızca tek bir gözde meydana gelen kızarıklık dikkat edilmesi gereken en hassas durumdur. Çünkü tek gözde meydana gelen kızarıklık acilen doktora başvurulması gereken bir durumu göstermektedir.
goz_kanlanması
Göz kızarıklığının birçok nedeni vardır. Bunları şu ana başlıklar altında açıklayabiliriz:

1- Göz kızarıklığı konjonivada (göz akı) meydana gelen sebeplerden kaynaklı olabilir.
Konjunktivit en yaygın ve bulaşıcı göz enfeksiyonudur. Bilhassa okula giden çocuklarda görülmektedir. Konjunktiva (göz kapaklarının iç yüzeyi ile skleranın bir kısmını örten ince zar) enfeksiyon kaptığı zaman, kan damarları iritasyona uğrar ve netice olarak şişer. Bu da gözde kızarıklığa yol açar.

2- Göz Kuruluğu: Göz kuruluğu, gözyaşı bezlerinin yetersiz düzeyde gözyaşı üretimi ya da üretilen gözyaşlarının gözü besleme ve yağlama özelliklerinin yetersiz olmasından kaynaklanır. Kronik göz kuruluğu, göz yüzeyinin iltihaplanmasına ve iritasyona uğramasına yol açarak, gözün kırmızı bir renk almasına neden olabilir.
Göz kuruluğu tedavi edilemese de, yönetilebilir bir durumdur. Göz kuruluğu tedavileri yapay gözyaşı damlaları ya da punktum tıkaçları ile yapılabilmektedir. Göz kuruluğu için bir çok ilaç bulunmaktadır.

3- Alerji: Göz kanlanması alerjik bir tepkinin yaygın bir belirtisidir. Bağışıklık sisteminiz polen, hayvan kepeği, toz veya bazı kimyasallar gibi yabancı maddelere tepki verdiği zaman, vücudunuz bunlara karşı hassasiyetini gösterir. Salgılanan histamin kan damarlarının genişlemesine yol açar ve gözleriniz kızarır ve sulanır.

4- Kontakt Lensler
Göz kızarıklığının bir diğer önemli sebebi de kontakt lenslerin aşırı kullanımı veya düzgün bakımının yapılmamasıdır. Yanlış ve özensiz kullanım mikropların oluşmasına ve böylece de iritasyonlara yol açar. Kontakt lens takarken ortaya çıkan göz kızarıklığı kornea iltihabı gibi ciddi bir göz enfeksiyonuna nende oaliblir. Kontakt lenslerin bir diğer zararı ise göz kuruluğunu da ilerletebilmeleridir. Çünkü kontanlensler korneaya ulaşan oksijen miktarını azaltırlar ve normal gözyaşı üretimini azaltırlar.

5. Bilgisayar Görme Sendromu
Bilgisayar monitörüne uzun süre bakmanın neden olduğu göz kızarıklığı, göz yanması ve göz yorgunluğu gibi çeşitli belirtiler bilgisayar görme sendromuna işaret etmektedir. Bunun biasıl nedeni bilgisayara bakarken gözünüzü daha az kırpmanız ve böylece de gözün yüzeyinin kurumasıdır.
Bilgisayar görme sendromunun belirtilerini en aza indirgemek için sık sık ara vermek ya da özel dizayn edilmiş olan bilgisayar gözlüklerini takmak gereklidir. Göz damlaları da gözünüzü nemli ve sağlıklı tutmak için kullanabilirsiniz.

6. Göz Yaralanması
Göz yaralanması veya incinmesi göz kızarıklığına yol açabilir. Bazen konjunktival kanama da (göz akındaki damarlarda çatlama) buna eşlik eder.
Yaralanmaya cevap olarak, kan damarları genişlemek suretiyle daha fazla kan akışı sağlamaya çalışır. Amaç yaralı bölgeyi iyileştirmektir. Bu kan damarlarının genişlemesi gözde kanlanmaya sebep olur. Göz yaralanmaları korneal abrazyon gibi küçük göz çizilmeleri de olabilir, derin yaralanmalar veya kimyasal yanıklar da. Acilen tıbbi bir yardım alınması gereken bir kızarıklığı nedenidir.

7. Korneal Ülser
Korneal ülser gibi kornea enfeksiyonları görme yeteneğini tehdit ederler ve acil olarak tedavi edilmelidirler. Göz kanlanmasına ek olarak belirtiler arasında her zaman göz ağrısı, görmede azalma ve göz akıntısı vardır. Korneal ülser genel olarak tedavi edilmeyen göz enfeksiyonu sonrası ortaya çıkar.

8. Oküler Herpes Hastalığı
Uçuğunda nedeni olan herpes sımplex virüsü gözde oküler herpes hastalığına neden oalbilir. Bu hastalık kendini sürekli olarak tekrarlayan, viral bir hastalıktır. Oküler herpes hastalığının belirtileri göz şişmesi, göz kızarıklığı, göz ağrısı, göz akıntısı ve ışığa karşı aşırı hassasiyettir.

9. Uveit (İnebe Yangısı)
Gözün orta katmanındaki (uvea ya da inebe) oluşan bir iltihaplanmanın yol açtığı bu hastalığın belirtileri ışığa karşı hassasiyet, göz kızarıklığı, bulanık görme gibi bir takım görme rahatsızlıklarıdır. Uveitenin yaygın sebepleri göz enfeksiyonları, göz yaralanmaları ve sistemik otoimmün bozukluklarıdır.

10. Glokom Hastalığı
Glokom hastalığı genel olarak aşamalı bir şekilde gelişir ve ilk geliştiğinde herhangi bir belirti göstermez. Ama bir anda görme kaybı ve baş dönmesi ile kendisini gösteren hastalık akut açı kapanması glokomu olabilir. Akut açı kapanması glokomu görme yeteneğini tehdit eden ve acil tıbbi yardım gerektiren bir hastalıktır. Gözün içindeki basıncın ani olarak yükselişi, eğer azaltılamazsa kalıcı körlüğe yol açabilir.

11. Soğuk Algınlığı ve Nezle
Göz kızarıklığı ve göz şişmesi burun akıntısı ile birlikte görüldüğü zaman soğuk algınlığına veya nezleye işaret eder. Göz kızarıklığı bu durumda sinüs enfeksiyonundan ya da sinüslerin dolmasından kaynaklanır.

12. Hamilelik
Hamilelikte esnasında hormonal değişiklikler gözleri de etkileyebilir. Gözlerin kızarması, göz kuruluğu, kaşıntı ve ışığa karşı hassasiyet gibi durumlara nende olabilir.
onraki birkaç hafta içinde tamamen kaybolur.

13. Sigara İçmek
Sigaranın akciğer ve kalbe ne kadar zarar verdiğini herkes bilir. Ama sigaranın gözleri de hasara neden olduğu da bilinmelidir.

14. Yetersiz Uyku
Aşırı yorgunluk göz kızarıklığa yol açabilir. Göz şişmesi, siyah halkalar yeterince uyumadığınızın bir göstergesidir. Uykulu gözleri ovuşturmak kızarıklığı daha çok artıracaktır.

Yüzme ve vitamin eksikliği göz kızarıklığının diğer nedenleridir.

Bir Cevap Yazın