Göz kuruluğu nedir?
Gözlerin hareketlerini rahatça yapılabilmesi için ve göz sağlığı yönünden önemi bulunan gözyaşı miktarının ve gözyaşının kalitesinin bazı durumlarda azalma göstermesiyle sağlık için önemli sorunlar yaşanabilir. Bu etkenlerin sonucunda göz kuruluğu sorunu yani tıptaki adıyla kuru göz sendromu oluşması meydana gelebilir. Bu sorun olduğunda gözde batma ve yanma belirtilerinin yanında, gözlerde kızarma, görme yetisinde bulanıklık ve görmede azalma gibi etkiler yaşanarak, rahatsızlık kronik bir hal alabilir.
Gözyaşının önemi nedir?
Gözlerde olan gözyaşı toz ve farklı maddelerle kirlenmiş olan gözlerin temizlenmesine ve kornea yüzeyinde oluşacak tahribatı engellemeye yarar. Göz kapaklarının yardımıyla yapılan kırpılma hareketinin aracılığıyla gözyaşı gözlerin içine yayılıp, gözü nemlendirir ve gözlerin içine giren toz, is gibi maddeleri gözlerden uzaklaştırır. Gözyaşı gözlerde bir tepkinin sonucunda üretilebildiği gibi, gözlerde devamlı olarak bulunan bir maddedir. Göz kapaklarının gözlerin yüzeyinde yaptığı sürtünmenin etkisini azaltmaya yardımcı olur. Gözyaşının içeriğinde protein, yağlar, elektrolit gibi maddeler bulunmaktadır. Bu maddelerin gözyaşı içinde fazla miktarda ya da eksik miktarlarda olması bile gözyaşının kalitesini etkileyecek unsurlar arasındadır.
Göz kuruluğu nedenleri nedir?
Göz kuruluğuna sebep olan pek çok etken bulunmaktadır. Bunların içinde en yaygın olan gözün yeteri kadar oksijen alamaması ve gözlerin nemsiz kalması ile alakalıdır. Göz kuruluğu nedenleri arasında;
- Gözlerde kontak lens gibi protez kullanılması
- Lazerle yapılan göz ameliyatı gibi müdahaleler
- Kaloriferli ya da klimalı gibi ortamı kurutacak mekânlarda bulunulması
- Gözlerin yoğun bir ışıkla karşı karşıya kalması
- Uzun süre televizyon izleme ya da bilgisayar kullanmak
- Sigara içilen dumanlı yerlerde bulunmak veya sigara içmek
- Romatizmal hastalıkların olması
- Diyabet ve kalp hastalıklarının olması
- Göz tansiyonunun olması
- Yaşın ilerlemesi
- Depresyon ilaçları, uyku ilaçları gibi ilaçların kullanımı
- Gözlerin uzun süre kırpılmaması
- Bulunulan ortamda oksijen azlığı, havasız ve düşük nem bulunan ortamlarda bulunma gibi etkenler göz kuruluğuna sebep olabilir.
Göz kuruluğunun belirtileri nelerdir?
- Gözlerin yanması ve batma hissedilmesi
- Göz yüzeyinde kaşıntının olması
- Gözlerde uzun süre devam eden kızarıklıklar olması
- Görmede bulanıklık olması ve görme yetisinde azalma meydana gelmesi
- Gözde yabancı bir cisim varmış gibi hissi duymak
- Gözlerde aşırı derecede sulanma, karıncalanma ve ağrı meydana gelmesi
Göz kuruluğunun tedavisi nasıl yapılır?
Göz kuruluğunun tedavisindeki amaç gözün nemli kalmasını sağlayacak tedbirler almaktır. Bu sebeple önce göz kuruluğuna neden olan faktörlerin uzaklaştırılması gerekir. Gözlerde kurumaya etken olarak bulunulan ortam sebep oluyorsa, buradan uzaklaşılmalı, bilgisayar kullanımı ya da televizyon seyretmek sebep oluyorsa bilgisayar ve televizyon karşısında çok fazla durmamak gerekir. Eğer rahatsızlık kronik bir hale gelmişse yapay gözyaşı ya da cerrahi müdahale gerekli olabilir. Her rahatsızlık gibi göz kuruluğunun tedavisi için erken teşhis yapılması oldukça önemlidir. Rutin göz muayenelerinin ihmal edilmemesi, bu rahatsızlığın erken dönemde teşhis edilmesini sağlar.