Göz nasıl görür?
Göz, ışığı algılayan hücreler sayesinde görmemizi sağlamaktadır. Harikulade bir fotoğraf makinesi olan gözümüz, son teknolojinin en ileri düzeyindedir. Gözün çalışma şekli ve fotoğraf gibi cisimleri algılaması, ışık sayesinde olmaktadır. Tabakalardan geçen ışık, en son beyne yollanarak onay alınmakta ve bu sayede görmekteyiz.
Göz içindeki belirli tabakalar;
Gözümüzdeki beyaz tabaka, sert tabaka olarak adlandırılır. Bu kısım gözümüzün iç kısmını korur.
Kornea, sert tabakadan oluşmuş saydam kısımdır, saydam tabaka sayesinde göze gelen ışık kırılarak, göz bebeğinde toplanır. Sert tabakanın bir altında, damarların oluşturduğu tabaka vardır. Gözü besleyen bu damarlar, aslında kan damarlarıdır.
Damar tabakanın iç kısmı, siyah hücrelerden oluşur ve bu sayede aslında göz, karanlık oda olarak çalışır. Fazla ışık emilerek karanlık odaya girer.
İris tabakası, damar tabakanın hemen altındadır. Daralıp, genişleyerek ışığın miktarını ayarlar. Göz bebeği, göze ışığın girdiği yerdir.
Görme işlemi,
Göz merceği, göze giren ışığın kırılıp, ağ tabakasına düşmesini sağlar. Ağ tabakası, en dip noktada bulunan yerdir. Görüntüler sinir hücrelerine iletilerek, beyne yollanır ve görüntü onayı alınarak görme işlemi yapılır.
Görme olayı kısaca, göz bebeğinden geçen ışınlar, mercekte kırılır. Ağ tabaka, sarı benekte ters bir görüntü oluşturur. Ters görüntü, sarı benek tarafından görme sinirlerine yollanır. Görüntü, sinir hücreleri tarafından beynin görme merkezine alınır ve net bir şekilde görüntü oluşur. Göz merceğinin kasılıp gevşemesi ile yassı hale gelir. Buna gözün uyumu denir. Cisim uzakta ise mercek daralır, cisim yakında ise göz merceği şişer.