Göz sağlığını korumak için neler yapılmalıdır?
Göz bütün canlılar için hayati öneme sahip bir organdır. Bilhassa insanlar için hayattan zevk almanın anahtarı gibidir. Bundan dolayı gözleri iyi korumak gerekmektedir.
Gözleri korumanın en kolay yöntemlerinden biri doğal besinlerden yeterince faydalanmaktır. Her daim göz sağlığımız için vücudumuzun düzenli olarak alması gereken çeşitli vitaminler vardır. Göz sağlığı için faydalı olan vitaminlerin başında A, E, C ve B2 vitaminleri, Omega 3 ve 6 yağ asitleri ile çinko, magnezyum gibi minareler gelmektedir. Uzmanlar, bilhassa ağızdan hap şeklinde alınmakta olan vitaminlerin vücutta birikerek bir takım hastalıklara yol açtığını belirtmektedirler. Bu hastalıklardan en önemlisi, beyin etrafında bulunan sıvının artışı ve göz sinirine bu sıvı tarafından yapılan basınç ile görme kaybının meydana gelmesidir.
A vitamininin gereği kadar tüketilmesinin başta gece körlüğü, olmak üzere makula dejenerasyonu bilinen adıyla sarı nokta ve katarakt oluşumunu geciktirdiği uzmanalr tarafından belirtilmektedir. E vitamini bakımından son derece zengin olan ayçiçeği çekirdeği, badem ve fındığın her gün tüketilmesi büyük fayda sağlamaktadır. Ayrıca makula dejenerasyonunun (sarı nokta) önlenmesinde E vitaminin son derece etkili olduğu tespit edilmiştir.
Göz sağlığına iyi gelen yiyecekleri şöyle sıralayabiliriz:
1- Ispanak: Göz sağlığı için mucizevî etkileri olduğu tespit edilmiş olan ıspanak, içermiş olduğu lutein ve zeaxanthin adlı doğal antibiyotikler ile görme bozukluklarına karşı çok etkilidir. Aynı zamanda yaşın ilerlemesi ile birlikte ortaya çıkan göz hastalıklarına karşı da gözlerimizi korumaya çalışırken doğal güneş gözlüğü olarak güneşten gelen zararlı mavi dalgaları da filtreleme özelliğine sahiptir.
2- Kivi, mango ve muz: Bol E vitamini taşıdıklarından dolayı, retina dejenerasyonunu önlemede faydalı olan besinlerdir.
3- Patates: A vitamini açısından oldukça zengin bir besin olan patatesin katarakt riskini azalttığı tespit edilmiştir.
4- “Mısır: “Zeaksantin” adlı bir bitkisel bileşim içermektedir. Bu madde yaşa bağlı olarak oluşan görme bozukluklarını azaltır.
5- Buğday özünde bulunan E vitamini ile yaşa bağlı olarak ortaya çıkan göz bozulmalarını önleyip tıpkı patates gibi katarakt riskini azaltmaktadır.
6- Somon: Retina ile gözün dış kısmında önemli bir yağ asidi olan dokosaheksaenoik asit, göz sağlığını korumak için düzenli olarak alınması gereken vitaminlerdendir. Dokosaheksaenoik asit daha çok somon, uskumru, sardalye gibi soğuk su balıklarında bulunmaktadır.
7- Üzüm çekirdeği: Üzüm çekirdeğin içinde çok kuvvetli olan bir antioksidan bulunmaktadır. Bazen makula dejenerasyonunda (sarı nokta) ve diyabet hastalığında meydana gelen damar ve sinir hasarından korunmak için alınır.
8- Kırmızı ve yeşil biber: Kırmızı ve yeşil biber turunçgiller gibi C vitamini açısından zengin olan besinlerdendir. Diyabet hastalarının gözlerini korumak için düzenli olarak C vitamini almaları büyük fayda sağlamaktadır. Çünkü C vitamini şeker hastalığının sinirler ve damarlar üzerinde meydana getirdiği olumsuz etkilerini ve bırakacağı hasarı önler.
9- Ay çekirdeği, badem, fındık: E vitamini açısından son derece zengin olan ayçiçeği çekirdeği, fındık, badem, günün her saatinde tüketebilecek olan besinlerdir.
10- Havuç: Hemen hemen herkes tarafından göz sağlığı için önemi bilinen bir besindir. İçermiş olduğu A vitamini nedeniyle göz sağlığı açısından çok önemlidir.
Gece körlüğünden korunmak için bol A vitamini tüketmek gerekmektedir. Gözde kaşınma ve yanmadan korunmak için B2 vitamini yeterince alınmalıdır. Retinayı zararlı ışınlardan korumak için E vitamini almak büyük yarar sağlamaktadır. Diyabete karşı C vitamini uzmanlar tarafından önerilmektedir. Yine uzmanlar göz kuruluğunu önlemek için omega tavsiye etmektedirler.