Göz seğirmesinin nedenleri nelerdir?
Hayatımız boyunca gözümüz seğirdiğinde, değişik anlamlar yüklenmiştir. Sağ göz seğirir ise iyi olaylar, sol seğirir ise kötü olaylar ile karşılaşacağımız söylenir. Bunlar, aslında ağızdan ağza anlatılan batıl inançlardır.
Göz seğirmesi ağırlık olarak, psikolojik veya uyku eksikliği nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Uyku, vücudumuzda organların ve hücrelerin kendini yenilediği dönemdir. İyi bir uyku, insanda günün tüm yorgunluğunu aldığı gibi hastalıklara karşı bizi korumaktadır. Göz seğirmesi ağırlıkla psikolojik bir rahatsızlıktır ve yorgunlukla ortaya çıkmaktadır. Eğer uyku düzenimiz bozuksa göz seğirmeleri ortaya çıkmaktadır. Uyku düzeni olmayan insanlarda, insülün düzensiz salgılanmaya başlar ve sürekli açlık hissi, tansiyon bozuklukları, sigara bağımlılığı ve göz seğirmeleri artar. Bu nedenle, uyku düzenimizi kurmak, vücudumuzun psikolojik ve fiziksel olarak sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Sürekli ve hiç durmadan olan seğirmeler nörolojik bir rahatsızlığın belirtisi olabilir, bu durumda hekime gitmekte fayda vardır. Ama kısa süreli olan seğirmeler uyku ve psikolojik sorunlara bağlandığı gibi astigmat, miyop ve hipermetrop’un habercisi olabilir.
Gözlük kullanan hastalarda göz numarası büyümeye başlayınca seğirmelerde artış görülmektedir. Seğirme, çocuklarda sıklık ile görülüyorsa göz tembelliği hastalığı olabilmektedir. Yapılan araştırmalarda, çok okuma, bilgisayar başında çok zaman geçirme, uygun ışıklandırmanın olmadığı ortamlar seğirmelere neden olabilmektedir. Uzman hekimler, ayrıca klima kullanımına dikkat etmemiz gerektiğini de söylüyorlar. Uzun süre klima kullanılan ortamda kalmak, göz kuruduğu için seğirmelerin ve kırpma işleminin arttığını göstermiştir. Göz sağlığımız için klima kullanılan ortamlarda fazla durmamak, uygun ışıklandırılmış ortamlarda olmak, kitap okurken iyi ışık altında okumak, Tv seyretme saatlerimizi azaltmak, bilgisayar başında uzun kalmamak, uyku düzenimize dikkat etmek önemlidir.