Göz seyirmesi neden olur?
Göz seyirmesi göz kaslarında meydana gelen istem dışı kasılma nedeniyle oluşur. Üst göz kapaklarından birisinde daha fazla meydana gelen göz seyirmesi tıpta miyokimi olarak tanımlanmaktadır. Bu kişinin sinirini bozacak kadar etkili bir sorun olsa da, aslında fazla endişe duyulmasına gerek olmayan bir durumdur. Tek taraflı olan ve düzensiz şekilde oluşan kasılmalar birkaç dakika sürebileceği gibi daha uzun süreli de olabilir. Uzun süren göz seyirmeleri astigmat ve miyop gibi bazı göz hastalıklarının habercisi olacağından ihmal edilmemesi gerekir. Aşırı kafein alımı, stres ve yorgunluk gibi etkenler göz seyirmesinin başlıca sebepleri arasındadır. Ancak ciddi seyirmelerde kornea tabakası ve göz kapağının içindeki tahriş ve iltihap gibi önemli etkenler söz konusu olabilir. Bazen bu seyirmeler göz kapağının kapanmasına kadar gidebilir. İnsanlarda yaşanan uykusuzluk ve bazı psikolojik etkenlerden dolayı sık yaşanan göz seyirmesi, batıl inançların etkisi göz önüne alınmadan önemsenmelidir. Halk arasındaki inanışa göre sağ gözün seyirmesi iyi, sol gözün seyirmesi ise kötü gibi inanışlar gerçekte önemli bir sorunun olduğunu işaret edebilir.
Göz seyirmesi nedenleri nelerdir?
Stres: Vücudu her alanda etkileyen stres, göz seyirmesinin olmasının bir nedeni olarak kabul edilmektedir. Sınav dönemleri geldiğinde, yoğun çalışmaların yapıldığı dönemlerde insanların yaşadığı stres yüzünden gözde seyirmeler olabilir. Bu durumda gözlerde geçici bir etkilenme olmaktadır. Stresin bu olumsuz etkilerinden kurtulmalı ve rahatlamayı sağlayarak bu seyirmelerin önüne geçilmelidir.
Kafein ve alkol kullanmak: Alkollü ve kafeinli içeceklerin çok fazla tüketilmesi vücutta merkezi sinir sistemini olumsuz etkilendiği için göz seğirmesi gibi etkiler oluşabilir. Bu içeceklerin miktarının sınırlanması ve bol miktarda su içilmesi fayda sağlayacaktır.
Vitamin ve mineral eksikliği: Göz seyirmesi vücutta özellikle magnezyum eksikliği olduğunda sıkça tekrarlanabilir. Vücuttaki magnezyum oranı basit bir kan testi yapılarak belirlenebilir. Bunların magnezyum eksikliğinden olması halinde, badem ve ıspanak gibi magnezyum açısından zengin besinler tüketilmeli, gerektiği takdirde ilaç şeklinde magnezyum alınmalıdır. Bundan başka D vitamini ve B 12 vitamini eksikliklerinde de göz seğirmesi olabilir.
Göz kuruluğu: Göz kuruluğu özellikle lens kullanmaktan, uzun süre bilgisayar ekranına bakmaktan, ileri yaştan ya da bazı ilaçların kullanılmasından kaynaklanabilir. Bu durumda göz seyirmesi oluyorsa, doktorunuzun önerilerini uygulamanız gerekmektedir.
Göz yorgunluğu: Yine bilgisayar ekranında uzun süre kalmaktan ya da odaklanmanıza sebep olacak bir şeye uzun süreli bakmaktan, güneşli zamanlarda gözlüksüz durmak, fazla kitap okuma gibi etkenlerde göz yorgunluğuna sebep olabilir. Bu nedenle belirli aralıklarla gözlerin dinlendirilmesi sağlanmalıdır. Göz seyirmesini engellemek için bir süre çalışmalara ara verilmelidir. Ayrıca bu durumda gözlerin miyop ve astigmat gibi göz bozuklukları yönünden değerlendirilmesi gerekmektedir.
Göz alerjisi: Alerjen etkenler önce gözleri etkiler. Gözlerde kasılma ve seyirme oluştururlar. Bu etkiler kullanılacak antihistaminik ilaçlarla ya da göz damlalarıyla tedavi edilebilir.
Bazı ilaçlar: Göz seyirmesi olduğunda düzenli bir ilaç kullanımı varsa, seyirme ile ilaçların bir ilgisi bulunabilir. Bunu doktorunuzla görüşüp, ilacın yan etkilerini öğrenmelisiniz.
Bazı hastalıklar: Seyirmeler bazen hastalıkların belirtisi olabilir. Vücuttaki direncin azalması nedeniyle olan etkiler hastalıkların tedavi edilmesiyle ortadan kalkar. MS, parkinson, hipoglisemi ve bazı nörolojik hastalıklarda göz seyirmesine neden olabilir. Gözlük kullanan hastalarında göz numaralarının artması ve azalması gözde seyirme olabilir.
Göz seyirmesi genellikle kendiliğinden düzelme gösterse de, bazen hastaların göz doktoruna gitmesi gerekir.
- Göz seyirmesi bir haftada geçmiyorsa
- Göz seyirmesiyle göz kapağının kapanması halinde
- Göz seyirmesinden başka yüzde diğer alanlarda seyirmeler varsa
- Seyirmeyle üst göz kapağında sarkma meydana geldiyse
- Göz seyirmesi şiddetliyse, geceleri artıyorsa, çapaklanma ve kızarıklık gibi etkilere neden oluyorsa bir göz doktoruna muayene olunmalıdır.