Göz tansiyonu nedir?
Tıp terminolojsinde “glokom” olarak bilinen göz tansiyonu rahatsızlığı, halk arasında “karasu hastalığı” olarak da bilinir. Göz tansiyonu, kısaca göz içindeki basıncın yükselmesi nedeni ile göz sinirlerinin zarar görmesi halidir. Bu zarar görme hali, kişinin görme alanını daraltır. Göz tansiyonu erken evrelerde belirlenmesi zor rahatsızlıklarından biridir. Bu nedenle de teşhis edildiğinde çoğu kez göz sinirlerini eski haline getirmek mümkün olamamaktadır.
Göz tansiyonunun oluşma nedeni, gözün doğasında olan ve gözün fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gerekli olan göz sıvısının doğal akışında boşalamaması nedeni ile göziçinde basıncın yükselmesidir. Özellikle sabah saatlerinde görülen baş ağrıları, dönem dönem görmede bulanıklık yaşanması, televizyon izlerken gözlerde ağrı olması, ışık etrafında halkalar görülmesi gibi belirtiler göz tansiyonuna dair belirtiler olabilmektedir.
Göz tansiyonu hikayesi ailede olanlar genetik olarak bu rahatsızlığa yatkınlık taşımaktadırlar. 35 yaş üstü olmak, özellikle 60 yaşı geçmiş olmak, diyabet, ani ve şiddetli şoklar, migren, miyop ve hipermetrop seviyesinin ileri derecede olması gibi durumlar, uzun süreleri kapsayan kortizon tedavileri gibi etkenler göz tansiyonu rahatsızlığı riskini artıran hallerdir.
“Konjenital glokom” adı verilen endikasyonda, doğuştan göz tansiyonu rahatsızlığına sahip olunması da söz konusu olabilmektedir. “Bebek glokomu” da denilen bu tarz durumlarda, genelde bebek büyüyene kadar farkedilme olasılığı düşüktür. Farkedildiğinde cerrahi müdahale ile düzeltilmektedir. Ancak, cerrahi müdahale sonrası yeniden glokom görülme olasılığı söz konusudur.
Göz tansiyonunda, ilaçla tedavi, cerrahi tedavi ve lazerle tedavi başta olmak üzere rahatsızlığın cinsine ve seviyesine göre farklı tedavi şekilleri uygulanabilmektedir.