Graffiti nedir?
Son yıllarda sokak sanatları arasında çok popüler olan, çoğu insanın bu sanat hakkında Vandalizm (kamu malının zarar görmesi) şeklinde nitelendirilen ama bazı ülkelerde para karşılığında bu sanatın yapılmasına izin vermektedir. Graffiti, grafik sözcüğünden ortaya çıkan ve sokaklarda duvarlara ya da değişik yerlere sprey boyalarla yaptıkları resimlerdir.
Sanat olup olmadığı konusunda çok büyük tartışmalar yapılmaktadır. Bazı kesimler sanat olmadığını ileri sürmektedir. Graffiti yapan sanatçının tamamen zevkine ve tarzına göre şekiller vermesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Yapılan Graffiti yapan kişinin düşüncelerini, ruh durumunu ve duygularını yansıtmaktadır. Genellikle Graffiti sokak sanatçılarının illegal yollarla yapması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Çok sayıda insanın beğenmesi sonucunda legal yollarla yapılması da mümkün olmaktadır.
Graffitinin tarihi nedir?
İlk olarak M.Ö. zamanlara bile dayanmaktadır. Ne kadar eski olduğu tahmin edilmemektedir. Mağara duvarlarına yapılan çeşitli resimler Graffiti için bir ilk olarak sayılmaktadır. İlk olarak Almanya’da 1940 yıllarında protesto etmek amacıyla yapılmıştır. Berlin duvarına iki yönlü slogan dışında değişik şekillerde çizilmiştir. Bu sayede Graffiti tanınmaya başlanmıştır. 1960 yıllarına gelindiği zaman sokak çetelerinin çok fazla olduğu zamanlarda, sokak çeteleri tarafından kendi sokaklarını belirtmek ve bu sokakların kendilerine ait olduğunu başka çetelerin bilmesi için kullanılmaya başlanmıştır. Genellikle yazılar olsa da, bazen şekillerde olduğu gözlemlenmiştir. Amerika’da gazete dağıtan bir kurye girmiş olduğu her sokağa kendi adını ve 183 yazdığı için resmen şehir efsanesi haline gelmişti. New York Times gazetesi her sokakta görülen “taki183” ne olduğunu haber yaptığında efsaneleşmiş ve gençlerde taklit sonucunda kendi imzalarını ya da istedikleri resimleri yaparak Graffiti akımını başlatmış oldular. Hala insanlar bireysel ya da belli ir grup ile birlikte Graffiti çalışmalarını sokaklarda değişik yerlerde sergilemektedirler.
Graffiti nedir?
İlk olarak Graffiti sadece duvara yazılan yazı anlamına gelmekteydi. Daha sonraları duvara içilen yazının yerini resimlerde aldı. Özellikle duvara çizecek olan insanların kendi ruh durumuna göre, vermek isteyeceği mesaja, siyasi içerek, hobi ya da şöhret gibi birçok mesajlar içerip aklında düşündüğünü duvara aktarması şeklinde oluşmaktadır. Graffiti herhangi bir sınırı olmamaktadır. Resim duvara çizilirken aklına gelen herhangi bir şeyi de çizebilir. Genellikle 15 ile 25 yaş arasında olan gençler arasında çok popüler olmaktadır. İllegalist unsurlar içereceği gibi çizen kişinin asi bir ruhunun olduğunu da belirtmektedir. Graffiti yaparken kolay olmasından ve ucuz olmasından dolayı sprey boyalar tercih edilmektedir. İşlek sokak ve caddelerin duvarlarına, tren vagonlarına daha sıklıkla yapılmaktadır.
Graffiti türleri ve Graffiti terimleri nelerdir?
Writer: Graffiti yapan sanatçıya denilmektedir. Heykel yapan insanlara nasıl ki heykeltıraş deniyorsa Graffiti yapan insana da Writer denmektedir.
Sketch: Genellikle Graffiti doğaçlama olarak yapılsa da, bazen writer tarafından duvara çizilecek Graffiti taslak olarak çizilmektedir. Graffiti taslağı için sadece defter değil birçok tablo ya da sunta da kullanılabilir.
Blackbook: Sürekli olarak hayallerini sketch olarak tasarlayan writer tarafından yanında taşınan defter olmaktadır.
Wall: Duvarların üzerine çizilen Graffiti olmaktadır. En iyi Graffiti tuğla duvarlarına yapıldığı writer’ler tarafından söylenmektedir. Yapılan duvarın büyüklüğüne ya da küçüklüğüne göre değişik çeşitleri olacaktır.
Block: Graffiti yapılırken atılan gölgeler olmaktadır.
Character: Graffiti bittiği zaman yanlarına yapılan genellikle insan şeklinde olan karikatürlerdir.
Tag: Graffiti yapıldığı zaman insanlar tarafından kime ait olduğu anlaşılması için atılan imza olmaktadır. Tag bir Graffiti içerisinde olmak zorunda değildir. Ama bir kere tag atıldıysa diğer Graffiti çalışmalarında da aynı tag olması gerekmektedir. Tag ve Graffiti karıştırılmamalıdır. Tag atılacakken, Graffiti çizilecektir.
Marker: Taslak yapılırken kullanılan değişik renkli kalemler bulunmaktadır. Bu kalemler değişik renk ve değişik kalınlıkları da olmaktadır. Bu kalemler bazen Graffiti bittikten sonra imza atmak için de kullanılmaktadır.
Firstline: Graffiti yapılırken atılan ilk çizgilerdir.
Outline: Graffiti harf çizgileri ya da dış çizgileri olmaktadır.
Scret outline: Outline Graffiti dış çizgileri olmaktadır. Bu dış çizgileri çevreleyen çizgilere denmektedir.
Highlights: Graffitinin bazı noktalarına çizen sanatçının zevkine göre parlaklık ya da ışık efekti vermesi gerekmektedir. Bu genellikle harflerin sağ alt köşesine verilmektedir
Fill in: Graffiti dış çizgileri yapıldıktan sonra içini boyanmasına denmektedir. İçinin boyası bazılarına göre tek renk iken bazıları da çok renkli yapmaktadır.
Bubble: Graffitinin içinde ya da bazen dışına da baloncuklar yapılabilmektedir.
King: Graffiti yapa yapa ustalaşmış ve profesyonel olan insanlara denir.
End2end: Tren vagonlarının üzerine yapılan ve genellikle vagonları tamamen kaplayan Graffiti türü olmaktadır.