Gül nasıl yetiştirilir?
Güllerin ( Rosa sp ) yaprak döken ya da yarı yaprak döken, çalı ve sarılıcı karakterinde 150 kadar türü vardır. Göz alıcı çiçekleri vardır ve yüzyıllardır bahçelerin gözdesidir.
Yarı gölge ve hafif gölge kısımlar da adapte olabilirler, açık alanlara ve tam güneş alan kısımlara dikilen güller, daha sıhhatli ve gösterişli olmaktadırlar. Orta derecede gübreli, organik maddelerce zengin, hafif nemli fakat iyi drenajlı olan topraklar güllerin en çok hoşlandıkları topraklardır. Üzerinde başka bitkiler yetiştirilen topraklar uygun değildir, çünkü böylesi topraklar onlara zarar verebilecek mikroorganizmaları barındırıyor olabilirler. Yeni gül fidanları için en uygun dikim zamanı, kış sonu ilkbahar başı arasında olan dönemdir. Yalnız, don olan dönemlerde dikim yapmamaya özen göstermek gerekir. En iyi çiçeklenme için düzenli olarak gübrelenmeli ve kış sonu, ilkbahar başı arası ilaçlama yapılmalıdır. İlkbahar ve yaz aylarında, özellikle de gübre şerbeti şeklinde, her 3 haftada bir yapılarak düzenli gübrelemeler ile çok iyi sonuç alınabilir.
Aşılı gül özellikle ithal olanlar, yabani anaç köklere aşı yapmak suretiyle üretilmiş güllerdir. Bu metotla elde edilen güller, daha gürbüz ve kuvvetli büyümektedir. Aşılı güllerin köklerinden çıkan yan sürgünlerin bitki üzerinden uzaklaştırılması gerekir. Yabani ve istenmeyen sürgünleri tespit etmek kolaydır. Aşı boğumunun altından çıkan tüm sürgünler, istenmeyen zararlı sürgünlerdir. Kuvvetli yağmurlar bazı gül çiçeklerinde tahribata yol açabilir. Özellikle iri çiçekli, ful katmerli çiçeklere sahip olan güllerin çiçekleri, aşırı yağmurlardan hasar görebilir. Böylesi durumlarda, gül çiçeklerini örtmek suretiyle zararlardan koruyabilirsiniz.
Gülleri hem çoğaltmak, hem de yeni ve farklı melezler elde etmek için üretiriz. Üretim amacıyla, genellikle sert çelik ve aşı metotları kullanılır. Çelikleme sonbaharda, aşılama ise yaz aylarında yapılmalıdır. Aşıdan elde edilen fidanlar, hem daha kuvvetli büyümekte, hem de adaptasyon kabiliyetleri yüksek olmaktadır.