Gül reçeli nasıl yapılır?

gül reçeli nasıl yapılırSabah kahvaltılarının belki de en özel lezzetlerinden biri olan gül reçeli pek çok insan için günün en değerli öğününün bir keyfe dönüşmesini sağlayan bir tattır. İnsanlar marketlerde satılan hazır gül reçelleriyle bu parmak ısırtan lezzete ulaşmaya çalışmak istese de, tamamen organik bir şekilde hazırlanan katkısız bir gül reçelinin tadının da farklı olduğu ortadadır. Çeşitli internet sitelerinde verilen gül reçeli tariflerinde gül yapraklarının bekletilmesi ya da makas gibi metal objelerle kesilmesi gibi tavsiyelerde bulunulsa da, aslında bu şekilde gül yapraklarının kokusu ve tadı da değişmektedir. Dalından koparıldığında en yoğun koku notasına sahip olan gül yaprakları zaman geçtikçe kokusunu kaybetmeye başladığı için reçel yapımına biran önce geçilmesi gerekir. Ayrıca gül yapraklarının bıçak ya da makasla kesilmeden doğrudan bütün şeklinde reçele katılması reçelin hem göze hem de damaklara hitap etmesini sağlayacaktır. Ayrıca farklı gül yapraklarının reçele karıştırılması daha aromatik bir lezzet oluşmasına da yardımcı olacaktır.

Malzemeler;

  • 200 gram gül yaprağı
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı içme suyu
  • 2 gram limon tuzu veya 2 limonun suyu

Hazırlanışı;

Sabahın erken saatlerinde koku ve aroması azami noktadayken toplanan gül yaprakları, vakit kaybetmeden hızlı bir biçimde bulunabilen en kaliteli “içme suyu” ile yıkanır ve süzülmeleri için bırakılır. Suyu tamamen süzülen gül yaprakları tercihen cam bir kavanoza ya da doğrudan reçelin pişirileceği tencereye alınır. 4 su bardağı toz şekerle gül yaprakları iyice karıştırılır ve kavanozun ağzı ya da tencerenin kapağı iyice kapatılır. Gül yapraklarını pişirme tenceresine almak, kavanozdan aktarma işlemi sırasında kavanoz dibinde kalan şeker ile gül kalıntılarının temizlenmesi için uğraşılmamasını sağlayacaktır. Ancak yine de tencerenin kapağının hava temasını tamamen kestiğinden emin olunması gerekir. Son olarak kavanoz ya da tencerenin içine limon tuzu/limon suyu da ilave edildikten sonra şekerin gül yapraklarına tamamen işlemesi için 2 gün beklenir.

2 gün doğrudan güneş görmeyen bir yerde ve hava almadan şekerli karışımla birlikte bekleyen gül yaprakları pişirme için tencereye alınır. Oda sıcaklığındaki 2 su bardağı içme suyunun da ilave edilmesinin ardından ocağın altı yakılır ve reçel kaynadıktan sonra altı kısılan reçel karıştırılarak kaynatılır. Gül reçelinin kaynatılması esnasında yüzeyde köpükler oluşması normaldir ve tahta bir kaşık yardımıyla bu köpüklerin alınması gerekir. 5-10 dakika arası bu şekilde kaynatılan gül reçeli koyu kıvamını alır ve tencerenin altı kapatılarak “reçelin soğuması beklenmeden” temiz kavanozlara doldurulur. Tarifte verilen ölçülerle yaklaşık olarak 1-1,5 kilo kadar gül reçeli elde edilmektedir.

Bir Cevap Yazın