Güneş enerjisi ile sıcak su nasıl elde edilir?
Güneş, en büyük enerji kaynağımızdır. Güneş sayesinde, yaşam döngümüz devam etmektedir. Güneş enerjisi sayesinde, uzun zamandır sıcak su elde ediyoruz ve son yıllardaki gelişmeler sayesinde, yakında elektrik enerjisini de güneşten sağlamaya başlayacağız.
Ülkemizde, yaygın bir şekilde güneş enerjisi ile çalışan solar sistemler sayesinde, sıcak su sistemleri kullanmaktayız. Hatta bu sistemlere eklenen antifriz ve rezistanslarla, kış aylarında sıcak su elde edebiliyoruz. Son yıllarda, teknolojik olarak uzun süren araştırmalarla yapılan, bazı markaların ürettiği gün ışığına duyarlı solar paneller vasıtası ile hiçbir şey eklemeden, kış aylarında sıcak su aldığımız ürünler bile bulunmaktadır. Binalarda sıklıkla kullanılan bu sistemlerde, sistem aslında iki kısımdan, yani güneş panelleri ve su deposu olarak kurulmaktadır. Bina çatılarına yerleştirilen bu paneller, genelde dikdörtgen biçimli ve güneşe bakan yüzeyi, kırılmaz temperli cam kaplıdır. Cam kısmının altına yerleştirilmiş bir borulama sistemi vardır. Bu borularda su, antifriz veya solar sıvısı dediğimiz sıvılar dolaşmaktadır. Paneller, güneşi daha fazla absorbe etmesi için siyah boyalıdır, güneşten gelen ışınlar panel tarafından absorbe edildikçe, borularda olan su veya diğer sıvı maddeler ısınmaktadır. Eğer su ısıtıldıysa, su tankında toplanır. Su yerine, solar sıvısı dediğimiz bir madde kullanıldıysa, özel bir sistemle ( sarmal tüpler ) suyun ıstılmasında kullanılır. Daha sonra, arzu edilirse pompalar yardımı ile su kullanılacağı noktaya yönlendirilir. Havuzlarda, havuzun filtreleme pompası suyu solar panellere iletir ve su ısınarak geriye döner. Böylelikle, havuz suyu ısıtılmış olur. Özellikle Şubat, Mart ve Nisan aylarında, bu sistem sayesinde açık havada havuza girilebilmektedir.
Fotovoltaik sistemler sayesinde, güneşten elektrik elde edildiğini biliyoruz. Bu şekilde üretilen elektrik ile evlerde lambalar, televizyonlar ve buzdolapları gibi, pek çok elektrik ile çalışan aletimizi çalıştırabilmekteyiz. Fakat tek başına, paneller bu sisteme yetmemektedir. Güneş panelleri, çevirici ve aküler gibi pek çok bileşene ihtiyaç duyulmaktadır. Güneş gibi büyük enerji kaynağı sayesinde, önümüzdeki çağda elektrik enerjisi de yoğun bir şekilde kullanımda olacaktır.