Uluslararası Astronomi Birliği’ne göre Güneş Sistemine bağlı hareket eden 8 adet gezegen var. Bunlar Güneş’e olan yakınlıklarına göre Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür. Bundan bir kaç sene öncesine kadar gezegen olarak bildiğimiz Plüton, 2006 yılında gezegen statüsünden çıkarılmıştır.
Ayrıca bununla birlikte Güneş Sisteminde cüce gezegenler de yer almaktadır. Her ne kadar tartışmalı olsa da Plüton, Ceres, Vesta, Eris, Haumea, Makemake, Gonggong ve Quaoar gibi gök cisimleri cüce gezegen olarak sınıflandırılabilir.
1930 yılında keşfedilen bir gezegen olarak kısa süre içinde tüm dünyanın tanıdığı bir Güneş Sistemi gezegeni haline gelen Plüton, 9. Güneş Sistemi gezegeni olarak en uzak komşumuz olarak adlandırıldı. Keşfedildiği 1930 yılından 2006 senesine kadar Güneş Sisteminin 9. gezegeni olmayı sürdüren Plüton, dünyanın pek çok ülkesindeki astronomların ortak kararı ile…
Güneş sistemi, Samanyolu galaksisi içinde bulunan ve binlerce sistemler arsında sadece bir sistem olup, güneşin çekim kuvvetinin etkisiyle merkezi noktada bulunan, yaşadığımız yerküre ile birlikte diğer gezegenler ve gezegenlerin uyduların güneş etrafında dönmesi ile oluşan gök cisimleri topluluğuna denmektedir. Güneş sisteminin ilk oluşumu ile alakalı olarak birçok teori bulunmaktadır. Bu…
Güneş sisteminin uzaklık olarak beşinci gezegeni olan Jüpiter gezegeni kütle ve çap bakımından sistemdeki en büyük gezegendir. Bu gezegen büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşmakta olup gaz devleri sınıfına girmektedir. Eski çağlardan günümüze kadar ulaşan bilimsel kaynaklarda Jüpiter, Güneş, Merkür, Venüs, Ay, Mars, ve Satürn ile birlikte görünür hareketlerinin diğer…