Hafta hafta gebelik takibi neden önemlidir?
Gebelik dönemi kadınlar açısından çok özel bir deneyim olarak kabul edilir. Anne karnında gelişen bebeğin bağımsız şekilde yaşam süreceği zamana kadar, annesine bağımlı olarak yaşaması, karnında gelişmesi bile kadın açısından önemsenecek bir durumdur. Bu süreçte yaşanan her türlü sevinç, korku ve tereddüt gibi durumlar gebeliğin gidişatını etkileyebilir. İlk başlangıcından itibaren 40 hafta olarak değerlendirilen gebelik, zorlu geçse bile hiç anlamadan doğal şekilde ilerleyen bir dönemdir. Gebelik 9 aylık bir zamanı kapsar ve bunlar üçer aylık dönemler şeklinde değerlendirilir. Kadınların her biri bu deneyimi yaşamış olsalar da, gebelik her kadında farklı etkilerle ve deneyimlerle yaşanabilir. Bu yüzden kadınlar hafta hafta gebelik sürecinde neler yaşayabileceklerini bilerek, bilinçli şekilde karşılamalıdır.
Gebeliğin başlangıç dönemi
40 haftalık zamanı kapsayan gebeliğe 2 hafta daha ilave edilebilir. Bebeğin hangi zamanda anne rahmine düşeceği kesin olarak bilinmediği için, kadının son adet kanamasının ilk günü baz alınmaktadır. Bundan sonra 40 haftalık bir süreç gebeliği kapsar. 40 haftalık döneme 2 hafta daha ilave edilmesinin sebebi, kadının gördüğü son adet kanamasının başlangıcından 2 hafta sonra en doğurgan olacağı döneme girmesindendir. Bu zamanda kadının gebe kalma şansı daha fazla olur.
Gebeliğin ilk 13 haftası ilk trimester, 14 ve 27 haftaları ikinci trimesteri, bundan sonra gelen 28 ve 40 haftalarda üçüncü trimester şeklinde değerlendirilir. Bu süreçlerde bebeğin gelişimi açısından çeşitli olaylar gerçekleşir. Bebeğin 9 ay sonra doğuma hazırlanması ve dış dünyada bağımsız şekilde yaşayabilmesi için her türlü gelişim gebelikte tamamlanır.
Gebelikte ilk trimester
13 haftayı içine alan bu dönemde kadınların pek çoğu gebeliğinin farkına bile varmaz. Gebeliğin başlayabilmesi için önce embriyonun rahme yerleşmesi gerekmektedir. Bu trimester kadının vücudunda ve embriyoda oldukça önemli bir gelişim süreci yaşanır. İlk önce yumurtlamayla beraber 12-24 saat içinde spermle döllenme süreci olur. Rahim içinde plasenta yani bebeğin eşi meydan gelir. Bu unsur bebeğin gelişiminde hafta hafta gebelik gelişimini destekleyecek hormonların salgılanması için önemlidir. 13 haftalık dönemde her haftada embriyo gelişimi sürekli takip edilir, hem kadının bedeninde olan gelişmeler, hem de bebekteki gelişmelere izlenir.
Gebelikte ikinci trimester
Anne rahminde yerleşmiş olan bebek on ikinci haftada oluşur. Başı henüz bedenine göre büyük olsa da, ultrasonda bakıldığında insan şeklini alır. Yüzü fark edilir duruma gelir. İkinci trimesterde bebeğin hayati organları olgunlaşmaya başlayacak ve sinir sistemi oluşacaktır. Bu dönemde bebeğin olgunlaşması ve boyutlarının değişmesi her hafta daha fazla ilerleyecektir. İkinci üç aylık sürecin ortasına doğru kadınlar bebeğin hareketlerini bile hissedebilir duruma gelir. Bu dönemdeki kadınlar kendilerini daha enerjik hissederler. Artık ilk üç aydaki etkiler kaybolur. Kadınlardaki mide bulantıları hissedilir oranda azalır. Kadınların hareketlerinde ise, herhangi bir kısıtlama meydana gelmez.
Gebelikte üçüncü trimester
Bu süreçte anne karnındaki bebeğin hem hareketlerine hem de dinlenme dönemlerine şahit olursunuz. Oldukça sık anne karnında yer değiştirir, ayaklarıyla tekmeler atmaya başlar. Böylece kendisi için en rahat pozisyonu bulmaya çalışır. Bu dönemde bebeğin beyni ve sinir sistemi yeterince olgunlaşmıştır. Akciğerlerin gelişimi devam eder. Anne adaylarına en uzun gelen bu dönemdir. Çünkü kendilerini hamile olarak algılamaya başlarlar. Yaptıkları her hareket onlar için yorucu bir çalışma olur. Çalışanlarda bu etki daha fazla hissedilir. Bu yüzden gebe kadınlar dışarıdan desteğe ihtiyaç duyarlar. Bebekte annesi tarafından desteklenmeye ihtiyaç duyar. Bu yüzden hafta hafta gebelik takibinin yapılması, sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelmesi için önemlidir.