Halı temizliğinde bilinmesi gerekenler nelerdir?
Hemen hemen herkes halılarının temiz, güzel ve uzun ömürlü, olmasını ister. İşte tüm bu özelliklere sahip halılara sahip olabilmemiz için dikkat etmemiz gereken bazı hususlar vardır. Yani evde bulunan kirlilik başka yüzeylere yayılabileceğinden temizlik işlemleri bilinçli olarak yapılmalıdır.
Halı, öncelikle elektrik süpürgesi ile belli aralıklarla süpürülmelidir. Çünkü halının üzerine, tabana ve hav iplikleri arasına tozlar birikmektedir. Bu hav iplikler bazen eşyaların altında kalmış da olabiliyor. Bunların (halının altında kalmış bu bölgenin ) temizlenmesinde de tercihe göre önce fırçalanmalı daha sonra ise dövme yapan elektrik süpürgesi ile iyice süpürülmelidir. Çünkü fırçalama sonrasında halı her ne kadar temizlenmiş gibi görünse de derinlerde çok fazla toz bulundurabilir. Halının derinlerini temizleyebilecek aparatlar kullanılmasında çok fayda vardır. Süpürme işleminde yavaş olunmalıdır. Bu tozların daha iyi alınabilmesi içindir. Halı temizliğinde dövme ve çırpma gibi sert darbeler her ne kadar çok iyi toz çıkarıyor olsa da bunun halıyı yıpratacağı da bilinmelidir. Ayrıca halının kirlenme oranı yüksek bölgelerinin, değer bölgelerine oranla daha fazla temizlenmesi, temizlik açısından daha faydalıdır. Bir de halı temizlenirken bazı hanımlar çok fazla su ve şampuan harcamaktadır. Aslında bu durumdan yani fazla su ve şampuan kullanmaktan kaçınılmalıdır.
Halının kirlenme ve yıpranmasını önlemek ve bu halı temizliği için fazla zaman harcamamak konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise eve ayakkabıyla girme meselesidir. Bu durum halınım hem kirlenmesine hem de yıpranmasına sebebiyet verir. Eğer illaki girilmesi söz konusu ise eve girişte muhakkak bir paspas bulundurulmalı, kullanılmalıdır. En azından kirlenmeyi azaltacaktır. Unutulmamalıdır ki eve girişte kullanılacak bu paspaslar sık temizlenebilir , yıkanabilir özellikte olmalıdır. Diyelim ki güzelim halının üzerine herhangi bir sıvı döküldü. Öncelikle yapılması gereken o sıvının bir havlu veya peçete ile alınmasıdır. Ardından da sıvı Arap sabunu ve bir bez yardımıyla leke yok olana kadar temizlenmelidir.
Halı hem nemden, hem de fazla güneşten korunmalıdır. Halı üzerindeki lekeler elden geldiği kadar kısa bir zamanda çıkarılmalıdır. Lekenin türüne göre, temizlik maddelerinin kullanılması gerekir. Şampuanlama öncesinde muhakkak halının üzerindeki lekeler çıkarılmalıdır. Halıların yılda bir defa yıkanması gerekir. Eğer kirlenme durumu daha fazla yıkanmasını gerektiriyorsa yılda bir kaç kez yıkanmalıdır. Yani kirlenişe göre. Halıya ilk yapılacak yıkama işlemine başlamadan önce, halının yıkanmaya dayanıklı olup olmadığına bakılmalıdır. Halı temizlenmesinde olsun, şampuanlanmasında olsun kullanılan deterjanlar içerisinde ağartıcı ve optik parlatıcıların bulunmamasına hatta az köpürmesine özen gösterilmelidir.
Halı temizliğinde daha çok Arap sabunu tercih edilmelidir. Halıda güve olmaması için temizleme işleminden sonra naftalinlenmesi gerekir. Bu durum en çok sıcak iklimli bölgelerde yünlü halılarda olması söz konusudur. Ayrıca, tabanı lastik ve köpük olan halıların temizliği daha kolaydır.