Halit Kıvanç kimdir?
Spor sunuculuğuna damgasını vuran ünlü spor sunucusu Halit Kıvanç, 18 Şubat 1926 tarihinde İstanbul fatih’te dünyaya geldi. Ülkemizin en ünlü ve en süre spor sunuculuğu görevini yapan Halit Kıvanç, hem yazar hem de müzisyen Ümit Kıvanç’ın babasıdır. Pele ile ilk röportajı yapan spor sunucusudur. Ortaöğrenimini Pertevniyal Lisesi’nde okuyan Kıvanç, yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Yaklaşık 3 ay boyunca avukatlık yapan Halit Kıvanç, Milliyet, Hürriyet, Tercüman, Güneş başta olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde yazar ve yönetici olarak üst düzey görevler yaptı.
1953 yılında Alp Zirek ve Halit Talayer ile birlikte Türkiye’nin ilk günlük spor gazetesi olan “Türkiye Spor” gazetesini çıkardı. Halit Kıvanç bir yıla yakın bir süre ünlü yayın kuruluşu BBC de çalıştı. Türkiye’de radyo ve televizyon yayıncılığının gelişmesinde büyük katkıları olan Halit Kıvanç, televizyonda bir çok alan ve birçok yayınında ‘ilk’lerin adamı oldu. Olimpiyatlarda ve uluslararası büyük karşılaşmalarda sunucu olarak görev yaptı. Televizyondan dünya kupasını sunan ilk Türk spiker olan Halit Kıvanç, 10 Dünya Kupası finallerini radyo ve televizyonda sunmuştur.
2005 yılında bir jübileyle sunuculuktaki 50. Yılını kutlayan ünlü spor sunucusu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti,TSYD ve diğer kuruluşların düzenlemiş olduğu çeşitli yarışmalarda 200’ün üzerinde ödül aldı. Cumhurbaşkanlığı Kupası maçıyla 1983 yılında maç spikerliğine veda etti.
Çok yönlü biri olan Halit Kıvanç , hem yazar hem spiker hem de bir sanat adamı olarak kabul ediliyor. Türk halkına temiz ve yalın bir Türkçe ile saygın ve eğitici çalışmaları ile hizmet vermesi nedeni ile Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından Kariyer Dalında büyük ödüle layık görülmüştür.
NTV televizyonunda pazar günleri Halit Kıvanç’la Ustalar ve NtvRadyo’da Pazar
sabahları 10.30’da Mikrofonda Halit Kıvanç adlı programları sunmaya devam eden Halit Kıvanç, Koyu bir Fenerbahçe taraftarı olarak tanınmaktadır. Ünlü spor sunucusu Halit Kıvanç halen FB TV’de yayınlanmakta olan “Efsanenin yeni 100 yılı” isimli söyleşi programını sunmaktadır.
Aydın Engin ile yapmış olduğu söyleşi “Bir Koltukta Kaç Karpuz: Halit Kıvanç Kitabı “ adlı kitapta bir araya getirilerek İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayınlanmıştır. Halit Kıvanç, ayrıca Türkiye İş Bankası tarafından 2006 yılında yayımlanan “Ağlama Palyaço Makyajın Bozulur” adlı kitabın da yazarıdır. Halit Kıvanç, Müjdat Gezen ile yaptığı söyleşiyi yazdığı kitapta, sanatçının yaşamını acı ve tatlı tarafları ile okurlarıyla paylaşmaktadır.
Kitapları
1- Ve Allah Gazeteciyi Yarattı , (1959. İstanbul Matbaası)
2- Kazulet Hanımın Minisi. (Altan Erbulak’la birlikte) , (1968. Altın Kitaplar)
3- Mikrofonunu Kordonuna Göre Uzat (1977. Meta Yayınları)
4- Beckenbauer Futbol Okulu. (Çeviri), (1977 Kelebek Yayınları.)
5- Gülmece Güldürmece (1978, 1. Baskı, Kelebek Çocuk Kitapları)
6- Ve Karşınızda Halit Kıvanç, (1979 , 1. Baskı, Milliyet yayınları, 1980- Karacan yayınları)
7- Gelin Yarışalım, ( 1982. Kelebek Yayınları )
8- Halit Kıvanç Anlatıyor Üç Yüz Otuz Üç Fıkra, (1982, Karacan yayınları)
9- Gool Diye Diye (1983, Hürriyet Yayınları.)
10- Hadi Anlat Bakalım Anılar 1, (1998 ,Yorum Kitapları)
11- Bulutlarla Yarışan Kadın, Halit Kıvanç Sabiha Gökçen’le söyleşiyor, (1998 Yapı Kredi Yayınları)
12- Çok Affedersiniz Ama… (1999, Aksoy Yayıncılık.)
13- Telesafir Bizde TV Böyle Başladı, (2002 Remzi Kitabevi)
14- Kupaların Kupası Dünya Kupası 1930’dan 2002’ye. (2002 Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları)
15- Futbol! Bir Aşk… (İletişim Yayınlar , 2004)
16- Ağlama Palyaço Makyajın Bozulur Müjdat Gezen Kitabı. ( 2006. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları)