Halsizlik neden olur?
Modern hayatın insanoğlunu daha da fazla koşuşturmaya itmesi ve kent yaşamının bitmek bilmeyen yorucu bir tempoya dayanacak enerji gerektirmesi, halsizliğin pek çok insanın ortak sorunu haline gelmesini sağlıyor. Halsizlik nedenleri aslında pek çok farklı faktörden kaynaklanabileceği gibi, ilk aşamada akla gelmeyen yanlış aydınlatma tercihleri dahi insanlarda halsizlik sorununun kronik hale dönüşmesini sağlayabilir. Bilim adamlarının yaptığı araştırmalar; derin uyku halinde olan insanların uyku sürecin boyunca gürültü ve farklı uyaranlara maruz kalması halinde tansiyonun yükseldiğini ve bunun da gün boyunca yoğun stres yaşanmasına neden olabileceğini ortaya koymuştur. Halsizlik probleminden şikayetçi olanların ilk yapması gereken uzman bir hekime başvurmak olsa da, öncelikle uyku kalitesini etkileyen faktörlerin de gözden geçirilmesinde yarar vardır. Gece uykusunu mümkün olduğunca sessiz ve karanlık bir ortamda geçirmek, güne daha enerji ve sakin bir biçimde uyanılmasına yardımcı olacaktır.
Etken kimyasalların yüksek dozda alınması da halsizlik gibi şikayetlerin görülmesini tetikleyebilir. Bilhassa sigara ve kafein içeren maddelerin çok fazla alınması, kandaki Demir değerinin azalmasından beyin fonksiyonlarının düzensizleşmesine pek çok farklı etkiye sebebiyet vermektedir. Kafeinin beynin daha fazla enerji tüketmesine neden olabilmesi söz konusu olduğundan, bu durum kişinin enerjisinin sürekli düşük seviyede kalmasına neden olabilir. Halsizlik sebepleri arasında belki de pek çok insanı ilgilendiren bir diğer faktör ise yanlış beslenme alışkanlıklarıdır. Yemek yedikten sonra uzanmak, hareketsiz kalmak ve en kötüsü de uyumak; kişinin metabolizmasını yavaşlatmak için bizzat çaba göstermesi anlamına gelir. Bazı insanlar karbonhidrat ya da proteinlerin çok fazla alınması halinde halsizlik görüleceğini düşünse de, aslında temel neden her yemekten sonra metabolizmaya hızlanma şansı vermeyen hatalı davranışların bir alışkanlığa dönüştürülmesidir.
Halsizliğin kronik pek çok hastalığın habercisi olabileceği de asla unutulmaması gerekenler arasındadır. Bazı etken kimyasallara karşı alerji ya da bazı besinlerin içindeki maddelerin etkileri sebebiyle de halsizlik sorunuyla karşılaşılması söz konusu olduğundan, kesin çözüm için uzman bir hekime başvurmanın ertelenmemesi gerekir. Vücudun bir takım kötü gelişmeleri haber vermek için tercih edebileceği bir yol olan halsizlik, tahmin edilmesi mümkün olmayan sağlık sorunlarının etkilerinden de kaynaklanabilmektedir. Kişinin bağışıklık sisteminin zayıflaması ve yanlış ışık seçiminin de halsizlik gibi sorunlara neden olabileceği bilinmektedir. Yanlış alışkanlıkların değiştirilmesi için bireysel çaba sarf edilmesine rağmen halsizliğin devam etmesi söz konusu ise sorun önemsenmeli ve mümkün olan en kısa süre için uzman bir doktora başvurulmalıdır.