Halsizlik ve uyku hali bir hastalık belirtisi midir?
Halsizlik ve uyku hali çekenler kendilerini sürekli olarak huzursuz hisseder. Bu şekilde devamlı bir hale gelen halsizlik zaman içinde kronik yorgunluk sendromu halini alabilir. Bunun neticesinde kişide yorgunluğa bağlı olarak uyku hali etkisini göstermeye başlar. Uzun süreli halsizlik, yorgunluk ve uyku hali durumunda mutlaka doktora gidilerek gereken önlemler alınmalıdır. Kişilerin kendisini halsiz hissetmesi, bu durumda az enerji gerektiren işlerini bile yapamaması, devamlı olarak uyku halinin içerisinde olması durumunda, kişilerin yorgunluk sendromu yönünden sorgulanması gerekir. Halsizlik ve yorgunluk olması tek başına bir hastalık olarak kabul edilmemiş olsa da, gerçekte bir hastalığın belirtisi olarak bu etkiler görülüyor olabilir.
Halsizlik ve yorgunluk hangi hastalıkların belirtisi olarak görülebilir?
Kişilerin dinlenmelerine rağmen rahatlayamaması, bu durumun altı aydan daha fazla devam etmesi kronik yorgunluk olarak kabul edilir. Bu kişilerin sürekli olarak uykuya meyilli olması, evden çıkmayı istememesi, eklem ağrılarının olması, kas ağrıları, kemik ağrıları ve hareketsizlik gibi etkilerin görülmesine neden olur. Halsizlik özellikle yoğun işlerin ardından, enfeksiyonlardan sonra bütün insanlarda gelişebilir. Fakat dinlenmeye rağmen geçmeyen halsizlik olması halinde, kronik yorgunluk olduğu akla gelmelidir. İnsanlarda kullanılan bazı ilaçlar, düzensiz olan bir yaşam tarzı, sağlıksız beslenme şekli, enfeksiyonlar, aşırı kilo olması, hormonal hastalıklar, alkol bağımlılığının olması, sistemik hastalıklar ve kanser gibi olumsuz etkiler yüzünden halsizlik ve yorgunluk etkisi meydana gelebilir.
Halsizlik ve yorgunluk en fazla kimleri etkisi altına alır?
Halsizliğin insanlarda uzun süre devam etmesi ve kronik yorgunluk halini almasından sonra, genellikle bunun gözden kaçan bir sorun olduğu dikkat çeker. Bu daha çok eğitimli, çalışan ve gelir seviyesi daha yüksek olan toplumlarda etkili olur. Kadınların özellikle 30-50 yaşları arasında % 70 kadar etkili olduğu belirlenmiştir.
Kronik yorgunluk belirtileri nedir?
- Sürekli ya da tekrarlayıcı özelliği olan yorgunluğun başlaması ya da belli bir zamanda bu etkilerin başlaması
- Yorgunluğun bir aktivitenin sonucunda olmaması ve dinlenmeyle geçmemesi halinde
- Kişinin işi, yaşamı, sosyal ve eğitim aktivitelerini engelleyici tarzda olması
- Hafızanın bozulması, konsantrasyon güçlüğü çekilmesi, kas ağrısı, boğaz ağrısı, eklemlerdeki ağrı, ciddi baş ağrısının olması, sabahları kalkınca uykulu halin devam etmesi gibi belirtiler kronik yorgunluğun belirtileri içinde yer alır.
Halsizliğin önlenmesi için alınabilecek önlemler nelerdir?
- Her gün düzenli olarak kahvaltı yapılması
- Günde en az 2,5 litre su içilmesi
- Dik oturulması
- Cep telefonlarının daha az kullanılması
- Karanfil çiğnenmesi
- Haftada iki gün balık tüketilmesi
- Hareketsiz yaşam tarzından uzak durarak, egzersiz yapılması
- Yeteri kadar vitamin almak, vücudun zinde tutulması için içeceklerin ve yiteceklerin sağlıklı olanlarını tercih etmek
- Kafein, sigara ve alkollü içeceklerden uzak durmak
- Stres normalde yaşamın bir parçası olsa da, bunun kontrol altında tutulması gerekir. İnsanlar kendilerinin stres eşiklerini aşmamak kaydıyla yaşamlarını düzene sokmalıdır. Sağlıklı beslenip, kilolarını uygun bir seviyede tutmalı, yaşamlarının daha düzenli olmasına özen göstermelidir.