Hamile kadınlar hazır gıda tüketebilir mi?
Uzmanlar gebelik süresinde anne adaylarının hazır gıda tüketiminin aşırıya kaçmadan düzenlenmesi gerektiğini her zaman belirtir. Bu tür beslenme şeklinin aynı şekilde anne karnındaki bebekte bile alışkanlık yaptığını, gelişme çağındaki bebeklerde fazla kiloları, obezite olma olasılığını arttırdığını söylerler. Hazır gıdalar yani fast food yeme alışkanlığına bununla bebekler daha anne karnındayken alışmakta, doğum sonrasında ise büyüme döneminde mutlu olabilmek için bu gıdaları yemeyi tercih ederler. Bu yüzden anne adayları gebelik döneminde itibaren bebeklerinin sağlıklarını dikkate almalıdır.
Gebe kadınların bu süreçte beslenmelerine ayrı bir önem göstermelidir. Enerji ihtiyacı bu dönemde artan anne adaylarının aynı zamanda vitamin ve mineral ihtiyacı da artış gösterir. Bebeğin sağlıklı bir gelişimi için, anne adayı da sağlıklı olarak beslenmelidir. Gebeliğin son üç aylık döneminde anne adayının kilosu ve beslenme şekli, bebeğin doğumda olacak ağırlığını belirler. Yetersiz şekilde beslenen, hazır gıdaları daha fazla yiyen anne adayı, hamileliğini kötü sonuçlanmasına neden olabilir. Gebelikte çok önemli olan folik asit vitamininin alınmaması bile, nöral tüp defekti denen anomalinin oluşmasına sebep olabilir.
Bebeğin tek besin kaynağı olan annesi sağlıklı beslenmelidir
Bebek anne karnında olduğunda, tek besin kaynağı annesidir. Annenin beslenmesi bebeğinin gelişimini sağlayan tek etkendir. Anne adayının uygun olan bir kiloyla gebeliğe başlaması halinde, gebeliğinde beslenme kurallarına uyduğu zaman yaklaşık 9-12 kg alması öngörülmektedir. Kadının bu dönemde daha fazla enerjiye ihtiyacı olması, onun iki kişilik yemek yemesini gerektirmemektedir. Bu dönemde hem sağlıklı besinleri tüketmeli, hem de bunun ölçüsünü iyi ayarlamalıdır.
Hamilelikte yüksek ısıda pişirilmiş hazır gıdalar kansere bile neden olabilir
Anne adayları hazır patates cipsini tüketmekten, 120 santigrat dereceyi geçen yüksek ısıda kızartılmış ya da fırınlanmış hazır yiyeceklerden uzak durması gerekir. Yüksek ısıda hazırlanmış olan besinlerde acrylamid adındaki kimyasal oluşur. Bu nedenle hazır besinlerden mümkün olduğunca uzak kalmak gerekir. Ayrıca besinlerin yapısındaki bazı protein ve şekerlerin yine yüksek ısıda acrylamid oluşturduğu belirlenmiştir. Bunun dışında besinlerin yapısında olan yağlarda bu maddenin oluşmasında etkilidir. Dışarıda satılan besinlerin içeriği ve hazırlanması tam olarak bilinmediği için, gebe kadınlara hazır gıda tüketimi kesinlikle önerilmez. Hamilelikte uzmanlar kansere neden olabilen bu maddenin bulunduğu besinlerin tüketiminin kısıtlanması ya da kesilmesi önerilir.
İçeriğinde acrylamid oranı fazla olan besinlerin içinde nişastalı gıdalar, patates cipsi, yüksek ısıda kızarmış patates, fırında pişirilen yiyecekler, bisküviler, ızgara yapılan besinler, filtre kahve gibi içecekler yer alır. Bu maddenin zararlı olan etkilerine karşı hamileler, emziren kadınlar mutlaka uyarılmalı ve bu besinleri yememelerine yardımcı olunmalıdır.
Gebelikte hazır gıda tüketilmesi bebekte alışkanlığa neden olabilir
Anne karnında gelişen bebeğin tek beslenme kaynağı olan annesi ne yerse, bebekleri de doğduktan sonra bu alışkanlıkları edinir. Bu hazır besinlerin kalori değeri yüksek olduğundan hem anne adayı bu dönemde daha fazla kilo alır, hem de bebeğin sonradan obezite ile karşılaşmasına sebep olur. Bebeklerin sonradan beslenme alışkanlıkları da, hazır gıdalar üzerine kurulur. Günümüzde genç yaşta olanların, çocukların severek tükettiği fast food beslenme nasıl alışkanlığa neden oluyorsa, bebeklerde bununla anne karnında alışıyor. Bu yüzden hazır gıda tüketilmesi anne adayları için tavsiye edilmemektedir.
Hamilelikte hazır gıdalardaki katkı maddeleri bebek için zararlıdır
Normal sağlıklı olanlarda bile hazır gıdalardaki katkı maddeleri insanlara zararlıdır. Hazır çorbaların, hazır paketlenen dondurulmuş ürünlerin, konservelerin koruyucu madde içerdiği herkes tarafından bilinmektedir. Bu besinler anne adayına zararlı olduğu gibi, bebek içinde oldukça zararlıdır. Hazır meyve suları bile gebelere tavsiye edilmez. İçeriğinde olan gerçek meyve oranları düşüktür.