Hamileler yaz aylarında nelere dikkat etmelidir?
Hamilelik dönemi kadınları ilk aylardan başlayarak etkiler. Bu yaz aylarındaki sıcak havanın etkisiyle daha fazla etkili olmaktadır. Yazın güneş ışınları ve sıcak havanın olumsuz etkisi hamile kadınların vücut metabolizmasının bozulmasına sebep olur. Ancak bu aylarda alınacak bazı önlemler yaz günlerinin daha rahat geçirilmesinde etkili olabilir.
Yaz aylarında hamilelerin alması gereken önlemler nelerdir?
Hamile bir kadın yazın yükselen vücut ısısının etkisiyle oldukça zor bir dönem geçirir. Kan hacimleri artar, bunun yanında akciğer kapasiteleri de azalmaya başlar. Bu yüzden yaz aylarında sıcaktan korunmak hamile bir kadın açısından çok önemlidir. Hamileliğin ilk aylarında özellikle hipotansiyon yani tansiyon düşüklüğü oldukça sık görülür. Yaz aylarında sıcaklığın artması, ısı ve terlemenin etkisi yüzünden oluşan vücuttaki sıvı kaybının mutlaka yerine konması gerekir. Bu her zaman gebelikte çok önemlidir. Aksi takdirde bebeğe giden kan akımının azalmasıyla birlikte gebelikte ciddi sorunlar yaşanabilir. Herkes için uzmanlar tarafından tavsiye edilen günlük 1,5-2 litre sıvı almak, gebe kadınlar için oldukça önemlidir. Suyu gün içinde sık aralıklarla içmek, yemeklerin düzenli şekilde yenmesi, hafif yiyeceklerin alınması hamile kadınların yaz aylarında daha rahat olmasını sağlayacaktır.
Yaz ayları besinler konusunda oldukça bereketlidir. Sebze ve meyve bol olduğundan, bu aylarda anne adayları bunu ihmal etmemeli ve sağlıklı beslenmenin bebekleri için faydalı olduğunu unutmamalıdır. Bu önlemle hipoglisemi yani düşük kan şekeriyle ilgili olan sorununu ortadan kaldırabilirler. Bebeklerin gelişimi için mutlaka olması gerekli protein, kalsiyum ve demir gibi ihtiyaçlarını düzenli şekilde almaları gerekir. Gebelik şekeri içinde dikkatli olunmalıdır. Gebe kadınlar için dondurma ve çikolata gibi yiyeceklerin tüketilmesi sakıncalı olmaz. Ancak bu besinlerin belirli miktarlarda tüketilmesi çok önemlidir. Özellikle kilo almak ve şeker hastalığı dikkate alınarak, buna özen gösterilmelidir. Hamile bir kadında mide boşalma süresinin daha uzun olması yüzünden, hazmı zor olan fazla yağlı, kızartma şeklinde pişirilen gıdalar, şekerli olan gıdaların tüketiminden kaçınmak gerekir. Özellikle yaz aylarında sıcak havanın etkisiyle, bu tür gıdalar sindirimde zorluklara neden olabilir.
Hamilelik döneminde ödem oluşmaması için ne yapılmalı?
Hamilelikte artan hormonların ve özellikle yaz ayları geldiğinde sıcak havanın etkisiyle kadında kan hacmi ve damar geçirgenliğinin artması nedeniyle, anne adaylarının ayaklarında ve bacaklarında oluşan ödem oldukça rahatsızlık vericidir. Bu yüzden anne adaylarının beslenmede tuz alımını kısıtlaması ve bol miktarda sıvı alması gerekmektedir. Ayrıca fırsat buldukça dinlenmeleri, sıcak havadan kendilerini korumak için önlemler almaları tavsiye edilir.
Sıcakların hamileliğe etkisiyle vücutta artan ödem nedeniyle, adınlar giysi ve uygun ayakkabı konusunda bazı sıkıntılar çekebilir. Anne adaylarının bu dönemde hem sıvı alımını arttırmalı, hem de vücutlarındaki sodyum tuz dengesini iyi ayarlamaları gerekir. Tuzu beslenmelerinde tamamen kesmek yerine, atıştırmalık olarak tüketilen tuzlu çerezler, işlenmiş besinler ve şarküteri ürünlerinden uzak durmaları uygun olur. Uzun süre ayakta kalmaktan ya da güneşte kalmaktan kendilerini korumaları gerekir. Güneşe çıkacakları saatleri iyi ayarlamaları gerekir. Bu arada günlük kısa yürüyüşler yapmaları, ödem sorunu meydana geldiğinde ayaklarını vücudundan yüksek bir yere koymaları tavsiye edilir. Ödemle beraber kadında toplardamar genişlemesi sorunu olmaması için, yaz aylarında sıcakta daha dikkatli olmak gerekir.
Yaz aylarında hamilelerin yüzmesi sakıncalı mıdır?
Hamile kadınların düşük riskinin, kanama, yüksek tansiyon ya da erken doğum olma riski gibi gebeliği riske sıkacak sorunları yoksa temiz olması şartıyla havuz ve denize girmelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Hamile kadın sağlıklı bir süreç geçiriyorsa, gebeliğin son ayına kadar istediği gibi denizin ve havuzun tadını çıkarabilir. Yüzme aynı zamanda hamile kadının aktif olmasını sağlar, kan şekerini düzenlemekte, kilo almasını dengeye sokmakta, oksijen alımını artırmakta ve en önemli unsur olarak normal doğumun daha kolay olmasını sağlamaktadır. Bu yüzden yaz aylarında hamilelere yüzme uzmanlar tarafından önerilen bir egzersizdir.
Yaz aylarında hamileler nasıl giyinmelidir?
Hamileler giyimlerinde ayaklarındaki kan göllenmesini arttırmayacak rahatlıkta olan giysileri tercih etmelidir. Yaz aylarında sıcak havada giysilerinin ince katmanlar şeklinde olması, vücut ısısının iyi ayarlanmasını sağlar. Güneşten korunmayı sağlamak için şapka, gözlük gibi eşyaların kullanımı ihmal edilmemelidir. Açık renkteki giysiler tercih edilerek, sıcak havanın etkisi azaltılmalıdır.