Hamilelik döneminde diş sorunları için ne yapılmalıdır?
İnsan hayatının sürmesinin doğal bir sonucu olan hamileliğin keyifli geçirilmesi herkesin isteğidir. Hamileliğin sonunda her yönden sağlıklı bir bebeğe kavuşmak ise herkesin temennisidir. Hamilelik dönemi denildiği zaman en çok dikkat çeken şey beslenmedir. Beslenme çocuğun kemik yapısının veya zekasının sağlığı için çok önemlidir.
Diş ve diş sağlığı için beslenmenin de çok önemli bir rolü vardır. Hamilelik döneminde süt ve daimi dişlerin tomurcukları çene içinde oluşur ve gelişir. Hamilelik sırasında mineral bakımdan zengin beslenmek diş yapısını oldukça güçlendirir. Her zaman ihtiyaç duyulan kalsiyum, fosfor, potasyum, vitaminlere hamilelik döneminde daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Diş tomurcuklarının yapısını daha çok güçlendirmek için beslenmeye bilahare dikkat edilmesi gerekir. Özellikle son üç aylık dönem son derece çok önemlidir. Haftada en az 1 kez balık yemek, her gün süt ve süt ürünlerini bol bol tüketmek gerekir.
Hamilelik döneminde kontrol amacı ile düzenli olarak diş hekimine gidilmesi gerekmektedir. Hamilelik öncesinde diş ve diş eti problemleri giderilmelidir. Şiddetli ağrı ve iltihabın olduğu hallerde tedavi hamileliğin hangi döneminde olursa olsun mutlaka yapılmalıdır. Özel durumlar haricinde diş tedavisi ve diş çekiminin herhangi bir sakıncası yoktur. Ancak, seanslar mümkün olduğu kadar kısa tutulmalıdır. Anestezi ve ilaç verilmesi gereken durumlarda kadın doğum uzmanı ile mutlaka irtibat kurulabilir. Ertelenebilecek işlemler doğumdan sonraya bırakılmalıdır.
Halk arasında çok yaygın olan bulantı nedeniyle beslenememe ve neticesinde bebeğin kalsiyumu anne dişlerinden alması sorunu herkes tarafından bilinmektedir.Ancak bu yaygın söylenti ne kadar doğru? Bulantılar daha çok hamileliğin ilk 3 ayında görülür. Bu dönemde bebeğin annesinin kalsiyumuna ihtiyacı yoktur. Hamilelikte değişen hormonal yapı diş etlerinin üzerinde etkin olarak diş etlerinin daha fazla enfeksiyona yatkın olmasına neden olur. Mevcut diş eti sorunu hamilelik sırasında daha belirgin hale gelir. Bundan dolayı hamileliğe girmeden önce diş ve diş etlerinin mutlaka bir diş hekimi tarafından muayene edilmesi ve gerekli tedavilerin yapılması gerekiyor.
Bilhassa diş etlilerin de sorun bulunan anne adayının hamilelik sırasında diş eti kanamaları çok daha fazla görülür. Diş eti kanaması olan anne adayı fırçalamadan çekindiğinden fırçalama miktarını ve süresini kısaltır. Anne adayında mide bulantısı sorunu varsa diş etleri enfeksiyona daha çok yatkın olur.
Hamilelik döneminde çürük miktarının artmasında bulantıların etkisi vardır. Bilindiği üzere mide asidi hidroklorik asidir. Bu asit yediğimiz yiyeceklerin öğütülmesinde etkinken bulantı ile ağza geldiği zaman dişlerde tahribata yol açar. Bilhassa sabah saatlerindeki bulantıların ardından mutlaka dişleri fırçalamak gerekir. Fırçalamak mümkün değilse mutlaka suyla gargara yapmak gerekir.
Bazı anne adayları dişlerini fırçalarken mide bulantısı yaşayabilirler. Böyle bir durumda annenin başını aşağı doğru eğerek dişlerinizi fırçalaması, küçük başlı diş fırçası kullanması sorunu çözebilir. Macunların tadı veya kokusundan midesi bulananlar çocuk macunu kullanabilirler.
Hamileliğe karar vermeden diş hekimine gidilmeli ve mutlaka genel bir kontrol yapılmalıdır. Bu kontroller mutlaka röntgenle desteklenmelidir.Çünkü hamilelik uzun bir süreç olduğundan dolayı bu dönemde radyasyondan dolayı asla röntgen çekilemediğinden, bir problem dahilinde bu röntgen yardımcı olacaktır.Tam bir ağız bakımı etkili fırçalama ve ip kullanımıyla olur. Dili ve yanakları fırçalamakta oldukça önemlidir. Hamilelikte flour kullanımı bazı ülkelerde uygulanan koruyucu önlemlerden biridir. Fakat ülkemizde içme sularının tam anlamıyla denetimi yapılamadığından dolayı bu konuda kararı kişinin ve kadın doğum uzmanının vermesi çok daha uygun olur.
Hamilelik döneminde ortaya çıkan diş problemlerinin tedavisi mümkündür. Hamilelerin en çok merak ettiği konu diş çekilip çekilemeyeceğidir? Evet, uygun bir anesteziyle diş çekilebilir. Antibiyotik kullanılmasını çok fazla istemesek de kullanılır. Çünkü iltihaplı bir dişin bebeğe daha çok zararı olmaktadır.
Eğer dişte iltihap varsa fakat tedavi edilmeyecek olursa, bunun kana karışıp anne adayına ve bebeğe olumsuz etkisi olacaktır. Eğer müdahale gerekiyorsa, lokal anestezi olarak bilinen uyuşturucu iğneler ve dozu bebeğinize zarar vermeyecek şekilde düzenlenir. Hamilelik sırasında, diş hastalıklarında artış görülebilir. Bu yüzden doktorunuzun size verdiği kalsiyum ve flor içeren ilaçları düzenli olarak kullanınız. Şekerin dişlere vereceği zararların kesin çözümü ise diş ipi kullanmaktır. Dişlerin aralarının güzel şekilde temizlenmesi gerekir. Bunun için, ince kıllara sahip ara yüz fırçası kullanmak yararlı olur.