Hamilelikte kabızlık neden olur?
Hamilelikte kabızlık şikâyeti posasız besinlerin tüketilmesi ve hareketsiz bir yaşam tarzının olması sebebiyle zaten var olan kabızlığın hamilelik döneminde daha fazla görülmesine sebep olur. Anne adayı bu dönemde daha hassas olduğundan, sürekli olarak vücudundaki değişimleri dinlediğinden kaçınılmaz olarak kabızlığı daha fazla yaşamaktadır. Hamilelik döneminde salgılanan hormonlar ve rahmin karın bölgesine yaptığı baskı sebebiyle oluşan kabızlığın tedavisi gerekmez. Fakat bağırsaklarda meydana gelen gaz nedeniyle tedavi önerilir. Kabızlık şikâyetlerinde ilk yapılması gereken beslenme tarzında değişiklik yapılmasıdır. Kabızlık genel olarak dışkılama sıklığında azalma olmasından kaynaklanır. Bu sırada dışkıda sertleşme, şişkinlik, rektal bölgede dolgunluk, gerginlik ya da dışkının tam olarak boşaltılamaması gibi duygular hissedilebilir. Bağırsak hareketlerinde oluşan yavaşlama, az miktarda sıvı tüketimi ya da sıvının fazla oranda emilmesi sebebiyle kabızlık çekilir.
Gebelikte kabızlık neden olur?
- Gebelerin yaklaşık olarak yarısında görülen kabızlık sorunu, progesteron hormonu nedeniyle bağırsaklarda olan düz kaslarda gevşekliğe neden olması ve bağırsak hareketlerinin bu sebeple azalması sonucunda gelişebilir.
- Büyümüş olan rahmin bağırsaklara baskı yapması ve bağırsakları karnın içinde sıkıştırması kabızlık sebebidir.
- Bu dönemde kansızlık için kullanılmak zorunda olan demir ilaçları kabızlığa neden olabilir. İlaçların bol miktarda suyla birlikte alınması, meydana gelen etkileri azaltmaya yardımcı olabilir. Doktorun uygun görmesiyle, demir ilaçları kullanmak yerine doğal besinler tüketmek ve demiri bu yolla alma yoluna başvurabilir.
- Bu dönemde anne adaylarının almış olduğu kilolardan ve hareketsiz bir yaşam sürmesinden ötürü kabızlık gelişebilir.
- Hamilelik sırasında liften zayıf bir beslenme, suyu gerektiği kadar içmemek, stresli bir yaşam ve düzensiz bir beslenme alışkanlığı kabızlığa sebep olabilir.
Gebelikte kabızlık nasıl önlenir?
- Sebze, meyve ve tahıl gibi lif yönünden zengin olan besinlerin tüketilmesi gerekir.
- Meyve ve bitki çaylarının içilmesi faydalıdır.
- Kuru baklagillerin tüketimine önem verilmeli. Bu besinler hem posalı, hem de protein açısından zengin olan besinlerdir.
- Bol sıvı ve su içilmesi kabızlığı önleyecektir. Su ve diğer sıvıların alınması dışkıyı yumuşatıp, bağırsakların hareketleri kolaylaştırır. Bu sebeple günde en az 10-12 bardak sıvı alınmalıdır.
- Stresli yaşamdan uzak durmak gerekir.
- Yemek saatlerini gerektiği gibi düzenlemek, genellikle aynı saatlerde beslenmek gerekir.
- Tuvalet ihtiyacını ertelememek gerekir. Bu davranışlar kabızlık sebebi olabilir.
- Egzersizlere önem vermeli ve özellikle yürüyüşler ihmal edilmemelidir. Hafta içinde yapılan yarım saat sürecek yürüyüşler bu konuda size yardımcı olur.
- Doktorunuzun uygun görmesi halinde bağırsak hareketlerini yumuşatan ilaçlar kullanılıp, kabızlığın önüne geçilmelidir.
Gebelikte kabızlık tedavisi nasıl yapılır?
Alınan bütün önlemlere rağmen kabızlık sorununun geçmemesi durumunda, doktora başvurmak gerekir. Doktorun önereceği ilaçların dışına çıkılmamalıdır. Gebeliğiniz süresince olan kabızlık şikâyetlerinde, laksatif pürgatif grubundaki ilaçlar kullanılabilir. Reçetesiz olan ilaçlar kullanılmamalıdır. Bunun sebebi erken doğum riski bulunan hamilelerde bu ilaçlar, uterus kasılmasına neden olur. Salin içeriği olan ilaçlar ise, gebelerde ödem yapabilir. Lubrikan içeriğindeki ilaçlar ise, vücutta besin ve mineral emilimini azaltır. Genellikle doğum sonrasında kabızlık şikayeti ortadan kalkar.