Hamilelikte karın ağrısı tehlikeli midir?
Hamilelik sürecinde her anne adayında ortaya çıkan bir şikâyet olan karın ağrısı, en çok ilk üç aylık dönemde etkili olur. Bu dönemde karın ağrısına genellikle kasık ağrısı da eşlik etmektedir. Bu ağrıların olması çeşitli sebeplerden kaynaklanır. Bazı karın ve kasık ağrıları normal kabul edilirken, bazılarının mutlaka tedavi edilmesi gerekebilir. Hamileliğin ilk günlerinden itibaren hissedilen karın ağrıları, âdetin gecikmesiyle birlikte meydana gelen adet öncesi ağrıları andırır. Bu dönemde oluşan ağrılar gittikçe artış gösterebilir. Karın ağrıları hareket halindeyken, ani bir şekilde ayağa kalkarken ya da uzun süre ayakta kalındığında birden başlayabilir ve gittikçe şiddetlenebilir.
Hamilelikte karın ağrısı neden olmaktadır?
Bu dönemdeki karın ağrıları genellikle uterusun büyümesi yüzünden oluşur. Rahim içinde ve etrafında olan zarlarda oluşan gerilme, rahmin büyümesiyle birlikte artar ve ağrıların şiddetini arttırır. Bu ağrıları her anne adayı farklı şiddetlerde hissedebilir. Bazısında hafif olan ağrılar, bazısında daha şiddetli bıçak saplanması şeklinde olabilir. Bundan başka karın ağrıları kabızlık ve mide sorunlarından da kaynaklanabilir. Çünkü gebelik döneminde kadınlarda sindirim sistemi bozuklukları daha fazla görülür. Bu nedenle hamilelik döneminde düzenli beslenmenin ve eğersizin önemi büyüktür. Ayrıca rahim büyürken etrafında olan dokulara baskı yapacağından, karın ve kasık ağrısının dışında vücutta bacaklarda da ağrıya sebep olabilir. Bu tür ağrılar genellikle gebeler için normal karşılanmakta ve bazı ilaçlarla hafifletilmektedir. Hamileliğin daha ileri dönemlerinde Braxton Hicks adı verilen kasılmalarla birlikte karın ağrısının oluştuğu bilinmektedir.
Hamile olan kadınlarda bazı karın ağrıları ise normal kabul edilmez. Bu şekilde hissedilen ağrılar uzun süreli ve kramplar şeklinde olur. Anne ve bebeğin genel sağlığı açısından mutlaka tedavi edilmelidir. Bu ağrılar ilk aylarda olduğunda, dış gebelik ve mol gebelik gibi sorunların bir habercisi olarak değerlendirilebilir. Son üç aylık dönemde görülen karın ağrıları ve kasılmalarda erken doğum ve preeklampsi gibi olumsuz sorunlar değerlendirilmelidir.
Hamileliğin normal seyri içinde meydana gelen karın ağrıları dışında, hamilelik dışında olan hastalıklar da karın ağrısına neden olabilir. Bu hastalıkların içinde en fazla etkili olan böbrek taşları, ülser, idrar yolu enfeksiyonu, apandisit, safra kesesi iltihabı, pankreas, bağırsak enfeksiyonu, bağırsak tıkanıklığı, miyomlar ve mide rahatsızlığı sayılabilir.
Hamilelikte karın ağrısı tedavisi
Hamilelikte meydana gelen karın ağrısı için mutlaka doktor kontrolüne gidilmelidir. Bu tür normal kabul edilen ağrılar hafif ağrı kesicilerle kontrol altına alınır. Ancak karın ağrısına eşlik edecek terleme, kanama, bulanık görme, nefes alamamak, baş dönmesi, halsizlik ve kusma gibi belirtiler varsa, hiç vakit kaybetmeden bir doktora gidilerek buna sebep olan etken belirlenmelidir. Bunun altında yatan başka bir hastalık varsa, mutlaka hastalığın tedavisi yapılmalıdır. Hamilelik sırasında rahmin büyümesi vücuttaki ağırlık merkezinin değişmesine, omurganın fizyolojik şeklinin bozulmasına sebep olmaktadır. Bu etkilerle oluşan karın ağrıları için kalsiyum ve magnezyum almak, sert yatakta yatmak gibi eylemler ağrıların hafiflemesine neden olur. Rahimde meydana gelen kasılmaların sıklaşması, karın ağrılarıyla karıştırılmamalı. Çünkü bu bir erken doğum belirtisi de olabilir. Bu durumda hemen anne adayına NST testi yapılıp teşhis konulabilir. Kullanılacak ilaçlarla hamileliğin devamı için çaba gösterilir. Gebelik sırasında en tehlikeli karın ağrısı şiddetli olan ve karnın tahta gibi sert olduğu karın ağrılarıdır. Bu tür ağrılar genellikle tedaviye cevap vermez. Kadının tansiyonu düşer ve şok gelişmesi söz konusu olabilir. Bu belirtilere vajinal kanamalar eşlik edebilir. Bu hallerde genellikle bebek kaybedilir ve annenin yaşamı tehlikeye girer. Bu yüzden karın ağrıları hamilelik döneminde ihmal edilmeyecek kadar önemsenmelidir.