Hamilelikte koşu yapılabilir mi?
Hamilelik dönemindeki ilk trimesterde yani ilk üç aylık süreçte olan anne adayları kendilerini normalden daha yorgun hissettiklerinden, sıkça dinlenme ihtiyacı duyarlar. Spora ilgi duyan hamileler, kendilerine son derece dikkat etmelidir. Bu dönemde uzun süreli koşmanın etkisiyle vücut ısısının artması hamilelik üzerinde olumsuz etkilere neden olacaktır. Bu süreçte anne adayları kısa süreli ve kendileri için fazla yorucu olmayan koşuları tercih edebilir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bu yorgunluk hissi biraz azalacaktır. Ancak yine de dikkatli olmaları ve az yorucu olacak koşuları yapmaları gerekir. Mutlaka kendilerini dinlendirecek zaman ayrılmalıdırlar.
Hamilelik döneminde koşu yapma bebeğe ve anne adayına zararlı mıdır?
Hamilelik döneminden önce düzenli olarak koşu yapan bir kadın, gebelik döneminde hafif koşulara devam edebilir. Bunun kendisi ve bebek için bir sakıncası yoktur. Ancak anne adayı için riskli bir gebelik söz konusuysa, sadece koşular için değil, normal aktivitelere bile ara verilmeli ve dikkatli olunması gerekir.
Hamilelikte koşu yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Koşu yaparken kadında sıvı kaybı olacağından, koşudan önce ve sonra bol miktarda sıvı alınmalıdır. Bu özellikle suyla karşılanmalıdır.
- Koşu sırasında göğüsleri desteklemek için, buna uygun sütyen kullanılmalı, uygun ayakkabı ve kıyafet tercihi yapılmalıdır.
- Hamileliğin ikinci trimesterinde yani 3 ve 6 ayların arasında vücutta ağırlık artacağı için, bedenin dengeleri değişecektir. Bu nedenle düşme riski arttıracağından daha dikkatli olunması gerekir. Koşunun yapılacağı yerlerin düz yüzeyli olan yerlerden seçilmesi gerekir. Buna dikkat edilmesi son derece önemlidir.
- Hamileliğin üçüncü trimesterinde yani son aylarda alınan kilo fazla olduğundan ve gebelik açısından ağır bir döneme girildiğinden koşu yapılması önerilmez.
- Hamilelik döneminde koşu yapmak için koşu bantları yerine, temiz ve açık hava tercih edilmelidir.