Hamilelikte mide bulantısı neden olur?
Hamilelikte mide bulantısı bu dönemde en fazla rastlanan şikâyetler arasında yer alır. Genellikle hamileliğin ilk üç ayında daha fazla yaşanır. Bu şikâyetlerin sebebi gebelik döneminde hormonlarda olan artıştır. HCG hormonunda görülen artış, gebelerde mide bulantılarına daha fazla neden olur. Bu hormonun azaldığı ilk üç aylık dönem sonrasında, mide bulantıları azalma gösterir. Mide bulantılarına eşlik eden kusmada görülebilir. Hamilelik döneminde duygusal etkenler, kokulara olan hassasiyet, halsizlik, yorgunluk, mide asidinde olan artış ve stres gibi sebeplerde bulantılara neden olabilir. Bu dönemde bulantıların gün boyu devam etmesi, ilaç tedavilerine cevap vermemesi, annenin beslenmesine mani olması, günlük yaşamın etkilenmesi, genel sağlığın bu nedenle bozulması ya da anne adayının kilo kaybetmesine neden olması tedavi gerektirir. Mide bulantısı daha çok genç yaşta gebe kalan kadınların ilk hamileliklerinde görülür. Kilo fazlası olan, çoğul gebelik yaşayanlar, sosyo kültürel yönden yüksek seviyede olan bayanlarda da daha fazla görülür.
Gebelikte mide bulantısı hangi dönemlerde olur?
Genellikle hamileliğin beşinci veya altıncı haftasında başlamış olan mide bulantıları, gebeliğin 12. ve 14. haftalarından itibaren azalarak, biter. Bazı gebelerde doğuma kadar devam eden bulantılar gözlenmiştir.
Gebelikte mide bulantısı bebeğe zarar verir mi?
Hamilelikte böyle bir problemin yaşanmasının ya da yaşanmamasının bebekle ilgili bir soruna işaret ettiği düşünülmemelidir. Mide bulantılarından dolayı, hamileliğin ilk döneminde yeterli beslenmemek ve kilo vermek bebeğe zararlı değildir. Şikâyetlerin geçmesinden sonra sağlıklı bir hamilelik devam eder. Hamile olan anne adaylarında bulantı ve kusma şikâyetleri sonrasında gebelik zehirlenmesi, yüksek tansiyon sorunları ve erken doğum gibi etkilere neden olmaz.
Gebelikte mide bulantısına iyi gelen besinler nelerdir?
- Gıdalar hafif ve yağsız olanlar arasından seçilmelidir.
- Mideyi şişiren yiyecek ve içecek tüketiminden kaçınılmalıdır.
- Sabahları yataktan kalkıldığında bisküvi, çubuk kraker ve leblebi yemek gerekir. Bunlar tüketildikten bir süre sonra yataktan kalkmak, mide bulantılarının geçmesine yardımcı olur.
- Haşlama patates, pirinç pilavı, ekmek ve makarna tüketimi bulantıların kesilmesine yardımcı olur.
- Yoğurt ve peynir tüketimi bulantılar için önerilir.
- Zencefil çayının içilmesi bulantıları önler.
- Sıvı gıdalar ve su yemekle birlikte tüketilmemelidir. Bunların yemek aralarında tüketilmesi tavsiye edilir.
- Baharatlı, bol yağlı ve şişkinlik yapan besinlerden uzak durulmalıdır.
- Doktorun önerisi olmadan bitkisel ürünler kullanılmamalıdır.
Gebelikte mide bulantısı nasıl önlenir?
Hamilelikte bulantı sorunu olan kadınlar, yemek öğünlerini üç defa yerine, altı defaya çıkarmalıdır. Beslenmeyi hafif ve kuru gıdalarla yapmalı, aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Yemeklerden sonra sıvı alımı yapmaya dikkat edilmelidir. Anne adaylarının kendileri için, dinlenme programı yapmaları gerekir. Yorgunluk mide bulantılarını tetikleyen sebepler arasında kabul edilir. Besinler ılık olarak tüketilmelidir. Sıcak olarak yenilen gıdalar, bulantıyı arttıran özelliğe sahiptir.
Gebelikte şiddetli mide bulantıları nasıl tedavi edilir?
Bulantıların şiddetli yaşanması ve hayatı olumsuz olarak etkilemesi durumunda, ayaktan ilaç ya da ayakta ilaçsız tedavi, yatarak serum veya ilaçlı tedavi seçilebilir. Ayaktan yapılacak ilaçsız tedavinin amacı gebelerin bu sorunla başa çıkmasını sağlamaktır. Anne adayları bulantılardan dolayı beslenmelerini tam olarak yerine getiremezler ve yapılan idrar tahlilleri içinde keton maddelerinde artış oluşur. İdrar yoğunluğunda ve renginde farklılık meydana gelir. Yapılacak idrar tahlili anne adayının ne kadar süre aç kaldığı hakkında bilgi verir. Yapılan tetkiklerin ardından, anne adayına uygulanması gereken en uygun tedavi yolu belirlenir.