Hamilelikte ödem oluşması normal mi?
Hamilelikte ödem olması anne adaylarında çok sık görülen ve ciddiye alınarak doktor kontrolünde olunması gereken bir sorundur. Gebelikte 6. ayla birlikte anne adaylarında % 80 oranında ayak bileklerinde ve ayak sırtında olan ödemle meydana gelmiş şişlikler kadınlara çok fazla rahatsızlık verebilir. Daha çok yürürken anne adaylarına çok fazla sıkıntı vereceğinden, çoğunlukla ayaklarda daha büyük ayakkabı giyilmesine sebep olur. Hamileliğin son aylarında artış gösteren ödemlerin azaltılabilmesi için, uzun süreli ayakta hareketsiz kalmaktan kaçınmalı, otururken ayakların altına bir yastık koyup yüksekte kalması sağlanmalı ve tuz tüketimine sınırlama koyulmalı, gerekirse kesilmelidir. Bu dönemde ayaklarda oluşan ödemle birlikte, ellerde, el bileklerinde, yüz ve göz kapaklarında olan ödem eşlik ettiğinde, bu durum gebelik hipertansiyonuna yani pre eklampsinin bir belirtisi olabilir. Bu gebelerin idrarında protein kaybı da meydana gelmektedir. Bu yüzden ödem sorununun bu aşamaya gelmesinde, mutlaka doktora gidilmesi gerekmektedir.
Hamilelik sürecinde olan kadınların vücudunda bazı değişimler olmaktadır. Şişliklerin olması rahmin büyümesi nedeniyle dolaşımın yavaşlaması ve hücreler arasındaki sıvı birikiminden meydana gelir. Elle cilt üzerine bastırıldığında, dokunun içeriye doğru girmesi ve çukurlaşması, ardından yeniden eski haline geri dönmesi ödem oluşumunu gösterir. Bu sorun daha çok sürekli ayakta çalışan hamilelerde, gebelikten önceki dönemde ideal kilonun üstünde olanlarda, hamileliği döneminde fazla kilo almış olanlarda, çoğul gebelik yaşayan kadınlarda ve proteinden zayıf beslenen gebe kadınlarda görülmektedir.
Hamilelikte ayaklarda şişlik ve ödem
Hamilelik sürecinde kadınlardaki kan basıncı yaklaşık olarak % 40 oranında artmaktadır. Bu etki dolaşım sisteminin daha çok çalışmasına neden olmaktadır. Kan hacmindeki artış bazı durumlarda dolaşımın yavaşlamasında etken olabilir ve vücutta şişkinlikler oluşmasını sağlar. Ayaklar ve ayak bilekleri rahmin yaptığı baskıdan dolayı meydana gelen dolaşım yavaşlığından en çok etkilenen bölgelerdir. Bu nedenle ödem daha çok bu alanlarda etkili olur. Hamile kadınlarda yaklaşık % 75 oranında ödem buralarda görülür. Bu yaz aylarında, gün sonuna doğru, uzun süre ayakta kalmakta ya da oturma gibi zamanlarda daha fazla olur.
Ayaklarda ve ayak bileklerinde ödemi azaltmak için
- Bacaklar yüksekte olacak şekilde tutulmalı
- Ayağı sıkmayacak olan ayakkabıların ve rahat terliklerin tercih edilmesi
- Çoraplarda lastik bantların tercih edilmemesi
- Sıkı iç çamaşırları ve pantolonları giymemek
- Genellikle sol tarafa doğru yatmak
- Gün içinde en az 2-3 litre su içmek
- Tuzu ve tuzlu gıdaları azaltmak
- Kısa mesafeli yürüyüşlerin yapılması
- Otururken ayak bilekleriyle dairesel hareketler yapılmalı, egzersiz uygulanmalı
- Soda ve kola gibi içeceklerden uzak durulmalı
- Uzun süre ayakta kalınmamalı