Hamilelikte suyun erken gelmesi nedir?
Anne karnında bulunan bebeğin içinde olduğu su kesesi, bebeği dış ortamda olan mikroplardan korumak ve bebeğin gelişimi için önem taşıyan suyu da içinde bulunduran oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Su kesesinin doğumdan önce yırtılarak, içindeki suyun boşalması suyun erken gelmesi olarak adlandırılır. Yaşanan hamileliklerde yaklaşık olarak % 8-10 unun da görülen bir durumdur.
Suyun erken gelme sebepleri nedir?
Bu sorunun yaşanmasının sebebi kesin olarak bilinmez. Fakat su kesesinin erken dönemde yırtılmasına neden olan durumların içinde genital kanal enfeksiyonları gösterilebilir. Bunun yanı sıra anne adayının çoğul gebelik durumunu yaşaması, su kesesinde suyun fazla oranda olması, çeşitli bağ dokusu sorunları, idrar yolu enfeksiyonları, yaşanmış cinsel ilişki, travma olması ve anne adayının sigara alışkanlığının olması etkenler arasında gösterilebilir.
Suyun erken gelmesinin riskleri nedir?
Bu sorunun yaşanmasından sonra doğum kanalında olan mikroorganizmaların su kesesi içine girmesi ve burada çoğalması sonucunda enfeksiyon oluşma riski bulunur. Bu durum tıpta koryoamniyonit olarak tanımlanır. Enfeksiyonun vücuda yayılması anne adayının ve bebeğin daha ciddi enfeksiyonlarla karşı karşıya kalmasına sebep olabilir. Bu risklerin arasında bebeğin doğum anında makattan ya da yan olarak gelmesi durumunda kordon sarkması olabilir ve acil olarak doğum hemen sezaryene dönüştürülür. Suyun azalmasıyla bebeğin beslenmesini sağlayan göbek kordonu baskı altında kalabilir ve bebekte kan akımı bozukluğu olabilir. Baskı altında kalan bebekte şekil bozuklukları meydana gelebilir. Su azalması halinde aynı zamanda plasentanın rahim duvarından ayrılması sorunu yaşanabilir. Anne adayının suyunun erken gelmesiyle genellikle 24 saat sürede doğum sancıları olur ve erken doğum yaşanabilir.
Suyun erken gelmesinin teşhisi nasıl yapılır?
Gebelerin muayenesi ve yapılan bazı laboratuvar tetkikleri teşhise yardımcı olur. Suyunun zamanından önce geldiğini söyleyen anne adaylarına steril spekulum muayenesi yapılıp, rahim ağzından gelen su izlemeye alınır. Sudan alınan örneklerle laboratuvar tetkikleri yapılarak, suyun bebekle ilgili olup olmadığı tespit edilir. Bundan sonra ultrason muayenesi ile suyun erken gelmesinin teşhisi kesin olarak konur.
Suyun erken gelmesinin tedavisi nasıl yapılır?
Bu durumu yaşayan gebelerde önce olarak enfeksiyonların önlenmesine çalışılır. Rahim ağzından kültür alınıp, antibiyotik tedavisine başlanır. Ayrıca 34. Haftadan daha küçük olan gebeliklerde, bebeğin akciğer gelişiminin desteklenmesi için iğne uygulaması yapılır. 37. Haftadan sonra suyun erken gelmesi durumunda, gebelerin % 70 inde erken doğum belirtileri de başlar. Enfeksiyon riskinin olmasından 24 saat içinde doğum belirtileri başlamazsa, dışarıdan müdahale yapılarak doğum gerçekleştirilir.