Hangi günlerde hamile kalabilirsiniz?
Günümüzde çiftlerin genellikle planlı şekilde hamilelik kararı aldığı görülmektedir. Bunun sebebi çoğunlukla kariyer yapmak için olur. Artık çağın getirdiği koşullarda insanlar her alanda olduğu gibi, bir bebek sahibi olmanın kendilerine getireceği maddi ve manevi yükü hesap etmek durumunda kalıyorlar. Bunun için gösterilen çabalar bazen kişilerde herhangi bir klinik sorun olmasa da, emekler boşa gidebiliyor. Çünkü gebe kalma sağlanamıyor. Bunun sebebi büyük olasılıkla gebelik için, yumurtlama zamanının denk getirilememesi ya da gebeliğe engel olabilecek bazı hataların yapılması olabilir. Bebek sahibi olmak isteyen çiftler, bunun için maddi ve manevi açıdan hazır olduklarında, gebelik elde etmek için sabırsız davranabiliyor. Bu konu hakkında uzmanların görüşüne göre, çiftlerin gebe kalma şansı her adet döneminde sadece % 25 oranındadır. Bu yüzden gebeliği sağlayabilmek için, bunu destekleyen koşulların oluşturulmasına özen gösterilmelidir.
Gebe kalabilmek için ideal yaş
Bu konuda yapılan araştırmalarda, çocuk sahibi olmayı isteyen yetişkinlerde % 10-15 oranında kısırlık sorunu belirlenmiştir. Aktif bir cinsel yaşamı bulunan çiftlerin % 57 si üç ay içinde, % 72 kadarı 6 ayın içinde, % 85 ide ilk yılın sonuna kadar gebeliği sağlayabiliyorlar. Bunun için gereken süre, çiftlerde özellikle kadının yaşının yükselmesiyle artmaktadır. Çünkü kadının üreme yeteneği yaşıyla birlikte azalmaktadır. Yumurtaların yaşıyla beraber kalitesinin bozulması ve erken dönemde düşükle gebelik kaybı olabiliyor. Bu yüzden bebek isteyen çiftler yaşlarını dikkate alıp, bunu ertelememelidir.
Yumurtlama döneminin tespit edilmesi
Kadınlarda doğurganlığın en verimli olduğu zaman, âdet başlangıcından itibaren 13. ve 15. günlerin arasındadır. Bunun nedeni bu dönemde yumurtlamanın gerçekleşmesidir. Bu yüzden doğurganlığın en yüksek olduğu bir süreçtir. Ancak kadınlarda her birinde yumurtlama bu dönemde olmaz. Bazen bu zamandan az önce ya da sonra yumurtlama gerçekleşebiliyor. Bazı kadınlarda yumurtlama da olmayabilir. Bunlar kısırlık tedavisi görmesi gereken kadınlardır. Kadınlar yumurtlama sorunu olsa da, adet görebilir ve yumurtlama verimi her ay değişim gösterebilir. Bunu tespit etmek için kan testi ya da ultrason yaptırılabilir.
Cinsel ilişki sonrasında erkeğin spermi 48-72 saat kadının bedeninde canlı şekilde kalabilir. Kadınların en yüksek doğurganlığının olduğu dönemde sperm kadının vücudunda olmalıdır. Çiftlerin gebe kalmayı sağlayabilmek dikkat etmesi gereken diğer konuda, döllenmeye yetecek kadar spermin olması için, her gün sıkça cinsel ilişkide bulunmamaktır. Bu oran gün aşırı olduğunda, uygun gelecektir. Erkeklerin çok sayıda cinsel ilişkide menide olan sperm sayısı azalır.
Yumurtlamanın olduğu nasıl anlaşılabilir?
Kadınların göğüslerinde meydana gelen hassasiyeti hissetmesi, kasıklarında ağrı olması, rahatsızlık, vajinal akıntı ya da vajinadaki ıslaklıkta artma gibi belirtiler yumurtlamanın olduğunu gösterir. Bunları hissedemeyen kadınlar ise, ovulasyon testlerinden faydalanabilir. Bu testleri eczanelerden edinmeleri mümkündür. Bu sayede hamile kalınacak günler rahatlıkla belirlenebilir.
Yumurtlama zamanını izlemek için test yapabilirsiniz
Doktorun kadının yumurtlama zamanını izlemek için kullandığı yöntemde LH düzeyi tespit edilir. LH düzeyindeki ani yükselme yumurtlamanın 1-1,5 günde gerçekleşeceğini ve kadının gebe kalması için en verimli günlerin başlangıcını gösterir. Bu günler çocuk sahibi olmak çiftler için, en verimli günlerdir. Bu testleri eczaneden alıp, idrarla kolayca yapabilirsiniz.
Hamile kalmak için nelere dikkat edilmelidir?
Cinsel ilişkide spermlerin ölmesine neden olan, kayganlaştırıcı şeklinde kremlerin kullanılmaması gerekir. Yer çekiminden dolayı, ayakta ya da oturur şekildeki ilişkiden sonra ya da normal pozisyondaki ilişkiden sonra hemen ayağa kalkılması gibi hallerde spermlerin vajinada ilerlemesi zor hale gelebilir. İlişkinin ardından bir süre sırt üstü yatılması, gebe kalma şansını arttırabilir. Bunun dışında eşlerin cinsel ilişkiden önce yüksek ısıya maruz kalmaması, kimyasal maddelerden kaçınılması ve radyasyon alınmaması gerekir. Çiftlerin gebe kalmayı istedikleri zamandan önce doğum kontrol hapı kullanması halinde, hapın bırakılmasından sonra bir süre hamile kalınamayabilir. Fakat hapları bırakıp hemen sonra hamile kalan kadınlarda vardır. Çiftler bu dönemde sağlıklı beslenmelidir.