Hangi mevsimde hangi balık yenir?
Her ne kadar üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olsak da, denizlerin bize sunduğu zenginlikleri tam anlamıyla kullanabildiğimiz ve bizden defalarca daha kısa bir sahil şeridi olmasına rağmen Türkiye’den daha fazla deniz ürünleri ihraç eden ülkelerle ekonomik anlamda rekabet edebileceğimiz söylenemez. Bir de bunun üzerine dünya genelinde yaşanan ve önlenmek için de pek fazla bir şey yapılmayan çevre kirliliğinin balık çeşitleri üzerindeki etkileri düşünülürse, ülkemizdeki herkesin hala avlanabiliyorken çıkan her balığın lezzetine varması gerekir. Hangi mevsimde hangi balığın yeneceğine dair eski bilgiler çok geniş içerikli bilgiler vermesine rağmen günümüzde ne yazık ki bu denli geniş bir balık türü çeşitliliğinden bahsetmek mümkün olmadığından, balıklar konusunda daha kısa bir bilgiyle yetinilmesi gerekecektir.
- Barbunya
Genellikle Tekir ile karıştırılan Barbunya, Ege ve Akdeniz bölgelerinde çıkan ve kendi has lezzete sahip olan bir balık türüdür. Kumlu diplerde yaşayan Barbunya, deniz kıyısına yakın yerlerde de avlanabilmektedir. Barbunya’nın en yağlı olduğu dolayısı ile lezzetinin en üst seviyede olduğu dönem Temmuz ortası ile Ekim sonudur. Bu aylarda avlanan Barbunya’nın özellikle ızgarası çok lezzetli olmaktadır.
- Tekir
Tüm denizlerimizde bulunan ve tüm deniz kirliliğine rağmen hala “nispeten” bol çıkan bir balık olan Tekir, 10 santimetre kadar boya sahip olan küçük bir balıktır. Aslında her mevsimin balığı olan Tekir, sıkça karıştırıldığı yakın akrabası gibi Temmuz-Ekim döneminde en yağlı haline ulaşır. Izgara şeklinde lezzetli olan Tekir, bu dönemde ayrıca tavada ve kağıt kebabı olarak da muazzam bir lezzet sunmaktadır.
- Çipura
Şüphesiz tüm balık restoranı müdavimlerinin en çok tükettiği ve günümüzde “çiftlik üretimi” olmayanlarının bulunması bir hayli güçleşen Çipura, genel olarak Ege Denizi’nden çıkmaktadır. Yassı vücutlu olmasına rağmen bol etli bir balık türü olan Çipura, 250-500 gram arasında bulunsa da aslında 5 kilonun üzerine kadar çıkabilen bir balıktır. Çipura her mevsim lezzetinden bir şey kaybetmeden tüketilebilen bir balıktır ve bu nedenle de tüm balık restoranlarının menüsünde yer alır.
- Karagöz
Çipura ile çok benzeyen bir balık türü Karagöz, midyenin bol olduğu yoğun dip yosununun olduğu her yerde yaşar. Bilhassa buğulaması lezzetli olan bu balık Mayıs ayının ortaları ile Temmuz sonları “haricinde” her mevsim yağlıdır ve büyük bir keyifle yenebilir. 1 kilogramın üzerine de çıkabilen Karagöz’ün iri olanlarının fırında pişirilmesi ise daha da fazla lezzet alınmasını sağlayacaktır.
- Lüfer
Tüm denizlerimizde avlanan bir balık türü olan Lüfer, daha çok “İstanbul Boğazı” ile özdeşleşmiştir. Zira Boğaz’da yakalanan Lüfer balıklarının tadı diğerleriyle kıyaslanamayacak kadar güzeldir. Ancak Lüfer alırken mümkün olduğunca soğuk sularda yaşayanları tercih edilmelidir çünkü soğuk su balıkları daha yağlı yani daha lezzetli olur.