Harici Disk nedir?
Teknolojinin bu kadar gelişmesi onu çok kolay ulaşılabilir yaptı. Zamanla gelişen teknoloji bazı terimleri bile değiştirmiş durumda. Örnek vermek gerekirse hiç kameralı telefon yokken biri telefon dediğinde insanların aklına renksiz ekranlı, kamerası olmayan, arama yapabilen ve mesaj alabilen bir telefon geliyordu. Bugün biri telefon dediğinde hiçbirimiz kamerası olmayan, müzik çalamayan bir alet hayal edemiyoruz. Bu kadar işlevsel ve ulaşması kolay aletler depolama konusunda büyük değişikliklere yol açtı.
Her gittiğimiz yeri fotoğraflamaya, her yaptığımız yolculuğu müzik ile keyiflendirmeye başladık. Önceki bilgisayarların 640 KB ile çalıştığını ve bugün üretilen son model bir telefonun en az 16 GB depolama kapasitesiyle üretildiğini düşündüğümüzde ne kadar genişlediğini hayal etmesi bile gerçekten zor. Bilmeyenler için belirtelim; 1.024 Kilobyte(KB) 1 Megabyte(MB)’a eşit, 1.024 MB ise 1 Gigabyte(GB)’a eşit. Bu kadar genişlemesinin sebebi başta da belirttiğimiz gibi çok sık fotoğraf, müzik, dosya saklamaya başlamamız. Bugün bilgisayarların dahili depolaması 500 GB olarak standartlandırılmış diyebiliriz. Filmler, müzikler, fotoğraflar, belgeler bu depoyu doldurduğunda ilk olarak USB Bellek dediğimiz harici depolama alternatifi yardımımıza koşuyordu. Sürekli genişleyen multimedya arşivimiz bu küçük dahili bellekleri de doldurdu ve daha büyük bir dahili depolama alternatifi doğmasına sebep oldu; Harici disk.
Bilgisayarın içinde zaten var olan dahili diskin taşınabilir, yalnızca bir USB kablosuyla bilgisayarlara bağlanabilir versiyonu olan harici diskler oldukça işlevseldir. Ulaşması USB bellekler kadar kolaydır ve firmalar arasındaki rekabetten dolayı fiyatları da oldukça uygundur. Bu taşınabilir disklerin içinde, bilgisayarınızda ne saklıyorsanız saklayabilirsiniz. İsterseniz işletim sistemi kurup kullanabilir, isterseniz filmlerinizi arşivleyebilir, isterseniz iş yerinde sunum yapacağınız dosyaları atabilirsiniz. Yani Hard Disk dediğimiz dahili diskten hiçbir farkı yoktur, biraz daha pahalı olabildiği gibi her yere götürme avantajına sahiptir. Harici disklerde de standart 500 GB demek mümkündür. Ancak aynen dahili disklerde olduğu gibi 1 Terebyte, 3 Terebyte gibi çok geniş depolama alanına sahip olanlar da vardır. Üstelik bazı firmalar harici disklerin dış görünüşüne önem vermektedir. Sıradışı şekillere bürünmüş, oldukça renkli harici diskler bulunmaktadır. Yeni bir disk alınacağı zaman çok gezen biri için harici disk alması tavsiye edilir.