Hastanın hiç kemiği yoksa implant yapılabilir mi?
Doğal dişlerdeki kayıplar nedeniyle oluşan boşluklar sabit protezler ya da çıkarılıp takılabilen hareketli protezlerle doldurulmaktadır. Sabit protezler yapılırken yan dişler belirli oranda kesildiğinden, sağlıklı yan dişlerde geriye dönüşü olmayan bir işlem yapılmaktadır. Hareketli protezler yapılırken kişilerin bunu takıp çıkarması sırasında zorluklar yaşanabilir. Bunun yanı sıra hareketli protezler belirli bir kalınlıkta olacağı için, ağız içinde bir hacim kaplarlar. Bunlar hastalarda rahatsızlıklara sebep olur. Bu protezleri taşıyan destek kemiklerdeki aşınma yüzünden, ileri aşamalarda protezlerin taşınması sorunlu olabilir.
İmplant uygulaması ise diş hekimliği alanındaki en son gelişmeler arasındadır. İmplant kaybedilen dişin yerine yerleştirilen ve titanyumdan oluşan vidalardır. Kemiğe takılan vidalar belirli bir süre iyileşme döneminden geçer. Bu dönemde vida kemikle kaynaşır. Bunların üstüne hareketli ya da sabit protezler yapılarak kullanılır. Bu sayede diğer protezlerin neden olduğu sorunlar yaşanmaz. Hastalar kendisini güvende hissedeceklerinden, yaşam kaliteleri yükselir. Bunun en önemli avantajı sağlıklı dişlerin kesilmesine gerek kalmamasıdır. Kişilerin doğal dişleri bu sayede daha uzun süre korunabilir. Çünkü doğal dişlerin yerini hiçbir şey tutmaz. İmplant üstüne yapılan sabit protezler hastalar için büyük kolaylıktır. Hastanın ağzındaki tüm dişler kaybedilse bile, implant yapılarak sabit protez konulabilir.
Dental implant yerleştirilmesi için hangi koşullar gerekir?
Genel olarak sağlık sorunu olmayan ve çene gelişimini tamamlayan hastalarda, dişlerdeki eksikliklerin dental implantla giderilmesi mümkündür. Bunun için esas olarak altta yeteri kadar kemik desteğinin bulunması, ağız bakımının sağlanması ve bozuk yara iyileşmesi olmaması gerekir. İmplant yapılmadan önce, doğal dişler bakımdan geçirilmeli, diş etlerindeki sorunlar giderilmeli ve başarılı bir uygulama için zemin hazırlanmalıdır. Hastalar diş fırçalamasını düzenli yapmalı ve ağız bakımına özen göstermelidir.
Dental implant tedavisinde yeterli destek kemik nasıl anlaşılır?
Hastaların klinik muayenesi ve röntgen çekiminde implant için kemik dokusunun yeterli olup olmadığı tespit edilir. Bazı hastalar açısından kemik dokusu kritik bir seviyede olabilir. Bunların kemiklerindeki durumun belirlenmesi için, üç boyutta kalınlığının tespitini sağlayan bilgisayarlı tomografi çekilmesi gerekebilir.
Dental implant tedavisinde yeterli kemik dokusu olmazsa ne yapılabilir?
Günümüzde gelişen yeni cerrahi teknikler ve malzemeler kemik dokusu bulunmayan yerlerde kemik yaratacak duruma gelmiştir. Bu nedenle yeterince kemik dokusu olmasa da, bunlar aşılabilecek sorunlardandır. Kemik greftleme uygulaması bu aşamada ihtiyacı olan hastalara uygulanabilir.
Kemik greftleme nedir?
Yaşın ilerlemesi yüzünden ya da dişlerin erken dönemde çekilmesi nedeniyle genç yaşlardaki kişilerde bile çene kemiklerinde erime olabilir. Ağızda protezin ya da implant yerleştirilmesi için uygunsuz bir ortamın olması durumunda, farklı şekillerde kompanse edilerek ortam düzeltilir. Bazen hastanın kendisinden alınacak kemikle ya da farklı şekillerde hazırlanmış olan kemik dokusu çeneye yerleştirilerek sağlanır. Doku bankası ya da hastanın kendi vücudundan yani çene ya da kalça gibi yerlerden alınan kemikler bu durumda kullanılabilir. Hastanın kendi kemiklerinin alınarak kullanılması durumu yani kemik grefti bu sorunda en iyi sonucu verecek bir uygulamadır.
Kemik grefti alınabilecek alanlar nelerdir?
Kemik grefti kişinin kendi vücudunda çeşitli alanlardan alınabilir. Çene ucundan, çene ve yüz bölgesinden ya da ağız içinden kemik grefti alınabilir. Ağızdan alınan kemik grefti üçüncü büyük azı tarafından ya da üst çene tarafında en arkadaki dişin arka kısmındaki bölümden kemik grefti alınabilir. Eğer fazla miktarda kemik grefti ihtiyacı varsa, bu durumda hastanın bacağından ya da kalçasından alınır. Kemik grefti çene kemiğinde meydana gelen her çeşit kemik kaybını onarabilecek bir uygulamadır. İnsanlarda çene kemiği kayıpları periodontal hastalıkların sonucunda oluşabildiği gibi, tümörler ya da kistler gibi başka nedenlerden oluşabilir. Kemik boşluklarının tamamlanması kadavradan alınacak kemikle ya da sentetik materyaller kullanılarak ta yararlanılarak tamamlanabilir. Greft bölgesindeki kemik formasyonunun hızlandırılması amacıyla ve bunun teşvik edilmesi için hastanın kendi kanından elde edilecek faktörlerde bu uygulama sırasında kullanılabilir.
İmplant tedavisi ne kadar sürmektedir?
İmplant tek diş kaybında yapılabildiği gibi, çok sayıdaki diş kaybında ya da tam diş kaybında uygulanabilir. Gerçekleştirilen implant tedavisinin bitirilmesi hastanın durumu ve ağızda yapılacak işlemlerin içeriğiyle bağlantılı olarak değişir. Bu uygulama yarım saat ile 1-2 saat içinde tamamlanır. Hastanın çenesindeki kemik yapısı ve dişlerinin durumuna göre yaklaşık olarak 3 ay kadar sonra implant üstüne kalıcı protezler takılarak, bu tedavi tamamlanır.