Havuç ne renktir?
Havuçlar, bildiğimiz turuncu renklerini 5000 yıl süreyle açığa çıkarmamışlardır. İnsanlar havucu 3000 yıl kadar önce Afganistan’da kullanmaya başlamışlardır. Bu havuçların rengi ise, dışı mor içi sarı renkteydi.
Eski Yunanlılar ve Romalılar havuç yetiştirmişler. fakat yemek için değil hastalıkların tedavisinde kullanmışlardır. O dönemlerde havuç, çok güçlü bir afrodizyak olarak kabul ediliyor ve kullanılıyordu. Öte yandan, ünlü bir fizikçi olan Galen, havucu gaz sorunu yaşayanlar için tavsiye ediyordu. Havucu, karakavza olarak adlandırılan yaban havucundan ayırt eden de Galen’di. Arap tüccarların havuç tohumlarını Asya,Arap Yarımadası ve Afrika’ya götürdükçe, mor, sarı, beyaz, yeşil, kırmızı ve siyah tonlarında çeşitleri üremeye başladı ve yayıldı. Turuncu havuçlar, ilk olarak 16. yüzyılda Hollanda Kraliyet sarayının rengi olan turuncuya uygun olsun diye, Hollanda’da üretildi ve kullanıldı. Bu durum neticesinde, 17. yüzyılda Hollanda, turuncu havuç üretiminde Avrupa’nın en büyük üretici oldu. Günümüzde kullandığımız ve üretilen tüm havuç çeşitleri, Hollandalıların dört turuncu havucundan gelmektedir. Bunlar Early Half Long, Late Half Long, Scarlet ve Late Orange olarak adlandırılırlar.
Son dönemde turuncu olmayan havuçlar daha fazla rağbet görmeye başladı. Bazı manav reyonlarında sarı, beyaz, mor ve koyu kırmızı olanlarını almak mümkün. 1997 yılında İzlanda’da çılgın sebze adı altında, çocuklara yönelik bir kampanya yapılmış ve çikolata aromalı havuç geliştirilmişti. Kampanya sekiz ay kadar sürmüştü. BM ( Birleşmiş Milletler ) ’ye göre 20. yüzyılın başlarında, 287 çeşit havuç türünün olduğu belirtilmektedir. Bu çeşitlilik, oldukça azalmış ve 21 çeşide gerilemiştir. Ayrıca, bazı havuç türlerine ait tohumların buzlanmayı engellediği belirlenmiş, doğal bir antifriz gibi vücut dokularını tıbbi anlamda korumaktadır.