Hayvan hakları bildirgesi nedir?
Hayvan hakları, hayvanların insan hakları ile aynı muameleyi görmelerini sağlayan yasal haklardır. Beraber yaşadığımız ve aynı dünyayı paylaştığımız hayvanların tıbbi ve kozmetik deneylerde kullanılması, derileri için vahşice öldürülmeleri, eğlence amaçlı avlanılmaları veya bizi eğlendirmek amaçlı kötü muamele ile eğitilmeleri, hayvancılık sektörüne hayvan yetiştiren firmaların uygunsuz alanlarda besilicik yapması gibi ihlaller hayvan hakları tarafından denetlemektedir. 15 Ekim 1978 yılında UNESCO tarafından düzenlenmiş bir bildirgedir. Buna göre hayvan hakları insan hakları gibi yasalar ile korunmalıdır.
14 maddelik bu bildirgede;
Bütün dünyada doğan hayvanlar, insanlar gibi eşit ve yaşam hakkına sahiptir. İnsan, hayvanları öldürme ve haklarını çiğneme yetisine sahip değildir. Yabani türden olan tüm hayvanlar, kendi doğalarında yaşama hakkına sahiptir. Hayvanlar eğitim amaçlı bile olsa özgürlüklerinden mahrum bırakılamaz. Bütün hayvanların insanlar tarafından bakılma ve korunma hakları vardır. Hiçbir hayvana kötü davranılamaz ve acımasızca, zalimce eylem yapılamaz. Hayvanlara fiziki ve psikolojik acı çektirici deneyler yapılamaz. Tıbbi, bilimsel ve ticari tüm deneyler bu kapsamdadır. Tarım ve besicilikte yetiştirilen ve çalıştırılan hayvanlar, beslenme ve dinlenme haklarına sahiptir. Zorunlu haller dışında hayvan öldürülemez, çok sayıda hayvanın öldürülmesi soykırım olarak kabul edilir. Hayvanlara eziyet edilerek öldürüldüğünü gösteren ve şiddet içerikli sahneler sinema filmlerinde ve Tv’ lerde yasaklanmalıdır. maddeler bulunmaktadır.
Fakat, ne yazık ki dünya üzerindeki bazı ülkeler ve kozmetik firmaları bu genelgeyi dikkate bile almıyor. Özellikle Kanada hükümetinin her yıl 400 bin foku, kozmetik ve ayakkabı, çanta imalatı için göz göre göre öldürmesi, Japonya’da Japon balıkçıların balinaları avlaması, ünlü kozmetik firmalarının deneylerde hayvanları acımasızca kullanması dünya üzerinde bazı canlı türlerinin neslini tüketmekte ve hayvanların yaşam haklarını elinden almaktadır. Bu olaylara sessiz kalmamak, çevreci, insan ve hayvan haklarına saygılı bireyler olmak hepimizin Dünya’ya olan borcudur.