Hazır mamalar zararlı mıdır?
Piyasada birçok marka ve çeşit bebek maması bulunmaktadır. Bundan dolayı da annelerin kafası bu konuda fazlasıyla karışmaktadır. Birçok uzman doktor ve bilim adamı, eğer anne sütü yeterli geliyor ise 4. aya kadar mama kullanılmamasını tavsiye etmektedir. Çünkü anne sütü, içeriğinden dolayı su dahil bebeğin ihtiyacı olan bütün besin değerlerini karşılayabilmektedir. Ancak anne sütünün yetersiz kaldığı söylenebilir. Bu gibi durumlarda, piyasada 1 numara adı altında satılan mamalar tavsiye edilmektedir. Bebeğin sindirim sisteminin gelişmeye başlamış olması sebebiyle 4. aydan itibaren piyasada 2 ve 3. numaralı mamalar olarak adlandırılan mamalar verilmeye başlanır. Ancak şöyle ciddi bir soru annelerin ve babaların kafasını karıştırmaktadır. Hazır bebek mamalarının zararı var mıdır?
Bazı uzman doktorlar hazır mamalarda bulunan yüksek demir miktarının bebeklerin zeka gelişimini olumsuz yönde etkilediğini belirtiyorlar. Zor durumda kalınmadığı sürece bebeklere, ilk altı ay içerisinde anne sütünden başka herhangi bir besin maddesinin verilmemesini tavsiye etmektedirler. Eğer bir zorunluluk hasıl olmuş ise mamaların bilinçli bir şekilde hazırlanıp bebeğe verilmesini tavsiye ediyorlar.
Mamanın kalitesinden başlayıp hazırlanışına kadar geçen sürede her aşamada her şeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar bu konuda anne babaların daha hassas davranmaları gerektiğini ifade etmektedirler.
Her annenin sütünün kendi bebeği için daha uygunu olduğunu ifade eden uzman doktorlar her annenin bebeğini mutlaka kendi sütüyle beslemesi gerektiğini vurgulamaktadırlar. Altı aya kadar yalnızca bebeğe mutlaka anne sütü verilmelidir. Üstelik hem sağlıklı, hem ucuz ve hem de hazırlaması daha kolay, daha doğrusu her an hazır halde bulunmaktadır. Ancak, eğer bebek emme konusunda sorun çıkarıyorsa ve emmediğinden dolayı aç kalıyorsa veya anne sütü yeterli değilse, ya da anne çalışıyor ve bebeği emzirme imkanına sahip değilse, bebeği biberonla beslemek gerekir.
Bebeğin biberonla beslenmesi gereken diğer bir durum da annenin ilaç almak zorunda kaldığı durumlardır. İlacın etkisinin anne sütüyle bebeğe de geçebileceğinden dolayı annenin bu durumda bebeği emzirmesinin sakıncalı olabileceği unutulmamalıdır.
Bir zamanlar anne sütünde yeterli oranda demir olmadığından dolayı bebek beslenmesinde ilave olarak demir ilaçları verilmesi düşünüldüğünü belirten uzman doktorlar hazır biberon mamalarına yüksek dozda demir ilavesi yapıldığını belirtmektedirler. Yapılan son araştırmalar göstermiştir ki anne sütündeki demir bebeğin ihtiyaç duyduğu demiri karşılamaya yetiyor. Bundan dolayı bebekteki demir yükünü arttırmak için ilave besinlere ihtiyaç bulunmamaktadır.
Yine uzmanlar demir ilaveli bebek mamaları ile beslenen bebeklerde, zeka gelişiminin (IQ) diğerleri ile kıyaslandığında daha düşük olduğu belirtmektedirler.
Ayrıca uzmanlar bebeğin doğal gelişim sürecinde kan yapımı ve bazı enzimlerin yapısında bulunan demirin anne sütü ile yeteri kadar sağlandığının belirtip, dışarıdan fazla takviye yapılmasının vücutta demir yüklenmesine neden olacağını ve bundan dolayı vücudun dengesinin bozulacağını ifade etmektedirler.
Anne sütü yerine bebeğe verilen mamalarda, şeker ve lezzet artırıcı suni şeyler karıştığı zaman zararlı hale gelmesi kaçınılmaz oluyor. O zaman glisemik indeks yükseliyor. Mama seçerken dikkat edilmesi gerekiyor. Her mama fayda sağlamayabilir.
Biberon maması ile beslenen bebekler sık sık mide rahatsızlıklarına ya da ishale neden olan bakterilerle karşılaşıp, hasta olmaktadır. Biberonla beslenen bebeklerin kilo artışı mutlaka dikkatle izlenmelidir. Eğer bebek fazla kilo alıyorsa, bunun nedeni bebeğin fazla beslenilmesi olabilir. Mama, dikkat edilmezse obezite nedeni olabilmektedir ve oldukça pahalıdırlar. Bebek beslenmeye biberonla başlandıysa emzirmeye geçiş zor olur, bazen de mümkün olmayabilir. Ya annenin bir süre sonra sütü gelmez ya da bebek biberona alıştığı için annesini emmeyi reddeder. Bu nedenle bebek beslenmesine anne sütü ile başlanmalıdır.
Mamalar elbette ki doğal besinler değillerdir. Anne sütü olan, vermesine bir engel durum yoksa bebeğini bundan mahrum etmemelidir. Altın değerindeki şifayı bebeğine mutlaka vermelidir.