Hemoroid ameliyatı nasıl yapılır?

Hemoroid ameliyatları hemoroid sorunu son aşamaya gelmiş hastalara ve tıbbi olarak tedaviye cevap vermeyen hastalara uygulanacak kesin bir çözüm yoludur. Ameliyatla hemoroidin alınması, aynı yerde tekrarı kesin  olarak önleyecektir. Hemoroid ameliyatı iki farklı şekilde uygulanabilir.

Hemoroid ameliyatı klasik olarak nasıl yapılır?

ameliyat

Ameliyattan bir gün evvel hastalar ishal yapıcı şurup kullanıp bağırsaklarını boşaltmalıdır. Bu işlemin yapılması ameliyat sırasında doktora, ameliyattan sonra hastaya büyük kolaylık sağlar. Ameliyattan önce 5-6 saat aç kalmak gerekir. Ameliyat genellikle spinal anestezi yöntemiyle, yani belden aşağısının iğne ile uyuşturulmasıyla yapılır. Ameliyattan sonra hastaların en fazla ağrı çektiği dönemde 3-4 saatlik süre bu şekilde ağrısız atlatılabilir. Ameliyat sırasında sarkan hemoroid yapılar kesilir. Bunun sonunda oluşan açıklıklar dikilip, makat bölümü bütünlüğe kavuşur. Yapılacak işlem bazı hallerde ligasure adındaki cihazla yapılabilir. Bu cihaz kesme işlemini, yakmayı ve birleştirmeyi aynı anda yapmaktadır. Bu şekilde hastalara dikişsiz ve kansız bir ameliyat olanağı sunulur. Bu yöntem uygulandığında ameliyat sonrasındaki ağrılarda ve kanamalarda daha iyi bir imkân sağlanır Ameliyat sırasında hastadan alınacak doku miktarına doktor karar vermektedir. Dışarıda sarkan bağırsak dokuları az oranda kesildiğinde, yeniden tekrarlama riski bulunacaktır. Eğer fazla kesilirse, bu defa makatta darlık gelişme olasılığı artacaktır. Bu sebeple konusunda uzman bir doktor, bölgenin iyileşme sonrasında büzüşmesini ve nasırlaşmasını dikkate alarak, kişinin yaşam kalitesini bozmayacak en doğru kararı vermelidir. Bu nedenle ameliyatta makat kanal örtüsünde sağlam dokular bırakılıp, şiş olan bölümlerin tamamı alınır. Bazı bölümlerde hafif şişlikler olursa, bunlar esnekliği sağlayan kanal örtü köprüleridir.

Hemoroid Longo (Stapler Zımba) ameliyatı nasıl yapılır?

Bu ameliyattan önce hastalar klasik ameliyatlar gibi hazırlık yapar. Ameliyatta kullanılan alet stapler otomatik kesme ve birleştirme yapar. Bağırsak duvarında sarkmış olan iç katmanı makat kanalının içinden alt ve üst taraftan sıkıştırıp, fazla olan kısmı keser. Grimden 4-5 cm içeriye 1-2 cm ende bir halka çıkartıp, alt bölümü içe ve yukarı doğru birleştirir. Kanalın en altındaki astarı ise, kumaşa yapıştırıp sabitler. Stapler tek bir hareket uygulayarak makat kanalındaki bütün fazlalığı ortadan yok eder, büyümüş ve sarkmış hemoroid yastıkçıklarını normal hale getirir. Bu ameliyat sonrasında açık yaralar oluşmaz. Hastalar klasik ameliyatlardaki gibi 3-4 hafta süren iyileşme döneminden kurtulur ve ağrı duymaz.

Hemoroid ameliyatı sonrasında yaşananlar nedir?

Ameliyat sonrasında bir gece hastanede kalınır. Bu sürede hastanın ağrısının kontrol altında tutulmalıdır. Spinal anesteziyle yapılan ameliyatlarda 3-4 saat bacaklarda uyuşukluk olacağından, ağrı hissedilmez. Bu nedenle ameliyat sırasında makata tampon yerleştirildiyse, bu uyuşukluk etkisi geçmeden tamponun yerinden çıkarılması gerekir. Anestezinin etkisi geçmeden ağrı kesici verilmelidir. Ameliyattan sonra hastalar ağızdan beslenmeye geçebilir. 4-5 saat içinde ayağa kalkması ve yürümesi sağlanır. Hastanın idrara çıkışı takip edilmelidir. Spinal anesteziyle ameliyat olan erkek genç hastaların ilk idrara çıkış zorlu olabilir. Hastalar ilk günde genellikle idrara çıkma ihtiyacı hissetmez. İhtiyaç duysalar da, bu durum normal sayılmalıdır. Bu dönemde olan hafif kanamalar ve ağrılar olağandır. Hastalar taburcu olduktan sonra ilk dışkılama sonrasında, sıcak oturma banyosu uygulamalıdır. Makatta derinlerde yapılmış olan işlemlerde ağrı az hissedilir. Anal kanalın dış tarafında yapılan işlemlerde ise, bölge ağrıya karşı daha duyarlı olur. Bu nedenle daha ilk gün ağrıların kontrol altına alınması gerekir. Hastanın normal yaşantısına dönmesi için, 2-3 hafta geçmesi gerekir. Bu sırada ağrı kesici ve dışkı yumuşatıcı ilaçlar kullanılması ve hastanın kabız olmaması sağlanmalıdır. İlk haftada günde en az iki kez sıcak oturma banyosu uygulanmalıdır. Bu ağrıyı azaltacak, temizlik ve pansuman yerine geçecektir. Ayakta yapılacak banyoların herhangi bir faydası bulunmaz.

Bir Cevap Yazın