Hemoroid bitkisel tedavi yolları nelerdir?
Hemoroid oluşumlarında yapılacak bitkisel tedavi, tıbbi tedavilere destek amaçlı uygulanacak olan tedavilerdir. Bağırsak bölümünde şişmiş ve iltihaplanmış damarların oluşturduğu hemoroidler, herkesin yaşayabileceği sağlık sorunları arasında yer alır. Bunlara neden olan en büyük faktör kabızlık sorunu yaşanmasıdır. Kabızlık durumunda ıkınmayla, bölgenin daha fazla baskı altında kalması nedeniyle, kaşıntıyla birlikte iltihap ve şişkinlik meydana gelir. Halk arasında basur olarak bilinen rahatsızlık, toplum içinde oldukça sık görülür. Sürekli olarak oturan, ağır yük kaldıran, kabızlık sorunu olan, tuvalette uzun süre oturanlar, 50 yaşın üstünde olmak, ailede genetik olarak bu rahatsızlığın olması gibi nedenlerden dolayı toplumdaki her insanı etkisi altına alabilir. İlaç kullanımı ve cerrahi tedaviyle kişilerin iyileştirilmesi sağlansa da, bitkisel tedavi yolları alternatif tedavi olarak uygulanarak rahatlama sağlanmalıdır.
Hemoroid bitkisel tedavi yolları nelerdir?
- Çobançantası kürü: 4 bardak suya koyulan 4 tatlı kaşığı çobançantası suyun içinde en az 8 saat bekletilir. Hazırlanan karışımı aynı gün içerisinde tüketmeniz gerekir. Çobançantası bitkisini kaynatarak hazırlayacağınız karışımla, hemoroidlerin yıkanması faydalı olacaktır.
- Siyah üzüm yaprağı kürü: 1 bardak sıcak suyun içinde 10 dakika kadar bekletilen siyah üzüm yaprağı, gün içinde 2 bardak olarak içilir.
- Semiz otu kürü: Lapa haline getirilmiş olan semiz otu hemoroidlerin üstüne konur. Bir süre bekletilerek, alınır.
- Zeytinyağı kürü: Biraz ısıtılmış olan saf zeytinyağı aç karnına 50 gram kadar içilmelidir. Bu uygulamayı birkaç gün süreyle içebilirsiniz. Bağırsakların yumuşamasına neden olur ve dışkılamayı kolaylaştırır.
- Maydanoz kürü: 1 bardak sıcak suda, ince doğranan maydanoz kaynatılır. Bu karışım 5-10 dakika süreyle kaynatılmalıdır. Ardından 20 dakika kadar demlenerek kullanılır. Bu karışımla hemoroitlerin yıkanması gerekir.
- At kestanesi: Bu bitkinin özellikle kabukları hemoroid tedavisi için etkili olan çeşitli maddeler içerir. Bu bitkiyle hazırlayacağınız çayı, hemoroidlerin üzerine haricen uygulayabilirsiniz.
- Aloe vera: Bu bitki yaraları iyileştirici ve sıklaştırıcı etkiye sahiptir. Bunu hemoroidlerin olduğu bölgeye haricen uygulamalısınız. Dâhili olarak kullanacak olursanız, ishal etkisi yapabilir. Hintli doktorların bu konudaki önerisi, bu bitkiden hazırlayacağınız çayı, hemoroidlerin etkisini kaybetmesine kadar her gün 3 kez içilmesidir. Bu çayı evde kendiniz hazırlamaya kalkışmayın. İçeriğinde güçlü laksatif etkiler olduğundan, sorunlar yaşamanıza sebep olabilir. Uzmanların hazırlamış olduğu karışımları kullanmalısınız.
- Kuşburnu: Kaynatılıp lapa olarak hazırlanan kuşburnu, biraz ılındıktan sonra makat bölgesine hemoroidlerin üzerine konulur. 15-20 dakika bekletilip, daha sonra bölge ılık suyla durulanır.
- Ilık suyun içinde biberiye, kuşburnu, papatya ve ısırgan koyularak kısa süre kaynatılır. Bu karışımla 20 dakika süreyle oturma banyosu yapılır.
- Taze zakkum filizleri kaynatılarak, oturma banyosu yapılabilir.
- Tere bitkisinden çıkarılan suyu günde 1 bardak içebilirsiniz.
- Toz haline getirilmiş olan meşe kabuğu, merhem olarak bölgeye sürülür.
- Patlıcan: Patlıcanların baş tarafındaki bölümleri suda kaynatılır. Bununla yapılacak olan oturma banyosu oldukça etkili olur.
- Kırmızı pancarı haşlayın ve lapa haline getirin. Bunu hemoroidlerin olduğu bölgeye koyabilirsiniz.
- Patatesi fitil şeklinde dilimleyin. Gün boyunca makat bölgesinde tutun.
- Sürekli ve düzenli bir şekilde keçiboynuzu tüketin.
- 1 su bardağı sıcak suyun içinde 2 gram papatyayı kaynatmadan demleyin. Bu karışımla hemoroidlerin üzerine pansuman yapın.
- Marul tohumunu ezerek toz haline getirin. Her gün 5 gram tüketebilirsiniz.
- Üzüm çekirdeği ve sarımsak birlikte ezilerek kullanılır. Lapa olarak makat bölgesine koyulur.