Hepatit B kan testleri nelerdir?
Hastalarda ihtiyaç duyulduğunda hepatit B kan paneli adı verilen basit bir kan testi yapılmaktadır. Yapılan test için hastadan az miktarda kan örneği alınmaktadır. Hepatit B kan paneli yapılan 3 adet basit testten oluşur. Yapılan test sonunda doktorun gerekli görmesi durumunda, ilk test sonrasında 6. ayda hepatit B değerlendirilmesi için tekrar kan testi yapılabilir. Çünkü hepatit B kişilere enfekte olduğunda, kanda olan virüsün tespit edilebilmesi için, üzerinden 4-6 hafta süre geçmesi gerekir. Uygulanan kan testlerinin doğru olarak yorumlanabilmesi, kişinin hepatit B ile enfekte olup olmadığının tespit edilebilmesi, hepatit B enfeksiyonunun atlatılabilmesi, kronik hepatit B hastalarının tespit edilebilmesi açısından çok önemlidir.
Hepatit B kan panelini oluşturan testler nedir?
Bu testlerin yapılabilmesi için sadece tek kan örneği vermek yeterli gelir. Hepatit B teşhisi koymak için 3 tane kan testinin yapılması gerekmektedir. Bunlar;
- HBsAg (Hepatit B yüzey antijeni): Bu testin pozitif değerde çıkması, hastanın Hepatit B ile enfekte olduğunu gösterir. Bu durum akut ya da kronik olarak gelişe gösterebilir. Hastalığa enfekte olan kişiler, bu virüsü kanla beraber diğer kişilere bulaştırabilirler.
- HBsAb ya da Anti HBs (Hepatit B yüzey antikoru): Kandaki bu değerin pozitif çıkması durumunda kişinin uygulanan Hepatit B aşısına olumlu tepki verdiğini ve bu enfeksiyondan tamamen kurtulduğu tespit eder. Ayrıca kişinin Hepatit B enfeksiyonuna karşı kazanmış olduğu bağışıklık tespit edilmiş olur. Bu aşamadan sonra başka kişilere bu virüsü bulaştırmayacağı belirlenmektedir.
- HBcAb ya da Anti HBc (Hepatit B çekirdek antikoru): Bu testin sonucunda belirlenen virüsün bir parçası olan antikordur. Koruyucu olmayan antikor, pozitif çıktığında halen var olan enfeksiyonu, reaktif çıktığında enfeksiyonun atlatılmış olduğunu belirlemektedir. Bu testin diğer iki testle beraber yorumlanması gerekir.