Hidroterapi nedir?

Bazı hastalıkları genel olarak şifalı sularla tedavi etme şekline hidroterapi denilmektedir. Hidroterapi, kan dolaşımını ve metabolizmayı canlandırır ve ağrıları hafifletir. Suyun cilde temasıyla sinir uçları uyarılmış olur. Örneğin, suyun enseye ve yüze dokunuşu, kas tutulmasından eklem atrozlarına, nevraljiden migrene kadar birçok sağlık problem için çözüm olmaktadır. Damar çeperlerini de olumlu yönde etkiyen su, varisleri rahatlatır, dolaşım bozukluklarını düzeltir. Hidroterapide tedavi, daha çok fizik tedavi ve rehabilitasyon konularında uzman doktorlar tarafından yapılmaktadır.
hidroterapi
Yeryüzünün beşte dördü ve bedenimizin üçte ikisinin suyla kaplı olduğunu hepimiz biliyoruz. Su keşfedilemeyen doğal tedavi yöntemi olarak değerlendirilebilir. Örneğin yüzme genel olarak tıp uzmanları tarafından doğal fiziksel terapi olarak görülmektedir. Bazı hastalıklarda ve açık yaralarda suyun tedavi edici etkisi vardır. Suyun en faydalı tarafı da vücuda kazandırdığı yüksek enerjidir. Vücudunuzun yalnız bir bölümünde su terapisi uyguladığınızda bu etkiyi vücudunuzun diğer bölgelerinde de göstermektedir. Vücuttaki bütün organların ve hatta hücrelerin vücudu toksinlerden temizleyebilmesi için kesinlikle suya ihtiyacı vardır. Su vücut ısısını dengede tutma özelliğine sahiptir.

Hidroterapinin temel unsurlarını hareket ve tepki yasası oluşturmaktadır. Sıcak bir duş aldığında vücut ısındığından dolayı kan aşağı doğru ilerler ve en uçtaki damarlara ulaşır. Soğuk su ise sıcak suyun tam tersine tepki gösterir. Yani kan yukarı doğru harekete geçer. Suyun vücut üzerinde yarattığı etki ısısına göre farklılık göstermektedir. Soğuk su daha çok enerji verir ve canlılık getirir. Vücuttan toksinleri atar. Ateşi düşürmek içinde soğuk su faydalıdır. Ağrıları dindirmekte ve kabızlık içinde soğuk su kullanılmaktadır. Buz veya buzlu sular kanamaları dindirir ve vücudun darbe almış bölümlerinde şişlikleri önler. Sıcak su vücudun rahatlamasını sağlar. Ağrılarda ve kızarıklıklarda genel olarak sıcak su kullanılması tavsiye edilir.

Peş peşe yapılacak sıcak ve soğuk banyolar kan dolaşımını hızlandırır. Sıcak su buharının gözenekleri açtığı, terlemeyi artırdığı ve göğüsteki kan basıncını hafiflettiği bilinmektedir.

M.Ö. 2000’li yıllarda Mısır ve Madagaskar’da termal suların sağlık ve tedavi için kullanıldığı araştırmalar neticesinde anlaşılmıştır. M.Ö. 400‘lü yıllarda ünlü Yunan bilgini Heredot, kaplıca tedavisine ilk bilimsel görüşü kazandırmıştır. Daha sonraki devirlerde kaynak suları Anadolu’da Romalılar zamanında tedavi, sosyal ve temizlik amaçlı kullanılmıştır. 18. yüzyılda kaplıca tıbbı gelişmeye başlamıştır. 1930 -1940’ larda Almanya ve Fransa’da bu konuda eğitim çalışmaları başlamıştır. Ülkemizde 20.yüzyılın başında Osmanlı padişahları Yalova Kaplıcalarına Mekteb-i Tıbbiye’nin tavsiyesi ile hekim istemişlerdir. Ancak çağdaş anlamda ilk adım Atatürk tarafından atılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk, 1936 yılında Yalova Kaplıcalarını örnek modern bir kür merkezi haline getirmeyi planlayarak, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde, Hidro-Klimatoloji kürsüsünü kurarak bu konudaki bilimsel çalışmaları başlatmıştır.

Başlıca hidroterapi türlerini şu başlıklar altında toplayabiliriz:
1- Girdaplı su, jakuziler ve sıcak su havuzu
Bu havuzlar genel olarak vücuda masaj yapmak için püskürtmeli suları kullanırlar. Bu havuzlar sakatlanan hastaların kas güçlerini geri kazanmalarına ve eklem ve kas ağrılarının hafifletilmesine yardımcı olmak için fizyoterapistler tarafından kullanılır. Bazı ebeler ve kadın doğum uzmanları da doğum ağrısının hafifletilmesinde sıcak su havuzlarının kullanımını desteklemektedirler.

2- Havuzlar ve Hubbard tankları
Fizyoterapistler ve rehabilitasyon uzmanları sakatlanan kişilerde kas gücünün geri kazandırılması için su altı havuz egzersizlerini önermektedirler. Ayrıca havuza daldırma yöntemi sırasında meydana gelen kaldırma gücü sağlık durumlarına bağlı ağrıların hafifletilmesine yardımcı olmaktadır.

3- Banyolar
Uzman hekimler Ilık banyoları yüksek ateşi düşürmek için önermektedirler. Banyolar rahatlama terapisine ait en eski türlerden biridir. Aromaterapi uzmanları genel olarak rahatlamayı sağlamak ve stresi azaltmak için ılık ya da sıcak banyolara lavanta gibi esansiyel yağların eklenmesini tavsiye eder. Banyoya magnezyum sülfat ve Ölü Deniz tuzu eklemek rahatlamayı sağlar, romatizma ağrılarını azaltır.

4- Duşlar
Duşlar genel olarak dolaşımı uyarmak için önerilir. Duş başlığındaki su püskürtmeleri ağrıyan kaslara masaj uygulamak için kullanılır. Ayrıca duş hidroterapisi yanık sorunu olan hastaların tedavisinde suya batırma hidroterapisine kıyasla daha fazla tercih edilmektedir.

5- Nem kompresi
Soğuk ve nem kompresleri yaralanmalar sonucu oluşan şişme ve iltihaplanmaları azaltır. Ayrıca bu kompresler ateşi düşürmek için ve baş ağrılarını hafifletmek için de yine kullanılabilir. Sıcak ve ılık kompresler kas ağrıları ve apseler için son derece faydalıdır.

6- Buhar tedavileri ve saunalar
Buhar odaları ve saunalar cilt gözeneklerini açmak ve vücudu toksinlerden arındırmak için uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Buharın solunması solunum yolları enfeksiyonlarının tedavisi için önerilmektedir.

7- İç hidroterapi
Kolon iritasyonu ile bağırsakların temizlenmesi için rektum bölgesinde içeriye doğru iğne ile sıvı uygulanır. Antiseptik su ile yıkama diğer bir iç hidroterapi türüdür. Bu terapi ile vajina, temiz su ile tamamen yıkanır. Suda ilaç ya da diğer maddeler bulunabilir. Antiseptik su ile vajinanın yıkanmasını kişi bizzat kendisi de uygulayabilir. Vajina temizleme kitleri eczanelerde satılmaktadır.

Bir Cevap Yazın