Humus nedir, nasıl yapılır?
Humus, ana malzemesi nohut ve tahin olan, lezzetli meze çeşitlerinin en bilinenlerinden ve en çok tercih edilenlerinden biridir. Humus, köken olarak bir Ortadoğu mezesidir. Nohut ve tahin dışında; limon suyu, sarımsak, kimyon, zeytinyağı, kırmızı biber gibi malzemeler humusun tamamlayıcılarıdır.
Humus, sıklıkla Arap ülkelerinde ve Ortadoğu ülkelerinde kahvaltılık olarak tüketilirken; Türkiye, Ermenistan, Yunanistan gibi ülkelerde yemek olarak tüketilmektedir. Humus, ülkemizde daha çok Hatay ilimize mahsus bir lezzet olarak bilinmekle beraber, her evde yapılan, herkesçe sevilen bir meze çeşidi olarak sıklıkla tüketilmektedir.
Humus yapmak oldukça kolaydır. Öncelikle aşağıdaki malzemeleri hazırlamak gerekmektedir:
- 1 su bardağı haşlanmış nohut (haşlanan nohutların etraflarındaki zarları çıkarmanızı tavsiye ederiz.)
- 4 çorba kaşığı tahin
- 1 kahve fincanı kadar sızma zeytinyağı
- 3 çorba kaşığı limon suyu
- 2 diş sarımsak
- Tuz
- Kırmızı biber
- Kimyon
- Süsleme amaçlı olarak bir iki dal maydonoz
Humus yapımında kullanacağınız nohutları bir gece önceden suya koyup bekletiniz. Ertesi gün, üstlerin kapatacak kadar su ile birlikte ateşe alınız. Bir taşım kaynayınca oluşan köpükleri döküp, suyunu tekrar tamamlayıp nohutları yine kaynatın. Başarılı bir humus yapımı için nohutlar iyice yumuşamış olmalıdır. Nohutlar piştikçe, etraflarındaki zar açılır, bu zarları nohutlardan ayırınız. Rondonuza nohutları, limon suyunu (biraz da nohut haşladığınız sudan bir kahve fincanı kadar ilave edebilirsiniz), kimyonu, sarımsakları koyun ve rondoyu çalıştırın. Zeytinyağını ve tuzu ekleyip tekrar karıştırın. Sonra tahini de ilave edip tekrar karıştırın. Yoğunluğunu zevkinize göre nohut suyundan az az ilave edip ayarlayabilirsiniz. Normal sıcak su da kullanabilirsiniz. Humusunuzu servis tabağınıza aldıktan sonra, kırmızı biber ve ince kıyılmış maydonoz ile süsleyebilirsiniz. Ayrıca, üzerine zeytinyağı gezdirerek hem görsel açıdan, hem de lezzet açısından biraz daha katkı sağlayabilirsiniz. Humusunuz hazırdır, afiyet olsun!