Ilgaz ve gezilecek yerleri nelerdir?
Ilgaz Karadeniz Bölgesinde Çankırı iline bağlı bir ilçedir. Tarihi ipek yolunun üzerinde olan ilçe, günümüzde de önemli bir ulaşım kavşağında yer almaktadır. İlçedeki ilk yerleşimin Hititler döneminde olduğu tahmin edilmektedir. Yıldırım Beyazıt döneminde Osmanlı topraklarına katılan Ilgaz, o dönemde Koçhisar olarak anılmıştır. Bugünkü adını Ilgaz Dağlarından almıştır. İç Anadolu ve Karadeniz hattını ikiye bölen Ilgaz dağlarının ilçeye uzaklığı sadece 25 km dir. Milli Park içinde olan kayak merkezine ilçenin içinden giden 8 km lik dik bir asfalt bulunmaktadır. Kış aylarında buzlanan yolda, gidişte dikkatli olunması gerekir. Kış turizminde kayak merkezi olarak ünlenen ilçe, kış aylarında yoğun talep almaktadır. İlçedeki Ilgaz Dağları yılın her döneminde yoğun kar yağışı almaktadır. Bu yüzden profesyonel kayakçıların bile ilgi gösterdiği bir yerdir.
ILGAZ DAĞLARI: Batı Karadeniz Bölgesindeki en yüksek dağ olan Ilgaz Dağları, orkideler, geyikler, karacalar ve bitki örtüsüyle bir doğa şaheseridir. En yüksek tepesi Büyükhacat olan Ilgaz dağlarının sık bir orman yapısı vardır.
ILGAZ MİLLİ PARKI: 1976 senesinde milli park olarak ayrılmış 1088 hektarlık alan, karaçam, sarıçam ve köknar ağaçlarıyla kaplıdır. Park içinde karaca, tilki, geyik ve kuş türleri gibi canlılar bulunmaktadır. Baldıran vadisi yöresi parkın sportif olta balıkçılığı yapılan göletlerin bulunduğu bölgesidir. Burası avlanmak ve balık almak isteyenler için cazip bir yerdir.
ILGAZ KAYAK MERKEZİ: Ilgaz Dağları üzerindeki Ilgaz Milli Parkı içindeki kayak merkezi, hem doğal güzelliğiyle, hem de kış turizmi için önemlidir. Batı Karadeniz ‘in en yüksek sıradağları Ilgaz, Çankırı ve Kastamonu sınırlarında kalır. Milli Parkın içine girdikten sonra rahatlıkla ulaşabileceğiniz kayak merkezi, Aralık’tan Nisan ayına kadar kayak yapılacak bir yerdir. Ilgaz ilçesinin 25 km kuzeyinde yer aldığından, oldukça kolay ulaşılabilir. Kayak merkezinin içinde çift iskemleli telesiyej, teleski, özel bir işletmeye ait 350 metre uzunluğundaki babylift tesisi bulunmaktadır. Bölgede devletin işlettiği 5 adet konukevi ve oteller bulunmaktadır. Tesislerde ziyaretçilere hem kayak dersleri verilir, hem de kayak malzemeleri temin edilir. Bütün tesislerde sağlık hizmeti vardır. Makul fiyatların uygulanması kayak merkezinin cazibesini arttırmaktadır. Kayak merkezindeki 2 adet pistin birisi, hemen otellerin yanında, diğeri teleskiyle çıkılan 1400 metre uzunluğunda olan pisttir. Bu pistin zirvesindeki kafede keyifli zamanlar geçirilebilir. Ankara’ya yakınlığı yüzünden, buradan çok sayıda ziyaretçisi vardır. Otellerin yakınındaki pistte gece kayağı yapabilirsiniz.
DERBENT: Derbent mesire yeri Ilgaz Kastamonu karayolundadır. Bölgede ziyaretçilere hem konaklama olanağı sunulmakta, hem de günübirlik ziyaretçilere restoranları ve kafeleriyle hizmet etmektedir. Yöredeki İstiklal savaşı sırasında Rumlar tarafından şehit edilmiş olan beş askerimiz için, yapılan anıt ziyaretçilerin ilgi odağıdır.
İNDAĞI MAĞARALARI: İlçeye sadece 5 km uzaklıkta olan, Devrez çayı kenarındaki, İnköy’ün güneyinde bulunan mağaraların içinde, Helenistik döneme ait olan beş katlı kaya mezarları bulunmaktadır. Tarihi sevenlerin rağbet ettiği mağaralarda oldukça eski dönemlere ait kalıntılar bulunmaktadır.
ILGAZ TÜMÜLÜSLERİ: İlçe merkezindeki Tümülüsler, karayolunun batı tarafında üç tane, doğu tarafında ise bir adet olarak çıkarılmıştır. Kazılar sırasındaki aslan heykeli yörenin tarihsel değerini anlatır.
SALMAN HÖYÜK: Cendere köyü sınırlarındaki höyükte bakır çağına ait eserler bulunmuştur. Bunun dışında Hitit, Roma ve Bizans dönemine ait eserlerde bulunmuştur. Höyük 30 metre yüksekliğindedir. Hıristiyanlığın erken dönemlerinde dini amaçlı kullanıldığı düşünülen mağaraların içinde, mezar odaları da vardır.
CENDERE KÖYÜ: Köyün içindeki Tümülüslerde olan mezar odası ve lahit, Roma ve Bizans dönemlerine aittir.
ILGAZ HAMAMI: İlçenin merkezindeki hamamın, üstü kubbeli, iki tarafı tonozlu ve kemerlidir. Ayrı ayrı sıcaklık ve soğukluk bölümleri bulunan bu hamam 1887 yılında yapılmıştır.
KURU KÖPRÜ: 4.Murat zamanında yaptırılmış olan köprü, Eski Ahır köyünde yer almaktadır.
KAYI KÖYÜ CAMİSİ: Selçuklular döneminde yapılan tarihi köprü 1300 yıllarında inşa edilmiştir.
YILDIZ TEPE TURİZM MERKEZİ: Kadın Çayırı olarak anılan yöre, günübirlik bir mesire alanıdır. Ankara ve çevre illerden sürekli ziyaretçilerin geldiği alanın, doğal güzelliklerine hayran kalacaksınız. Kış döneminde kayak merkezi olarak ta gündemde olan Kadın Çayırı bu yöreye, gelecekte turizm adına daha fazla hizmet edecektir. Kültür Bakanlığı tarafından gelişim bölgesi ilan edilmiş olan bölgenin geleceğinin parlak bir turizm cenneti olduğunu söyleyebiliriz. Ilgaz gelecekte ülkemizin sayılı kayak merkezleri arasında girmeye aday bir bölgedir.