İlk gelinlik ne zaman giyilmiştir?
Tarihte ilk olarak gelinlik eski Mısır’da giyilmiştir. Mısırlı kadınların, beyaz kumaşlara sarılıp, başlarına saçları tamamen saklayan taçlar taktığı arkeolojik olarak ispatlanmıştır. Eski Roma’da ise gelinlik rengi koyu sarıydı. Daha sonraları kimse bu adetlere göre evlenmemiş, en iyi elbiseler gelinin zevkine göre giyilmiştir.
16. yüzyılda, Kraliyet aileleri gelinlik olarak gümüş rengi gelinlik tarzı geliştirdiler. Kraliçe Victoria, bunu reddederek beyaz bir gelinlik ile evlendi. Bundan sonra beyaz rengin masumiyetin ve temizliğin simgesi olduğu konusunda fikirler konuşulmaya başlandı. O dönem bekaret simgesi kabul edilen beyaz her gelinde giyilmeye başlandı. Duvağın uzun ve yerlere kadar uzun olması kocaya ve aileye karşı boyun eğme kabul edildiğinden, uzun duvaklar bu yıllarda çok moda oldu. Pek çok aile, uzun duvakları nesilden nesile saklayarak, gelinliklerde kullandı. Ayrıca gene bu dönemde belirli batıl inançlar gelişti. Gelini düğünden önce görmek uğursuzluk getirir, gelin gelinliği kendisi dikmez ise uğurlu bir evlilik olmaz gibi. Bizans zamanında gelinliklerde pahallı taşlar ve şatafat başladı. Gelinliklerde kullanılan hakim renk kırmızı oldu. Özellikle Osmanlı imparatorluğu zamanında pullu ve taşlı kırmızı gelinlikler çok moda olmuştur. Evlenecek kadınların diğer kadınlardan farklı olması gerektiğine inanılması nedeni ile kırmızının her tonu gelinliklerde kullanıldı. Fakat halk arasında mor, pembe, mavi gelinliklerde sıklıkla giyiliyordu ancak duvaklar ya da peçeler daima kırmızı kullanılıyordu. Kırmızı gelinliğin doğum esnasında uğuru olduğuna inanılıyordu. 1898 yılında 2. Abdülhamit’in kızı ilk beyaz gelinliği giydi. Sarayda bundan sonra yaygınlaştı ve günümüze kadar tercih edilen renk beyaz olmuştur.
Gelinlikler, günümüzde çok fazla tasarımcı tarafından üretilse de, değişmeyen tek şey görkemli tarzlarının olmasıdır. Eski çağlardan bu yana gelinlik fikrine önem verilmiş ve ayrıcalıklı elbise ve gelinlikler dikilmiştir.